Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu oldu

Mesleki yeterlilik belgesi zorunlu oldu
Gaziantep’te tehlikeli mesleklerde çalışan işçilere yönelik “Mesleki Yeterlilik Belgesi” belgelendirme sınavlarının devam ediyor.

Gaziantep’te tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışan işçilere yönelik “Mesleki Yeterlilik Belgesi” belgelendirme sınavı yapıldı.

Gaziantep’te tehlikeli mesleklerde çalışan işçilere yönelik “Mesleki Yeterlilik Belgesi” belgelendirme sınavlarının devam ettiğini dile getiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Genel Sekreteri Kürşat Göncü, işçilerin mesleki yeterlilik belgesi almasının 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geldiğini hatırlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğlerde yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Göncü, ayrıca ‘Mesleki Yeterlilik Belgeli’ kişileri istihdam eden işverenlerin 48 aya kadar 'İşveren Prim Desteği'nin bakanlık tarafından karşılandığını söyledi.

48 tehlikeli meslek dalında ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ almanın 2017 yılında zorunlu bir hale geldiğini belirten Göncü, “Bu sayı önümüzdeki günlerde daha da artacak. Hem bu mesleklerde çalışan hem de bu mesleklerde çalışanları istihdam eden işletmelerimizin de bu zorunluluk şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi işbirliğinde ‘Mesleki Yeterlilik Sınavları’ yapıyoruz. Bugüne kadar farklı meslek dallarında bine yakın personele sınav yapıldı.”dedi.

Göncü, önümüzdeki dönemlerde de belge alma zorunluluğu bulunan meslek alanlarına yönelik sınav ve belgelendirme işlemlerine devam edileceğini belirterek, “Tehlikeli ve çok tehlikeli meslek dalında işçi çalıştıran firmalarımız bizimle irtibata geçtikleri zaman biz kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız. Bu sınavlar sayesinde nitelikli kişilerin olduğu iş ortamlarında kaliteli ve nitelikli üretim elde etmeleri sağlanacak. Bundan sonra bu belgeyi almayan işçiler çalıştırılamayacak. Çalışan işçilerin de mutlaka belge sahibi olması gerekecek.” ifadelerini kullandı.

Belge almadan çalışan işçilerin kaçak çalışıyor pozisyonunda gözükeceklerine dikkat çeken Göncü, bu durumda işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacağını, işçilerine bu sınavı yaptırmak isteyenlerin ‘GSO Proje Planlama ve Eğitim Departmanı’ ile irtibata geçebileceklerini kaydetti.

Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapılan ‘GSO Mesleki Eğitim Merkezi’ hakkında bilgi veren Göncü, merkezin inşaatının tamamlandığını ve atölyelerin kurulmaya devam ettiğini ifade etti.

Atölyelerin kurulup merkezin de faaliyete geçmesiyle birlikte sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacının karşılanacağına vurgu yapan Göncü, “Kent ve ülke olarak büyümenin ve gelişmenin yolu eğitimden geçiyor. Sanayicilerimizin yoğun şekilde eğitilmiş kalifiye elaman ihtiyaç talepleri var.  Sanayiye nitelikli elaman kazandırmak için merkezimizde kurulacak atölyelerde sanayicilerimizden de gelen talepler doğrultusunda eğitimler verilecek. Merkezimiz aynı zamanda ‘Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ olarak da hizmet verecek.”şeklinde konuştu.

Zorunluluk getirilen mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri “İşsizlik Sigortası Fonu” tarafından karşılanıyor. (İLKHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.