MEDAK ekibi mülteci sağlığı projelerini Rio’da anlattı
Türkiye’nin ilk medikal arama kurtarma derneği MEDAK, WONCA Dünya Aile Hekimleri Birliği Kongresi’ne iki sunumla yer aldı. Aile hekimliği alanında yaşanan son gelişmelerin ve sorunların sempozyum ve atölye çalışmaları ile ele alındığı Kongre, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirildi.
MEDAK adına WONCA’ya katılan genç hekimler Aral Sürmeli ve Umay Tuana Tolunay, derneğin çeşitli iş birlikleri ve sponsorluklar ile Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana Türkiye’nin sınır bölgelerinde ve İstanbul’da yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mülteci sağlığı alanında sürdürülen sosyal sorumluluk çalışmalarının somut sonuçlarını iki ayrı sempozyumda katılımcılarla paylaşan Sürmeli ve Tolunay’ın sunumları Kongre’de büyük beğeni topladı.
Tolunay: “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerindeki eksiklikler koordinasyonu engelliyor”
MEDAK Öğrenci Kulüpleri Başkanı Umay Tuana Tolunay, Kongre kapsamında gerçekleştirilen “Özel Odak Grubu: Göçmen Sağlığı” sempozyumunda "Türkiye'de Suriyeli Mültecilerin güncel sağlık durumu ve yapılan saha çalışmaları" başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Tolunay sunumunda, mültecilerin Türkiye'deki sağlık hakları, gelişmeler ve güncel sağlık sorunları üzerine bilgi vererek derneğin mülteci sağlığı konusunda yürüttüğü çalışmaları aktardı.
Tolunay, çalışmalar esnasında tespit ettikleri temel sıkıntıların birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulması, ruh sağlığı sorunları ve gelecek kaygısı olduğunu ifade ederek, “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetleri alanındaki eksiklikler, sunulan bütün sağlık hizmetlerinin koordinasyonunu engelliyor. Bunun sonucu olarak ne yazık ki sunulan hizmetlerinin verimliliği düşüyor.” dedi.
Sürmeli: “Dil problemi ve geleceğe dair güvensizlik en büyük sorun”
MEDAK Saymanı Aral Sürmeli ise , “Araştırma Sunumları” başlıklı oturumda Acıbadem Üniversitesi Halk Sağlığı ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı ile birlikte yürüttükleri projenin ayrıntılarını ve sonuçlarını paylaştı. Sürmeli, "İstanbul'da yaşayan Suriyeli Doktorların, Suriyeli Mültecilerin Sağlık Sorunları üzerine Düşünceleri ve Çözüm Önerileri" adını taşıyan projenin, mültecilere sunulan sağlık hizmetleri açısından en çok “dil problemi” ve “geleceğe dair güvensizlik” konularının sıkıntı yarattığını tespit ettiklerini belirtti.
Sürmeli, “Suriyeli sağlık çalışanlarının yaşadığı en büyük problem ise, ‘yasal olarak’ çalışamamaları. Proje esnasında görüştüğümüz bir Suriyeli pediatri uzmanının ‘Bize burada misafir diyorlar. Türk misafirperverliği güzel bir şey, fakat misafirler çalışmaz. Hayatımızı kazanmadan ise yaşamamız mümkün değil’ sözleri durumu en iyi şekilde özetliyor.” dedi.
MEDAK nedir?
Çalışmalarına gönüllülük esasına dayalı olarak devam eden MEDAK, medikal altyapıya sahip Arama ve Kurtarma ekibi oluşturarak Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları arasında bir ilke imza attı. Karşılıksız yardımseverlik, insan hayatına değer vermek, dürüstlük, güvenirlilik gibi değerleri ilke edinen MEDAK, tamamı gönüllü üyelerden oluşuyor. Profesyonel disiplin içerisinde, ölçülebilen ve değerlendirilebilen bir sistem ile üyelerine mesleki gelişim ve sürekli eğitim olanakları yaratan dernek, gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri ile toplumda yaşanılabilirlik oranını artırmayı hedefliyor. MEDAK’a sağlık çalışanları başta olmak üzere öğrenciler ve her meslekten profesyoneller de katılabiliyor.
MEDAK’ın amacı deprem, yangın, sel gibi afetlerde, büyük kazalarda, toplumsal ayaklanmalarda, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, eğitimli ve organize olmuş tıbbi personelin olay yeri ve çevresinde aktif saha hizmeti yapabilmesi için gereken koordinasyonunu sağlamak ve bu personele bu gibi acil durumlarda kendi hayatını idame ve hayat kurtarma görevleri için gereken tüm eğitimi vermek.
Eğitmen kadrosunda bulundurduğu, uzun yıllar saha tecrübesine, sertifika, lisans ve diplomaya sahip Doktor, Dağcı, Acil Tıp Teknikeri, Cerrahi Teknikeri, Ameliyathane ve Acil Servis Hemşiresi, 112 Personeli, Veteriner Hekim, İlk Yardım Eğiticisi ve Eğitici Eğitmeni, Telsiz Operatörü, Sivil Savunma Uzmanı, Gönüllü İtfaiyeci ve sosyal sorumluluk projelerinde deneyimli Tıp Öğrencilerinin eğitmenliğinde geniş bir eğitim programına sahip MEDAK, kurduğu Eğitim ve Araştırma Enstitüsü bünyesinde personelini Dünya ve Avrupa standartlarında eğiterek, olası afet ve kaza durumlarına koordineli bir şekilde tamamen sivil ve gönüllü bir yaklaşımla müdahale eden, kendi içinde organize olmuş sağlık personeli timleri yetiştiriyor.
MEDAK Kurumsal iç yapısı ve Eğitim Modüllerinden oluşan Eğitim Programı; U.S. Department of Homeland Security Federal Emergency Management Agency (FEMA), The National Urban Search and Rescue (US&R) Response System, International Search and Rescue Advisory Group (INSARAG), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) gibi kurumların eğitim programları, çalışma yapıları ve müdahale standartları örnek alınarak, içinde bulunduğumuz kültürel ve ekonomik koşullar, potansiyel tehlike ve afet olasılıkları, eğitilmesi planlanan personelin bilgi ve potansiyel becerileri, zaman ve olanakları doğrultusunda hazırlanıyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.