Misafir salonu geleneğinin son kalesi Güneydoğu Anadolu
Emlakjet araştırmasına göre Türkiye’de hanelerin %35’i 120 metrekareden büyük, %28’i 100-120 metrekare arası, %22’si 80-100 metrekare arası evlerden oluşuyor. Daha geniş ailelerin ağırlıkta olduğu ve arazinin daha kolay bulunabildiği doğuya gidildikçe metrekareler büyüyor. 120 metrekareden büyük evlerin oranı Güneydoğu Anadolu’da %71’e çıkıyor.
Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, Türkiye’nin 7 bölgesinde ev yaşamının nasıl şekillendiğini ortaya koymak üzere Adgager araştırma şirketiyle birlikte gerçekleştirdiği Ev Kullanım Alışkanlıkları çalışmasının sonuçlarını açıkladı.
Güneydoğu’da 10 haneden 7’si 120 metrekareden büyük
Emlakjet araştırmasına göre Türkiye’de hanelerin %35’i 120 metrekareden büyük, %28’i 100-120 metrekare arası, %22’si 80-100 metrekare arası evlerden oluşuyor. Daha geniş ailelerin ağırlıkta olduğu ve arazinin daha kolay bulunabildiği doğuya gidildikçe metrekareler büyüyor. 120 metrekareden büyük evlerin oranı Güneydoğu Anadolu’da %71’e çıkıyor.
En kalabalık aileler Güneydoğu’da
Türkiye’de özellikle 80’li yıllardan itibaren artan şehirleşme, sanayileşme ve modernleşme sürecinin bir sonucu olarak hanehalkı büyüklükleri 2-4 kişi arasında yoğunlaşmış görünüyor. Çekirdek ailenin hakimiyetini gösteren bu tabloya göre 2, 3 ve 4 kişilik hanelerin her birinin oranı %26 seviyesinde bulunuyor. 5 ve üzeri hanelerin oranı ise Türkiye genelinde %14 iken Güneydoğu Anadolu %42 ile en kalabalık ailelere ev sahipliği yapıyor.
En güzel odayı misafire ayırma geleneği Güneydoğu Anadolu’da sürüyor
Türkiye genelinde hanelerin yalnızca %22’sinde misafire özel bir salon bulunurken, Güneydoğu Anadolu’da bu oran %61’e çıkıyor. Bunun bir yansıması olarak Türkiye ortalamasında her 2 haneden 1’inde tüm aile bireyleri en çok salonda vakit geçiriyor. Güneydoğu Anadolu’da ise %59 ile oturma odası, aile içi sosyalleşmede salonun önüne geçiyor.
Misafirlere özel oda ayırma oranı azalsa da Türkiye genelinde hala misafir ağırlama geleneği sürdürülüyor. Hanelerin %63’ünde haftada 1 veya daha fazla misafir ağırlanıyor. Bu oran Güneydoğu Anadolu’da %71’e çıkıyor.
Güneydoğu Anadolu’da balkonsuz/bahçesiz ev yok
Emlakjet’in araştırmasına göre, balkon ve bahçeler evlerde nefes alınacak alanlar olarak görülüyor. Her 10 haneden 9’unda balkon ya da bahçe bulunurken, bu alanları aileyle vakit geçirmek, yemek yemek, misafir ağırlamak gibi sosyalleşme amaçlı kullananların oranı toplam %50. Güneydoğu Anadolu’da ise hanelerin tamamında balkon ve bahçe bulunduğu ve %68 oranında sosyalleşme amaçlı kullanıldığı görülüyor.
Geceleri yatak odasına dönüşen oturma odaları geride kalıyor
Araştırma, hane sakinlerinin kendi odalarına sahip olma oranının arttığını gösteriyor. Oturma odasının geceleri uyumak için kullanıldığı hanelerin oranı Türkiye genelinde %36 seviyesinde bulunurken, metrekarelerin daha büyük olduğu Güneydoğu’da bu oran %26’ya geriliyor. Türkiye genelinde hanelerin %93’ünde bir odada en fazla 2 kişi uyurken, hanehalkı sayısının görece yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu’da bu oran %84’e geriliyor.
Mutfaklar da önemli sosyalleşme alanları
Ayrı bir yemek odasına sahip olma oranı %4 ile çok düşük seviyede bulunuyor. Yemek yemek için en çok tercih edilen alanlar %45 ile mutfak ve %31 ile salon. Mutfakta yemek yeme oranı Güneydoğu Anadolu’da %61’e çıkıyor.
Tüm Türkiye evin yaşanabilir olmasında lokasyonun önemi konusunda hemfikir
Emlakjet araştırmasına katılanların %74’ü, Güneydoğu Anadolu’da ise %65’i bir evi yaşanabilir kılan en önemli özelliğin lokasyonu olduğunu belirtiyor. Lokasyon tüm Türkiye’de en öne çıkan unsur olma özelliğini koruyor. Emlakjet ilanlarında aranan evin hem fiziksel hem sosyal konumu hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor. İlanların yakın mesafedeki önemli yerlere uzaklığını ve ulaşım yollarını gösteren “Ulaşım Bilgisi”, evin çevresindeki sosyal ve kültürel ortam hakkında bilgi sunan “Çevrede Ne Var” ve Endeksa iş birliği ile sunulan evin bulunduğu bölgenin nüfus yoğunluğu, yaş ortalaması, eğitim düzeyi, seçim sonuçları gibi verileri içeren “Bölgesel Analiz” ev arayanların doğru lokasyonu seçmesi açısından önemli destek sunuyor.
“Herkesin yaşam tarzına uygun evleri bulması için altyapımıza yatırım yapıyoruz”
Emlakjet Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Günümüzde ev barınma ihtiyacının çok ötesinde bir anlam taşıyor. Kendimizi yansıttığımız bir yuva; öznel ve kişisel bir alan olarak evin farklı bölümlerini nasıl, ne amaçla kullandığımız yaşam tarzımıza ilişkin ipuçları veriyor. Emlakjet olarak herkesin hayal ettiği evi bulması için teknolojik altyapımıza yatırım yapıyor, ev arayanlara yaşam tarzlarına uygun çözümler sunmak amacıyla en yaratıcı hizmetleri hayata geçirmek için çalışıyoruz. Ev Kullanım Alışkanlıkları araştırmamız da ülkemizde hanehalklarının yaşam alışkanlıkları ve beklentilerini ortaya koyan kapsamlı bir çalışma oldu.
Hanehalklarının giderek küçüldüğü bir dönemdeyiz. TÜİK verileri de 2016 itibariyle hanehalkı büyüklüğünün ortalama 3,5 kişi olduğunu gösteriyor. Bu büyüklüğün en yüksek olduğu iller 6,7 ile Şırnak, 5,9 ile Hakkari ve 5,8 ile Şanlıurfa şeklinde sıralanırken, en düşük olduğu il 2,7 ile Çanakkale. Araştırmamızın sonuçları da bu verilerle paralel. Türkiye geneli açısından değerlendirdiğimizde misafirlere özel salonların giderek ortadan kalktığını, evin her alanının tüm ev sakinlerinin kullanımına açıldığını, oldukça geniş evlerde daha az nüfuslarla yaşadığımızı, balkonları kapatıp eve katmak yerine sosyalleşme ve nefes alma alanı olarak değerlendirdiğimizi görüyoruz. Sonuçlar, ülke genelinde kentleşme ve modernleşmenin hakimiyetini artırdığına işaret etse de, doğudan batıya bir yolculuk yapacak olursak, ev kullanım alışkanlıklarında gelenekselden moderne geçişi deneyimleyebileceğimizi de gösteriyor.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.