Mardin'de çiftçiler yolu kapatarak DEDAŞ ekibini köye almadı
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yolu kapatıp oturma eylemi yapan köy sakinleri, borçlu olan çiftçilerin elektriğini kesmek için gelen DEDAŞ ekiplerini köye almadılar.
DEDAŞ’ın kendilerine haksız cezalar verdiği ileri süren çiftçiler, mahkeme sonuçlanmayana kadar, elektriklerinin kesilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, genç, yaşlı, kadın ve çocuklar yolu kapatıp yaklaşık 4 saat oturma eylemi yaptı.
Sıcaktan dolayı baygınlık geçiren 3 kadın akrabaları tarafından kendi imkânlarıyla hastaneye kaldırdı. Daha sonra olay yerine sağlık ekipleri ve ambulans sevk edildi.
Bir çiftçi askerlerle tartışınca kısa süreli bir arbede yaşandı. TOMA’dan kalabalığa su sıkılıp biber gazıyla müdahale edildi.
Köy sakinleri, yolu jandarma için kapatmadıklarını, DEDAŞ'ın mahkeme kararını beklemeden elektriği kesmeye geldiği için yolu kapattıklarını söylediler. Bazı köylüler ellerinde Türkiye bayraklarıyla eyleme katıldıkları ve İstiklal Marşı okuyarak "en büyük asker bizim asker" sloganı attıkları gözlemlendi.
Daha sonra Mardin Valisi Mustafa Yaman ve DEDAŞ İl Müdürü Mehmet Bulut ile yapılan görüşmelerin ardından çiftçilerin borçlarına yapılandırma yapılması için ek süre sözü verildiği belirtildi. Yaklaşık 4 saat süren eylem, DEDAŞ ekibi ve askerlerin köyden gitmesiyle sora erdi. Yolu trafiğe açan köylüler daha sonra sessizce dağıldı.
"Borcum olamamasına rağmen DEDAŞ elektriğimi kesmeye geliyor"
Mahkeme kararına rağmen DEDAŞ’ın elektriklerini kesmeye çalıştığı iddiasında bulunan Ahmet Tezdönen, "Bir kuruş borcum yok, DEDAŞ’ı mahkemeye vermişim mahkemeye rağmen elektriğimi kesmeye çalışıyorlar. Bu kanun dışıdır. Askerler bizim evladımızdır askerleri alet etmesinler. Askerin hiçbir suçu yok askere karşı değiliz. Biz devlet düşmanı değiliz. Onlar FETÖ’nün ta kendileridir, onlar teröristin ta kendileridir. Kanun olarak gelsinler boynumuz kıldan incedir. Mahkeme kararı olmasına rağmen elektriği kesmeye çalışıyorlar. Bunların yaptığı yasadışıdır, kanun dinlemiyorlar." şeklinde konuştu.
"Hem bize hem DEDAŞ’a hukuk yolu açıktır"
DEDAŞ’ın köylülere yaptığı dayatmadan dolayı köylülerin yolu kapattığını belirten çiftçilerden Musa Tezdönen, “DEDAŞ’ın yaptığı mafyacılıktır, çeteciliktir. Şu an da halkı ve devleti karşı karşıya getirmekteler provokatörlük yapmaya çalışıyorlar. Bütün köylünün aboneleri mahkemeliktir, biz mahkeme sonucunu beklemekteyiz. Bu halkı sömürmektir, halkı diri diri yakmaktır. Biz kesinlikle buna müsaade etmeyeceğiz. Eğer hukuku biliyorlarsa hem bize hem DEDAŞ’a hukuk yolu açıktır. Biz hukuk yolundan başka hiçbir şey yapmıyoruz. Yaptığımız yol kapatma da belki suç olarak görülebilir ama suç değildir. Burada bulunanlar devlet sevgisi taşıyanlardır. Bu sevgiyi öldürmeye çalışıyorlar. Benim tek kuruş borcum yok. Ne ÇKS borcum ne de abone borcum var. Bu yapılanlar sadece ve sadece bu bir provokatörlük, sömürü ve zorbalıktır." ifadelerini kullandı.
Cebrail Tezdönen adlı çiftçi de çocukların DEDAŞ yüzünden okula gitmediğini belirterek, "Bu ekmek teknemizdir. Çocuklar okula gideceklerine buraya geliyorlar. Buğday mahsulü almadığımızda ölürüz." diyerek elektrik kesintisine tepki gösterdi.
DEDAŞ’ın borcunu ödeyen çiftçilerinin de elektriğini kesmeye çalıştığını iddia eden Başak Mahalle Muhtarı Abdulvahap Tezdönen ise şöyle konuştu:
"Birçok çiftçimiz şu an borcunu ödemek için Mardin’e gitmiş. Sadun Tezdönen borcunu ödemiş şimdi gidip onun elektriğini keseceksin onunda ismi borçluların listesindedir. Diğer bir çiftçimiz 4 bin TL borcu var ama 20 bin desteklemesi var. Borcu desteklemeden kesmiyor. ‘ilk önce gel borcunu yatır sonra desteğini vereceğim’ diyor. Adam desteğini almasa parayı nereden bulup borcunu ödeyecek? Bakanımız Fakıbaba geldi ‘yapılandırma var’ dedi. Ben cuma günü Mardin’e gittim, yapılandırma yok bize başka gözle bakıyorlar. 52 yaşındayım 25 yaşındaki orada çalışan eleman beni rencide etti kendimden utandım borcumu ödemeden çıktım."
"Yapılandırma sözü çiftçilerimize verildi"
Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de "Saat 11.00 civarında Kızıltepe bağlı Başak köyünde Dicle EDAŞ ekipleri kolluk kuvvetleriyle köydeki tarımsal sulama borcu olanların elektriklerini kesecekleri bilgisini aldık. Sıkıntının büyüyeceğini tahmin ederek köye geldik. Jandarma ve çiftçiler arasında ufak bir gerginlik oldu araya girdik kolluk kuvveti komutanlarımızla, DEDAŞ elemanları, muhtarımız çiftçilerimiz ile görüştük. İkna etmeye çalıştık çok şükür ki sıkıntı yaşamadan bir sonuca vardık. Borcu olan çiftçilerimize 10 günlük süre verilmesi için hem İl Başkanı hem de Valimizle görüştük. Yapılandırma sözü çiftçilerimize verildi. Şu an borcu olan çiftçilerimizle Mardin’e giderek yapılandırmaya gideceğiz. Çiftçilerimizde yolu açtı jandarma da çekildi." diye konuştu.
DEDAŞ: Kesileceğini duyurmuştuk
Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, Mardin’de tarımsal sulamaya ait geçmiş dönem borcu bulunanların elektriğini keseceklerini daha önce duyurduklarını belirttiler.
Açıklamada, "Mardinli çiftçilerimizin tarımsal sulamada 2016’dan bu yana ödenmeyen 400 milyon liranın üzerinde elektrik borcu var. Bu çiftçilere her türlü ödeme kolaylığı ve gecikme zammı affı dahil ciddi indirimler yapılmasına rağmen ödeme yapılmadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın araya girmesi sonucu tanıdığımız sürenin dolmasına rağmen bu borçlar ödenmedi. Bunun üzerine daha önce açıkladığımız gibi il genelinde borçlu tarımsal sulama abonelerinin elektriğini abone bazlı olarak trafolarından kesiyoruz. Bazı çiftçiler, borçlarını ödemedikleri gibi elektriklerinin de kesilmemesini istiyorlar. Ancak böyle bir duruma izin vermeyeceğimizi daha önce de açıkladık, şimdi de açıklıyoruz" denildi.
Yetkililer, ekiplerinin bahse konu köye borçlu abonelerin elektriklerinin kesilmesi ile abonesiz ve sayaçsız elektrik tüketenleri tespit etmek için gittiğini, ancak köye girişlerine izin verilmediğini belirterek, gerekli işlemlerden sonra tekrar kesme ve tarama işlemlerine devam edileceğini ifade ettiler. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.