Modern hayatın gizli tehlikesi: Boyun düzleşmesi

Modern hayatın gizli tehlikesi: Boyun düzleşmesi
Boyun düzleşmesinin, yanlış duruş ve çalışma alışkanlıkları sonucu boyundaki doğal eğimin kaybolmasıyla meydana geldiğini belirten Fizyoterapist Furkan Akyol, uzun süreli bilgisayar kullanımı ve fiziksel travmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Boyun düzleşmesi, boyundaki normal eğimin kaybolması durumudur. Normalde, boyun omurları arasında hafif bir eğim bulunur. Bu eğim, vücuda binen yükü dengeler ve sağlıklı bir duruş sağlar.

Ancak, yanlış duruş, kötü pozisyonlar ve uzun süreli oturma gibi faktörler bu eğimi yok edebilir. Sonuç olarak, boyunda düzleşme meydana gelir ve bu durum çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Fizyoterapist Furkan Akyol, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, boyun düzleşmesinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Akyol, boyun düzleşmesinin genellikle yanlış duruş, uzun süreli bilgisayar kullanımı ve fiziksel travmalar sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Boyun düzleşmesinin nasıl meydana geldiğini anlatan Akyol, "Boyun omurlarımız var. Normalde boyun düzleşmesi, boynumuzda bir eğim sağlar. Bu eğim, yukarıdan binen yükü kompanse eder ve bu yükü dağıtarak sağlıklı bir duruş oluşturur. Ancak, yaşantımızdaki yanlış duruş pozisyonları ve çalışma şekilleriyle bu eğim kaybolabilir. Bu durumda binen yük doğrudan aşağıya iletilir ve buna bağlı problemler oluşabilir. Boyun düzleşmesini bu şekilde anlamlandırabiliriz." dedi.

"Boyun düzleşmesinin belirtileri"

Boyun düzleşmesinin, postür olarak yandan bakıldığında boyunda yamuk bir duruş oluşturduğunu belirten Akyol, "Bunun dışında bazı problemlere de yol açabilir. Örneğin, boyun kaslarının fazla gerilmesi, ön grup fasyanın fazla öne çekilmesi gibi durumlar yaşanabilir. Bu da baş, boyun ve omuz ağrılarına, sinire bası yaparak kollara inen uyuşmalar, güç kaybı gibi belirtilere yol açabilir." diye belirtti.

"Teknoloji kullanımında çalışma alanı düzenlenmeli"

Boyun düzleşmesinde öncelikle, yaşam alanını düzenlemek ve bazı yaşam iyileştirmelerinde bulunmak gerektiğini ifade eden Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Farkındalık oluşturmak ve sonrasında bunu düzenli bir şekilde egzersizle desteklemek önemlidir. Eğer teknolojiyi kullanmamız gerekiyorsa, çalışma alanımızı düzenlememiz gerekir. Buna bağlı olarak, bazı bel ve kol destekleri, belki de ekran seviyesinin göz hizasına çıkarılması gibi ergonomik düzenlemeler yapılabilir. Ekran kullanımında sınırlandırmalar getirmek için her 30 dakikada bir 3 dakikalık hareketler yapılması gerekir. Bazı danışanlarıma, 3 dakikalık bir rutin oluşturuyorum. Bu rutin, saatte bir tüm vücudun dolaşımını düzenleyip gerginlikleri azaltacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tür tavsiyelerle fayda sağlayabiliriz." diye konuştu.

Modern hayatın gizli tehlikesi: Boyun düzleşmesi

Modern hayatın gizli tehlikesi: Boyun düzleşmesi

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.