Mardin İl Müftüsü Türkmen: "Ramazan ayının her gününün ayrı muhasebesini yapmak gerekiyor"

Mardin İl Müftüsü Türkmen: "Ramazan ayının her gününün ayrı muhasebesini yapmak gerekiyor"
Mağfiret ayı olan Ramazan-ı Şerif'e sayılı günler kala genel bir değerlendirmede bulunan Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen, rahmet ayı Ramazan'ı fırsat bilerek her gününün ayrı bir muhasebesinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Ramazan ayına sayılı günler kala önemli tavsiyelerde bulunan Mardin İl Müftüsü Enver Türkmen, teravihiyle, Kadir Gecesiyle, yardım ve dayanışma ruhuyla Müslümanların, maneviyatlarının çokça yükseldiği bu ayı güzel geçirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ramazan ayına ait bazı ibadetlerin itina ile yapılması gerektiğini dile getiren Türkmen, fitre, infak, zekât ve öşür ibadetlerinin de hak sahiplerine teslim edilerek Allah’a karşı kulluk vazifesinin hakkı ile yerine getirilmesi gerekliliğini de vurguladı.

Türkmen, "Fazileti, rahmeti, mağfireti içerisinde barındıran mübarek Ramazan-ı Şerif'in arefesine girmiş bulunmaktayız. Bakara süresinin 185'inci ayeti kerimesinde yüce Rabbimiz, 'O Ramazan ayı ki onda Kur'an indirildi, o Kur'an insanlar için hidayet kaynağıdır, doğruyu yanlıştan iyiyi kötüden ayırt etmenin delilleri o Kur'an'da mevcuttur' ayetini bizlere ifade ediyor. Öncelikle Ramazan ayı oruç ayıdır. Yüce Rabbimiz de her Müslümanın o aya eriştiği zaman o ayı oruçlu geçirmesini ifade etmektedir. Aynı zamanda Ramazan ayı mukabelesiyle, teravihiyle, dayanışma ve yardımlaşmasıyla her yönüyle güzel bir aydır. Bunun yanında Müslümanların muhtaç insanlara verdikleri zekatlarla ihtiyaçlarını karşılayarak bir yardım ve dayanışma ruhunu ortaya koymaktadırlar. Zekat ile beraber Ramazan ayında verilen fitre bu yıl 130 lira olarak belirlendi. Her Müslüman kendi durumuna bakmak suretiyle kendi gelir seviyesine göre fitresini vermektedir." şeklinde konuştu.

"Ebeveynlerin özellikle çocukları sürekli camiye teşvikleri yönünde gayretler içerisine girmeleri gerekiyor"

Ramazan ayına özel kılınan teravih namazına ve çocukların bu ayı fırsat bilerek camiye, İslami yaşantıyı öğrenmesine vurgu yaparak, "Bir diğer güzel ibadeti barındıran Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazları da apayrı bir özelliğidir. Teravih namazları kaçırılmayacak bir fırsattır. Çocukların da  teravih namazlarına gelme noktasında ailelerin bu konuda daha temkinli ve dikkatli olmasını, İslami yaşama biçimini alıştırmalarını bu güzel ayda fırsat bilerek ellerinden gelen gayreti göstermeleri gerekmektedir. Çocukların camiye gelmelerinden hiç kimsenin rahatsızlık duymaması gerekiyor. Sürekli çocukların camiye teşviki yönünde gayretler edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda her yıl bu ayda yapılan mukabele geleneği de yapılacak inşallah. Ramazan ayı 10 Martta başlayıp 10 Nisanda sona erecek inşallah." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar çokça tövbe edip dayanışma ve yardımlaşmanın içerisinde olmalıdırlar"

Türkmen, Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayı faziletine değinerek, "Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Ramazanın faziletini ifade ederken Ramazan ayında işlenen bir hayır Ramazan dışında ifa edilen bir farz gibidir. Yerine getirilen bir farz ibadeti ise Ramazan dışında ifa edilen 70 farza denktir' şeklinde buyurmaktadır. Ayrıca Peygamber Efendimiz Aleyhisselam bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini Ramazan ayında aramamız gerektiğini ifade ediyor. Kadir gecesi 83 yıllık ömre bedel bir gecedir. Yüce Allah Kur'an'ın indiği ayı 11 ayın sultanı, Kur'an'ın indiği ayı da bir ömre bedel bir gece yaptı. Dolayısıyla bu ayın her gününü ayrı bir değerlendirme içerisine almamız gerekmektedir. Müslümanlar çokça tövbe edip dayanışma ve yardımlaşmanın içerisinde olmalıdır. Bir insan mazeretsiz olarak Ramazan ayında bir gün oruç tutmasa Ramazanın dışındaki günlerinin tamamını oruçlu geçirse bile o sevaba aynı derecede nail olamaz." şeklinde aktardı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.