MÜSİAD’tan Ürdün Çıkarması

MÜSİAD’tan Ürdün Çıkarması
21. MÜSİAD İnternational Business Forum (IBF) Uluslararası İş Formu ve 3. İpek Yolu Konferansı, 18 Kasım 2017 tarihinde Ürdün’ün Başkenti Amman’da düzenlendi.

21. MÜSİAD İnternational Business Forum (IBF) Uluslararası İş Formu ve 3. İpek Yolu Konferansı, 18 Kasım 2017 tarihinde Ürdün’ün Başkenti Amman’da düzenlendi. MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu koordinatörlüğünde, Four Seasons Hotel’de gerçekleştirilen ve 30 ülkeden 1000’e yakın iş adamına ev sahipliği yapan kongreye, MÜSİAD yaklaşık 100 iş adamıyla katılım gösterdi.

 

Müslüman milletler arasında “global iş ağının kurulmasına” yönelik çalışmaların gerçekleştirildiği IBF programında katılımcılar, IBF İş Forumunda stabil bir büyüme sunan “Hümanist Ekosistem Yükseliyor” başlığı altında gerçekleştirilen oturuma katıldı. Oturumlarda, istikrarlı ve reel ekonomiyi sürükleyen bir finansal sistemin oluşturulması, ekosistemin sürdürülebilir büyümeye katkısı ve “insan odaklı” bir ekosistemin nasıl kurulacağına ilişkin konu başlıkları ele alındı.

 

21. MÜSİAD IBF programında yer alan girişimciler, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açılışı gerçekleştirilen ve “demir ipek yolu” olarak nitelendirilen 3.İpek Yolu programına da katıldı. Filistin İş Forumu (PBF) tarafından organize edilen programda, yatırım olanakları sunumları ve ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

 

Ticari Birlikteliğimiz Yeterli Değil

 

Konferansta konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, geçtiğimiz günlerde Küresel Katılım Finans Zirvesi (GPAS) programıyla ortaya konan “insani finans” modeline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

MÜSİAD olarak, güncel iktisadın önemli sorunlarına çözüm üretmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kaan, “Dünya nüfusunun %23’ünü kapsayan, dünyadaki doğal kaynakların %40’ına sahip olan İslam ülkeleri, dünya ticaretinin yalnızca %9’una tekabül edebiliyor. Bunun en temel sebebi teknolojik gelişmelerde diğer ülkelere nazaran geride oluşumuz, bilhassa yenilikler karşısında yalnızca ihtiyaç sahibi konumunu temsil etmemizdir. Elimizdeki doğal kaynakları değerlendiremeyip batılı devletlere teslim etmek zorunda oluşumuz ve İslam ülkeleri olarak ortak ticari birlikteliğimizin yetersizliğidir” dedi.

 

Beşeri Sermaye Yatırımı Yapılmalı

 

İslam ülkelerinde beşeri sermaye yatırımının yeterli seviyede gerçekleşmediğine dikkat çeken Kaan, “ Hem okur-yazarlık, hem okullaşma hem de internet erişimleri hususunda dünya ortalamasının dahi altında oluşumuz günümüzdeki ekonomik birliktelik, teknolojik entegrasyon ve bilhassa ümmet bilinçsizliğinin en önemli aktörleridir. Bu uğurda yapılacak yatırımlar ve atılacak adımlar, hiç şüphesiz İslam coğrafyasının dünya geleceğindeki yerini belirlemekle kalmayıp birlikteliğimizden doğacak kuvveti bizlere kanıtlayacak en çarpıcı gerçektir.” diye konuştu.

 

Günümüzde uygulanan faize dayalı geleneksel finans sisteminin sık sık krizler ürettiğini vurgulayan Kaan, “1929 Ekonomik Buhranının ardından temelleri atılan bugünkü ekosistem, 2008 küresel kriziyle birlikte, daha yüksek sesle eleştirilmeye başlandı. Ancak bu sistem devam ettiği sürece, krizlerin de süreceği aşikâr. Her bir kriz dönemi, ülke ekonomisine ve insanlarımıza ciddi zararlar veriyor. Hepimiz maalesef bu dönemleri bizzat yaşadık, gördük. Bugün küresel ekonomi yeniden kabuk değiştirirken, bizler de yeni bir arayışın içinde ve değişimin eşiğindeyiz. Bu arayış, insani değerleri hiçe sayarak, merkezine, sadece faiz enstrümanını koyan, mevcut ekonomik ve finansal sistemden, İnsan Odaklı sisteme geçiş arayışıdır.” şeklinde konuştu.

 

Önceliğimiz İnsanlığın Refahını Yükseltmek

 

Katılım finansının en belirgin özelliğinin kâr ve zararların paylaşıldığı bir ortaklık anlayışı olduğunu belirten Kaan, “Para artık; değişim, değer ya da saklama fonksiyonlarının çok ötesinde, bir emtia haline gelmiştir. Para emtiası üzerinden sürekli artan bir getiri talebi maalesef üretime ve işgücüne dönmemektedir. Paranın kendi etrafında oluşan kısır ekonomik döngü, ne verimlilik ne de refah kriterlerini sağlamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ekonomik döngünün para eksenli değil, mal ve hizmet eksenli olması gerektiğinin altını çizen Kaan, “Amacımız, Finans sistemini yok etmek değil, ona alternatifler sunmak. Fon ihtiyacı, değerleme ya da zaman değeri kavramlarını görmezden gelerek hayali bir balonu şişirmek değil, finansın temel kavramlarını, insani bir bakış açısıyla yeniden düşünmek. Önceliğimiz “para artırmak” değil, insanların refahını yükseltmek ve bunu sürdürülebilir kılacak bir düzen kurmak.” şeklinde sözlerini noktaladı.

 

IBF Nedir?

 

“Müslüman İş Adamları Arasında Global İş Ağı” kurulması ilkesinden yola çıkılarak kurulan bu seçkin platform, 22 ülkeden işadamları dernekleri başkanlarından oluşan bir icra kurulu (BOG) tarafından yönetilmekte ve güvenilir küresel bir iş ağı sunmaktadır. IBF, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen ve Kalkınma Bakanlığı’nca koordine edilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK)’nin 2006 yılından bu yana resmi iş forumudur.

 

İslam dünyası liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen IBF Kongrelerinde, Müslüman toplumların ekonomik, sosyal ve siyasi meseleleri ele alınıyor. Çözüm yollarının müzakere edildiği kongrelerde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin yatırım ve ticaret imkânları masaya yatırılıyor. Bütün bunların yanı sıra IBF, iş projelerinin ortak ve yatırımcıyla buluştuğu ve yeni iş açılımları için fırsatlar barındıran bir oluşum hüviyeti barındırıyor.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.