Muhtarların ortak talebi: altyapı, yol ve internet

Muhtarların ortak talebi: altyapı, yol ve internet
​Mardin’in Midyat ilçesinde gerçekleştirilen eylül ayı muhtarlar toplantısının ana gündemi altyapı, yol ve internet oldu.

Midyat Kaymakamlığı bünyesinde her ay geleneksel olarak yapılan 7’nci muhtarlar eylül ayı toplantısı Midyat İlçe Kaymakamı Tekin Dündar başkanlığında gerçekleştirildi.

Milli İrade İlk ve Ortaokulu konferans salonunda düzenlenen, Kaymakam Dündar’ın yanı sıra Belediye Başkan yardımcıları, kurum amirleri ve 72 merkez ve kırsal mahallenin muhtarlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantıda ilçenin öteden beri devam eden sorunları altyapı, yol ve internet dile getirilerek çözüm talebinde bulunuldu.

Toplantıların her ay yapılması, vatandaşların sorunlarının çözümü ve takibi anlamında büyük bir önem taşıdığını ifade eden Dündar amaçlarının vatandaşların 'muhatap bulamıyoruz' şikâyetlerini en aza indirmek ve sorunları kısa sürede koordineli bir şekilde gidermek olduğunu söyledi.

Toplantıda Midyat Belediyesi Başkan yardımcılarından Abdurrahim Çelik, belediyenin eylül ayı çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı. Merkez ve kırsal mahalle muhtarlarından bazısı ise mahalleleri ile ilgili sorunları aktardı. İlgili kurum amirleri ve birim yetkililerinden sorunların çözümü konusunda bilgi aldı.

Tüm yatırım ve çalışmalar 2021 yılına kaldı

Kaymakam Dundar, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ile yapılan son toplantıda, yılsonuna kadar herhangi bir çalışma ve yapım ihalesi gerçekleştirilmeyeceği, tüm yatırım ve çalışmaların 2021 yılının başından itibaren yapılmaya başlanması kararının alındığını aktardı.

Midyat Muhtarlar Derneğinden düğün ve taziye gelenekleri ile ilgili teklif

Öte yandan Midyat Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Başar, evlenme ve taziye başta olmak üzere sosyal yaşamda görülen aksaklıkların ortak mutabakat ile düzeltilmesi için Dundar’a teklif sundu.

Teklifte şu hususların ortak bir mutabakat ile düzeltilmesi çağrısında bulunuldu.

Teklif metninde; "Toplumun sosyal hayatını düzenleyen örf, gelenek ve dinden kaynaklı kurallar, insan hayatını kolaylaştırmak içindir. Ancak son yıllarda evliliklerde artan masraflar, taziyelerde verilen yemek ve mevlitler olmazsa olmaz olarak görülmektedir. İmkânları olmayan aileler, oluşan sosyal baskı nedeniyle bu durumu kendilerine büyük bir yük olarak görmektedirler. Aileler, ya borçlanmakta ya da bankalardan kredi çekme yoluna gitmek zorunda kalmaktadır. Bu durumda da büyük sosyal bunalımlara ve yeni kurulan ailelerin hızla parçalanmasına sebep olmaktadır. Bu gerekçelerle aşağıda belirtilen hususların toplumsal mutabakat ile hayata geçirilmesi için destek verilmesine çağrıda bulunuyoruz.
Bu hususlar;
1-Evliliklerde, geline alınacak altın miktarının 180 gramı geçmemesi,
2-Başlık parası veya başka ad altında hiçbir hediyenin istenmemesi,
3-Evlilik için daire alınması şartının koşulmaması,
4-Düğünlerde tatlı ve meşrubat dışında ikramların istenmemesi,
5-Taziyelerin, günün makul saatlerde başlatılıp bitirilmesi
6-Taziye günlerinde taziye yemeklerinin verilmemesi.
7-Taziye sonunda taziye mevlidinin yapılmaması,
8-Kız çocuklarının baba mirasından mahrum edilmemesi şeklinde dile getirildi." denildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.