Diyarbakır’da son yıllarda mısır eken çiftçiler, bu yıl mısır fiyatlarının düşük olması ve destekleme primlerinin düşmesi nedeniyle buğday ekimine yöneldiklerini belirttiler.
Pamuğun daha masraflı ve işçilik isteyen bir ürün olduğuna dikkat çeken Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, mısırda ise işçiliğin az olduğunu dile getirdi. Mısırın destek primlerinin düşmesi ve fiyatının ucuz olmasıyla çiftçinin tekrar buğdaya yöneldiğini söyledi.
Pamuğun priminin fazla, mısırın ise masrafların az olduğunu söyleyen İskenderoğlu, “Hükümetin mısır primini 4 kuruştan 2 kuruşa indirmesi neticesinde birçok yerde mısırın yerini buğday aldı. Mısırın ekiminde rekor bir azalma meydana geldi. Rekoltenin düşmesini bekliyoruz. Desteklemenin 4 kuruştan 2 kuruşa indirilmesi rağbet görmüyor, çiftçiye bir sıkıntı oluşturuyor.” dedi.
Primin düşmesiyle üreticinin rahatsız olduğunu sözlerine ekleyen İskenderoğlu, “Mısır, çok ekilip pamuk alanları daraltılınca prim düştü. Pamukta girdi maliyetleri düşük olduğundan çiftçi mısıra yönelmişti, mısır desteklemesi 4 kuruştan 2 kuruşa indirilince çiftçi bu kez buğdaya yöneldi. Temel amacımız aslında pamuk ekilmesidir.” şeklinde konuştu.
Çiftçinin mısır alımında Toprak Mahsulleri Ofisinin randevü sisteminde sıkıntı yaşandığını da belirten İskerderoğlu, “Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçinin tüccarın eline düşmemesi için büyük bir dengedir. Ancak geçen yıl randevü noktasında sıkıntılar yaşanmıştı. Bu yıl bu sıkıntıların yaşanmamasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.
Mısır Çiftçisi Mustafa Tayfur ise son birkaç senedir mısır ektiklerini dile getirerek, desteklemelerin düşmesi nedeniyle mısırın yerini buğdayın almaya başladığını belirtti.
Geçen sene de mısır ektiğini ifade eden Tayfur, mısırın fiyatının da desteklemesinin de ucuz olduğunu vurgulayarak, bu nedenle çiftçinin, sarrafların ve tüccarların eline düşmesinin de ayrı bir sıkıntı olduğunu dile getirdi.
“Yetkililerden mısır destek oranın yükseltilmesini talep ediyoruz”
İsa Demircan da mısır fiyatının az olması ve girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle mısır ekiminde geçen sene ile kıyasla yüzde 90’lara varan bir düşüş yaşandığını söyledi.
Demircan, “Dünyanın en pahalı mazotunu biz kullanıyoruz. Tohum alırken pahalı alıyoruz. Çiftçinin çoğu mağdur durumdadır. Bu yüzden buğdaya yönelim var ancak buğday piyasası da içler acısı durumda. Yetkililerden mısır destek oranın yükseltilmesini talep ediyoruz.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.