Migren ağrılarına botoksla çözüm

Migren ağrılarına botoksla çözüm
Güneşli Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Berna Öztürk, günümüzde daha sık tercih edilmeye başlayan migren ağrılarına botoksla çözüm hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Ataklar halinde seyreden ve hayat kalitesini düşüren bir hastalık olan migren, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda botoks yöntemiyle de tedavi edilebilmektedir. Güneşli Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Berna Öztürk, günümüzde daha sık tercih edilmeye başlayan bu tedavi hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Migren hastalığı nasıl tedavi edilir?

Migren tedavisinde ilaçların bir kısmı oluşan atağı sona erdirmeye yöneliktir. Buna atak tedavisi denir. Diğer grup ilaç ise atakları engellemek veya sıklığını azaltmak için kullanılır. Her hastanın tedavisi kişiye özel düzenlenir. Bir hasta bir ilaca iyi yanıt verirken diğeri vermeyebilir. Bunun uzun ve kontrol gerektiren bir tedavi olduğu unutulmamalı ve rastgele ilaç kullanımından kaçınmalıdır. Ağrı kesicilerin gereksiz ve uzun süreli kullanımları günlük baş ağrısı denen ve her gün gelen baş ağrılarına neden olabilir. Uzman hekim önerisi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Son yıllarda dirençli migrenlerde baş çevresindeki kaslara botilinum toksini (botoks) uygulaması hastaları uzun süre rahatlatabilmektedir.

Botoks nedir?

Botoks yani botilinium toksini bir bakterinin oluşturduğu bir toksindir. Halk arasında daha çok estetik uygulamalar ile gündeme gelmekle birlikte tıpta pek çok alanda uygulanmaktadır. Nörolojide kullanımı gün geçtikçe artan botoksla son 10 yılda kronik migren hastalarında yüz güldürücü sonuçlar alıyoruz.

Hangi tür migren hastalarına botoks uygulanabilir?

Ayda on beş ya da daha fazla atağı olan ve uzun ataklar geçiren kronik migren tanılı, 18 yaş üzeri hastalara uygulanabilir. Gebelik ve emzirme durumunda uygulamıyoruz.

Migrende botoks nasıl etki yapar?

Botoks, ağrıyla ilgili sinir uçlarından salınan ve ağrıyı ortaya çıkaran maddeleri bloke ederek migren ağrısı oluşumunu engellemektedir.

Migrende botoks nasıl uygulanır?

Küçük miktarlardaki botoks baş ve boyundaki belli noktalara, cilt altına çok ince bir iğne kullanarak uygulanır. İşlem 20-25 dakika kadar sürmektedir ve oldukça ağrısız bir işlemdir. Etkisinin oluşması için iki hafta gerekir. Uygulama 4-6 ay ara ile tekrarlanabilir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.