Maden sektöründe 4 yıl sonra gelen dostluk

Maden sektöründe 4 yıl sonra gelen dostluk
Türkiye’nin ihracatta katma değerli sektörlerin başında gelen Maden Sektörü 4 yıllık aranın ardından aynı masanın etrafında toplandı ve güçlerini birleştirdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ve 5 Kasım 2017 tarihinde yapılan Genel Kurulda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Aydın Dinçer, iki birliğin Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte İzmir’de birlikte basın toplantısı düzenledi.

 

İMİB Başkanı Aydın Dinçer ve EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER), İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Madencilik sektörünün geleceği için ortak yol haritası belirleyecekleri mesajını verdiler. İMİB Başkanı Dinçer, “Madencilik sektörü için amasız, egosuz, fakatsız çalışmak zorundayız” derken, EMİB Başkanı Kaya, “Madencilik sektörünün geleceği için arabayı kimin sürdüğünün önemi yok. Ben madencilik sektörü için arabanın muavini olmaya razıyım” dedi.

 

Madencilik sektörü 35 yılda harikalar yarattı

 

Madencilik sektörünü, “35 yılda harikalar yaratan bir sektör” olarak tanımlayan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Bugünde bunu başardık. Bu tabloda fotoğraf vermenin mutluluğunu ve gurunu yaşıyoruz. Beni öteleyen bizi önceleyen bir anlayışı yönetimimizle gerçekleştirdik. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ile bir ilki başlattık. İMİB, en köklü, en büyük birliğimiz. Büyüklüğüyle İMİB önemli bir konumda. Ortak paydamız ülke. İMİB’le daha çok güçlendik” şeklinde konuştu.

 

“Son 3,5 sene içerisinde sektörde şunu gözlemledik. Soyut değil somut verilerle gittiğimizde başarıyor ve olumlu sonuçlar alıyoruz” diye konuşan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz üretici ihracatçı birlikleriyiz. Birlik üyelerimizin yüzde 96’sı üretici ihracatçı. Sektörün üretimine, sorunlarına tümüne bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Sektörde beraber hareket etmemiz gerekiyor. Sahada gereken katkıyı koyamazsak ihracat yapma şansımız olmaz. Mal olmazsa neyi satacağız. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’mızdan pozitif bir ayrımcılık görüyoruz. Sahadan götürdüğümüz sorunların çözümünde hızla yol kat ediyoruz.”

 

Dinçer; “Madencilik sektörü için bir olacağız”

 

Son 4 yıldır Madencilik Sektörünün bir araya gelemediğini, Sektör Kurulu Toplantılarını dahi yapamaz konuma geldiğini hatırlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ise; “Sektörümüzün süratle tüm birliklerimizin bir araya gelmesi gerekiyor. Tüm derneklerimizin birbiri ile çatışmadan aynı masa oturabilecek sektörümüzün sorunlarını konuşacak durumda olması gerekiyor. Bu sektörümüzün için önemli bir durumdur. 5 Kasım’dan sonra EMİB ile bir araya geldik. EMİB, TÜMMER, Türkiye Madenciler Derneği, Ege Madenciler Derneği ve madencilikle ilgili diğer kurum ve derneklerle birlikte hareket etmeye başladık” dedi.

 

İzmir Marble Fuarı’nı destekliyoruz

 

İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın dünyanın en önemli fuarlarından biri olarak tanımlayan İMİB Başkanı Dinçer şöyle devam etti: “İzmir Marble Fuarı’nı canı gönülden destekliyoruz. Marble Danışma Kurulu Toplantısına bizzat katıldım. 1100 firmamız buraya katılıyor. İMİB’te bu yıl fuara EMİB, TÜMMER, Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte aynı stantta katılacak.”

 

10 aylık maden ihracatı 3.9 milyar dolar oldu

 

Madencilik sektörünün ihracat performansı hakkında da bilgi veren Dinçer, 2017 yılının Ocak – Ekim döneminde Türkiye’nin maden ihracatının 3 milyar 900 milyon dolar civarında olduğunu, 2016 yılının aynı dönemine göre madencilik ihracatının yüzde 27.3 artış gösterdiğini ifade etti. Dinçer, 2017 yılında Doğaltaş ihracatının ise yüzde 13’lük artışla 1 milyar 700 milyon dolara ulaştığını söyledi.

 

Hayatımız maden

 

Madencilik sektörünün 24-26 Kasım 2017 tarihlerinde Antalya’da Madencilik Çalıştayı’nda bir araya geleceği bilgisini veren Dinçer, “Madencilik sektörün çözülmesi gereken problemleri var. 2023 yılı için 15 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bunları yakalamak için ruhsat ve izinlerin kısa zamanda çözülmesi gerekir. Yeni ürünleri elde edebilmemiz ve ARGE çalışması yapabilmemiz için devletten proaktif rol almalarını, izinlerimizin çok daha hızlı çıkması için yapılması gerekenleri yapılmasını talep edeceğiz. Madencilik Çalıştayı’nın konusunu “Hayatımız Maden” olarak belirledik. Televizyonumuzda da, telefonumuzda da maden ürünü var. Diş macununda bile yediğimiz ekmekte bile maden var. Hayatımız maden. Madene olumsuz bakan kesime bunu anlatabilmeliyiz. Biz demeliyiz ki madenleri çıkarmak yeni teknolojinin geliştiği bu çağda madene karşı çıkmak gibi bir durum söz konusu olamaz madenleri çıkarmak zorundayız. Çıkaracağız. Milli maden politikası çok doğru yaklaşımlar. Türkiye’nin geleceği madenlerde” diye sözlerini tamamladı. 

 

 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Madencilik sektörüne verdikleri büyük destekler nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Müsteşar Yardımcısı Abdulkerim Yörükoğlu, Maden İşleri Genel Müdürü Mithat Cansız, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sever ve Daire Başkanı Mümin Aydın’a Madencilik sektörü adına teşekkür etti.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.