Mahkemelerin dava yoğunluğu arabuluculukla azaldı

Mahkemelerin dava yoğunluğu arabuluculukla azaldı
İşçi-işveren, kiracı ile mülk sahipleri ve benzeri konularda vatandaşlar arasında yaşanan uyuşmazlıklar, hayata geçirilen arabuluculuk uygulamasıyla birlikte ciddi oranda azaldı.

 

Batman Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Abdulselam Adak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2018 yılında uygulamaya başlanan arabuluculuk görüşmeleri sayesinde on yıllarca süren davaların bir ay gibi kısa bir süre içerisinde çözüme kavuştuğunu söyledi.

Ülke genelinde arabuluculuğun mahkemelerin iş yükünü de yaklaşık yüzde 40 oranında azalttığını aktaran Adak, ayrıca arabuluculukla hem işçi hem işveren, hem kiracı hem de mülk sahibinin kazançlı çıktığını belirtti.

Arabuluculuğun 2012 yılında yasalaştığını, daha sonra 2018 yılında zorunlu hale getirildiğini anlatan Adak, arabuluculuğun ilk olarak işçi ve işveren arasında zorunlu hale getirildiğini anımsattı.

Arabulucuların şikayete konu olan her iki tarafın rızasını alma koşuluyla olayı sonuçlandırmaya gayret gösterdiğini dile getiren Adak, tarafların arabulucu aracılığıyla bile anlaşmamaları halinde ise mahkemelerde dava açabildiklerini ifade etti.

Batman Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Abdulselam Adak

"Arabuluculuk hem mahkemelerdeki iş yükünün azalması hem de taraflar için iyidir"

Arabuluculuğun daha sonra ticari ve tüketici davalarında, kira uyuşmazlıklarında, miraslarda ve ortaklığın giderilmesi davalarında da zorunlu hale getirildiğini kaydeden Adak, şöyle devam etti:

"Esasen arabuluculuğu en popüler hale getiren dönem ise bu son dönemdir. Çünkü kiracı ve mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk zorunlu hale getirildi. Ülkemizde bir davanın açılma ve bitme süresi yaklaşık üç yılı bulmaktadır. Ancak arabulucularla bu süreç bir hafta, 10 gün veya en geç bir ayda çözüme kavuşturulmaktadır. Arabuluculuk hem mahkemelerdeki iş yükünün azalması bakımından iyidir hem de taraflar açısından iyidir. Taraflar birbirleriyle uzlaşmaları her iki tarafın menfaatinedir."

"Mahkemelerin iş yükü yüzde 40 azaldı"

Ülkede 60-70 yıl süren davaların bile olduğunu vurgulayan Adak, bu davaların arabuluculuk yöntemiyle olumlu sonuçlandığını söyledi.

Adak, "Taraflar olaya menfaat odaklı yaklaştığında ve çıkarlarından kısmen de olsa feragat ederse olay kısa sürede çözüme kavuşuyor. Arabuluculuğun mahkemelerdeki iş yükünü azaltma oranı yaklaşık yüzde 40 oranındadır. Birçok olay arabuluculuğa gidilerek kısa sürede çözülmektedir." diye konuştu.

"Aile uyuşmazlıklarında da arabuluculuğun zorunlu olması gündemde"

Memlekette açılan davaların büyük bir çoğunluğunu iş davalarının oluşturduğunu ifade eden Adak, "Yine aynı şekilde ticari davalar, kira uyuşmazlıkları, ortaklığın giderilmesi ve miras paylaşımında eklenmesiyle arabuluculuk hemen hemen bütün dava türlerini kapsar konuma geldi. Bir tek aile uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu değil. Onunda ilerleyen dönemlerde zorunlu olması gündemdedir ve tartışılıyor. " dedi.

"Arabuluculuk sistemi taraflar arasındaki husumetin önüne geçiyor"

Batman'da mahkemelere gidecek dosyaların 5'te 4'ünün arabuluculara gittiğini aktaran Adak, "İşçi davalarının hemen hepsi arabuluculuğa gelmektedir. Bu da mahkemelerin yüzde 70 iş yükünü azaltmaktadır. Hiç mahkemelere başvurmadan çözülen birçok konu da bulunmaktadır. İşçi ve işveren, kiracı ve mülk sahipleri daha önce dava açtıklarında ve davalar çok uzun sürdüğünden birbirlerine karşı husumet besleme konumuna da geliyorlardı. Ancak arabuluculuk ile bunu bir ay gibi kısa bir sürede çözdüklerinden hem tarafların sosyal ilişkileri zedelenmiyor hem de iki tarafın da mutlu olabileceği bir şekilde sorun çözüme kavuşuyor. Arabuluculuğun hem vatandaş nezdinde hem de mahkemeler nezdinde faydaları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.