Malkoç: "Tanzimat’tan sonra geriledik taklitçiliğe düştük"
Kamu Başdenetçisi ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından, Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen "Adalet, Ombdusmanlık ve Üniversiteler" konulu konferansa katılarak bir konuşma yaptı.
Türkiye'nin konumu itibariyle bulunduğu coğrafyanın önemine dikkat çeken Malkoç, milattan önce de güçlü olmak isteyenlerin bu coğrafyaya hakim olmaya çalıştığını söyledi.
"Medeniyetin, insanlığın beşiğidir buralar"
Malkoç, "Bütün dinler, Peygamberler bu coğrafyanın etrafından gelmiş. Önemli savaşlar, ilkyazı, ilk medeniyet, insanlık adına aklınıza ne geliyorsa burada olmuş. Bitlis ne güzel bir il. Bitlis varken Berlin yoktu, Londra yoktu, Paris yoktu, Newyork yoktu, Moskova yoktu. Böyle bir toprak buralar. Medeniyetin, insanlığın beşiğidir buralar. Dünyanın neresinde petrol çıkarsa çıksın, ister Rusya ister Hazar’da, ister İran ister Irak’ta, ister doğu Akdeniz’de dünyaya açılması için borular Türkiye üzerinden geçmek zorunda."
"Dünyada uluslararası uçan her 100 uçaktan en az 60’ı Türkiye üzerinden uçmak zorunda"
Malkoç, "Dünyada uluslararası uçan her 100 uçaktan en az 60’ı Türkiye üzerinden uçmak zorunda. Bunun için TBMM kanun çıkarmış değil. Cenab-ı Allah’ın koyduğu fizik kurallar bunu gerektiriyor. Onun için dünyanın en büyük havaalanını Cumhurbaşkanımız Türkiye’de yapıyor. Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye giden göçmen kuşlar var. Göçmen kuşlar uçarken bile bu Anadolu topraklarını kullanıyor. Böyle mübarek bir ülkedir. Onun için çok çalışmamız lazımdır. Diyarbakır Bosna’dır, Buhara Bursa’dır, Trabzon Erbil’dir, Halep Gaziantep’tir. İstanbul Tahran’dır, Bağdat’tır, Taşkent’tir, Bişkek’tir. Böyle bir coğrafyadayız. Sadece Türkiye için değil, bu coğrafyalar içinde alın teri dökmek zorundayız." diye konuştu.
"Kur’an-ı Kerim’de de Cenab-ı Allah birçok kavramı vurgular"
Devletin temelinin adalet olduğunun altını çizen Malkoç, "Anayasada da kanunlarımızda da böyledir. İnancımızda, kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de Cenab-ı Allah birçok kavramı vurgular. İnsanlarla kâinat arasındaki ilişkiyi anlatır. Kâinatla düzen arasındaki ilişki anlatır. Bu önem verdiği kavramlarla birlikte özellikle vurgulanan adalet ve nizam kavramı var. Bunlarla ilgili Kur’an-ı Kerim'de birçok ayet var. Bu ayetler bütün insanlara olduğu kadar özellikle yöneticilere bir hitaptır. Bizim inancımızda insan eşref-i mahlûkattır. Allah bütün yarattıklarını insanın emrine, hizmetine vermiştir. İnsan, aklını kullandığı müddetçe, bilimden ve tecrübeden faydalandığı müddetçe bundan yararlanır. Türkiye’de bu anlamda, bu alanda özellikle Tanzimat’tan sonra geriledik, taklitçiliğe düştük. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması sadece 80 milyon için değil, Balkanlar’dan Kafkaslara, Ortadoğu’dan bütün dünyaya adalet ve huzurun gelmesiyle ilgilidir. Osmanlı üç kıtada 600 yıl boyunca farklı dinleri, farklı dilleri, farklı mezhepleri bir arada tutmuş ve yönetmiştir. Biz böyle bir milletin ahfadıyız. Damarlarımızda, genlerimizde bu var. İnşallah yeniden bunu hatırlayacağız ve ihya edeceğiz. Bu da adaletle olacak, insan haklarıyla olacak, demokrasiyle olacak. Burada hepimize görev düşüyor, kamu denetçiliği kurumuna da görev düşüyor. Biz bu görevi yapmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Vicdanımı yokladığımda zorlandığım dönemler oldu"
Bitlis Valisi Oktay Çağatay ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Geleneğimizde ve geçmişimizde şöyle güzel bir cümle de vardır: 'Geciken adalet, adalet değildir.' Mutlaka mahkemelerimiz çalışıyor. Mutlaka çok güzel kararlar alıyorlar ama gecikmemesi gerekiyor. Bazen öyle kararlar alıyoruz ki kendimi vatandaşın yerine koyduğumda diyorum ki böyle karar aldırmak inşallah doğrudur. İnşallah vatandaşımız zarar görmemiştir. Böyle vicdanımı yokladığımda emin olun zorlandığım dönemler oldu. Zannediyorum ki bu kurumun (Kamu Denetleme Kurumu) devletimize ve memleketimize en büyük katkısı bu olacak. Süre sınırlaması var. Devletle vatandaşı buluşturmak ile ilgili bir görevi var. Kolay olmuyor yerleşmesi bu tür kurumların. İnşallah sizlerin çabasıyla tanıyacağız. Bu kurumu inşallah memleketimize yerleştireceğiz." dedi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, böyle bir konferansın üniversitelerinde olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.