Molla Çınar: İnfak, kişinin ruhunu ve toplumdaki huzursuzlukları temizler

Molla Çınar: İnfak, kişinin ruhunu ve toplumdaki huzursuzlukları temizler
İnfak ve yardımlaşma ile ilgili konuşan Molla Cemal Çınar, "Bir insanın infaka bakış açısı iç âleminin onu infaka sevk eden şey onun imanı ve toplumdaki ahlakıdır. İnfak, infak eden kişinin ruhunu ve toplumdaki huzursuzlukları temizler." dedi.

 

Toplumsal huzurun sağlanması ve insani ilişkilerin olumlu anlamda gelişmesi adına için önemli bir yere sahip olan infak ve yardımlaşma, hem maddi hem manevi sorunların çözümüne ciddi katkı sunuyor.

İnfak ve yardımlaşmanın toplumsal ve bireysel faydalarına ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Molla Cemal Çınar, infak ve yardımlaşmanın toplumdaki huzursuzlukları giderdiğini, insanın insan ile olan ilişkileri bozuk olması halinde Allah ile olan ilişkilerini düzeltmesinin mümkün olmadığını söyledi.

İnfak her devirde yapılması gereken bir ibadettir

Çınar, "Allah'u Teâlâ, 'iyilik ve takva üzerine birbirinizle yardımlaşın buyuruyor. Kur'an-ı Kerim'in bu iki konu üzerinde hem mekki hem medeni ayetlerde çokça durduğunu görüyoruz. İnfak konusu, iman ve ahlak ile birlikte işlenmiş, zekât, hac ve oruç ile devam etmiştir. İnfak, bir müminin bu iki mekân üzerinden düşündüğümüzde Müslümanın hayatının tamamını içerisine alan, her devir ve şartlarda Müslümanların mutlaka infak ile ilgilenmeleri gerektiğine dair Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de farklı ayetlerde bildiriyor." diye konuştu.

"İnfak, kişinin ruhunu ve toplumdaki huzursuzlukları temizler"

Zekâtın nisap ile infakın ise iman ve imkân ile ilgili olduğunu belirten Çınar, "Bir insanın infaka bakış açısı iç âleminin onu infaka sevk eden şey onun imanı ve toplumdaki ahlakıdır. İnfak, infak eden kişinin ruhunu temizler ve toplumdaki huzursuzlukları temizler. Toplumdaki maddi imkânsızlıkları yok eder. Toplum açısından bakıldığında toplumun ihtiyaçlarını giderme ve insanlar arasındaki irtibatı sağlama, şefkat ve merhamet damarlarının işlevselliğini tetikleyen, kişinin 'bu mal aslında abana ait değildir, malın asıl sahibi Allah'tır' diyerek kimsenin zorlamasına, şart koşmasına gerek kalmadan yalnızca Allah'ın rızasını kazanmak için yaptığı yardımdır." şeklinde konuştu.

Allah'u Teâlâ'nın insanı insana muhtaç yarattığını, insanın insan ile olan irtibatı dayanışma ve yardımlaşma ile ölçüldüğünü hatırlatan Çınar, Allah'u Teâlâ'nın Maide Suresinin 2'nci ayetinde 'iyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın' buyurarak bunu çok güzel bir şekilde ayırt ettiğini ifade etti.

"İyilikte yardımlaşmak İslam'ın temel prensiplerindendir"

Çınar, "Benim partim, benim meşrebim, benim tarikatım, bizimkiler, bizim gurup, bizim vakıf, bizim dernek demeden kötülüklere set koymak, iyilik ve takvada yardımlaşmak, düşmanlık ve kötülükte yardımlaşmamak İslam dininin temel prensiplerindendir." dedi.

"İnsanın insan ile olan ilişkileri bozuk olursa Allah ile olan ilişkilerini düzeltmesi mümkün değildir"

İnsanın ortak özelliklerinden olan yeme, içme, barınma, akıl ve neslin, inancın muhafaza edilmesi gerektiğini hatırlatan Çınar, "İnsanın insan ile olan ilişkileri bozuk olursa, insanın Allah ile olan ilişkilerini düzeltmesi mümkün değildir. Kulun kul ile olan ilişkileri, kulun Allah ile olan ilişkilerinin testidir. Dolayısıyla buna çok dikkat etmemiz gerekir." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.