"Müslüman iş adamı İslam'ın ekonomiyle elde etmek istediklerini iyi anlamalı"

"Müslüman iş adamı İslam'ın ekonomiyle elde etmek istediklerini iyi anlamalı"
HAKSİAD 2. İş İnsanları Toplantısında konuşan İslam İktisadı Uzmanı Doç. Dr. Ashraf Mohamed Dawaba, İslam'a göre ticaret yapacakların İslam fıkhına dair bilgi sahibi olması gerektiğini kaydetti.

HAKSİAD 2. İş İnsanları Toplantısında konuşan İslam İktisadı Uzmanı Doç. Dr. Ashraf Mohamed Dawaba, Müslüman iş adamlarında olması gereken hususlar ile Müslümanlar için ekonomik gücün önemine dikkat çekti.

HAKSİAD 2. İş İnsanları Toplantısında konuşan İslam İktisadı Uzmanı Doç. Dr. Ashraf Mohamed Dawaba, İslam'a göre ticaret yapacakların İslam fıkhına dair bilgi sahibi olması gerektiğini belirterek, Müslüman iş adamında bulunması gereken hususlara ilişkin, "Kişi öncelikle yaptığı işin meşru olmasına dikkat etmeli, sonrasında faizden kaçınmalıdır. Üçüncüsü, insanların mallarını haksız yere kazanmaya çalışmamaktır. Dördüncüsü, içerisinde aldatma olan işlerden uzak durmaktır. Son olarak da İslam dininin ekonomiyle elde etmek istediği, ulaşmak istediği hedefleri en güzel şekilde anlamaktır." dedi.

Ankara Kızılcahamam'da düzenlenen toplantının son oturumunda konuşan Dawaba, "Ekonomisini idare edemeyenler hayatlarını da idame ettiremezler. Bu Peygamber Aleyhisselam'ın peygamber olmadan önce de bize verdiği bir dersti. Hazreti Hatice ile evlendiğinde onunla yaptığı ticaret ve evlilikten önce de yaptığı ticaretler vardı. Bu ekonomik anlamda işi elinde tutan iş insanlarının rolüdür. Müslümanlar için varlık, ezan seslerinin yükselmesi ve aynı zamanda ekonomilerinin de bunu desteklemesidir." diye konuştu.

Dawaba, "Peygamber efendimiz Medine'de Beni Kaynukalıların ekonomiyi ellerinde bulunduklarını gördü. Daha sonra Peygamberimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) bir araştırma yaparak pazarın yerini seçti ve Müslümanlara hangi ürünü nerede satacakları ile ilgili bilgi verdi. Burası sizin pazarınız, kesinlikle kimse burası ile ilgili size bir şey diyemez ve bunun için de sizden bir ücret alınmayacak. Çünkü ekonomi ve iktisat bütün topluluklar ve İslam ümmeti için çok önemlidir." dedi.

"Hem dünya hem ahiretin imarı için önemli olan 5 özellik"

Hem dünyasını hem ahiretini imar edecek bir iş adamında bulunması gereken 5 önemli özellik olduğunu belirten Dawaba, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Peki, biz nasıl ahireti ve dünyayı birleştiren bir iş adamı oluşturacağız. Hem dünyasını hem ahiretini imar edecek bir iş adamında bulunması gereken en önemli özellikleri 5 madde ile sıralayabiliriz. Bu 5 özellik ile ilgili Allah'u Teâla Kur'an-ı Kerim'de Karun kıssasına değinmiştir. Eğer bu 5 özellik hakkıyla yerine getirilebilirse o zaman iş adamı olunabilir.  Öncelikle övünmemelisin!  Allah'u Teâla kendisi ile övünenleri sevmez. Buradaki övünmekten kasıt Allah'ın (Celle Celalüh) verdiği nimetleri unutmaktır. İkincisi Allah'ın ahiret için istediği şeyi istemektir. Üçüncüsü fesat çıkarmamaya özen göstermektir. Dördüncüsü Allah'ın (Celle Celalüh) sana bahşettiği gibi senin de başkasına bahşetmendir. Beşincisi de dünyadan nasibini unutmamaktır."

"Kişi İslam'a göre ticaret yapacaksa İslam fıkhına dair bilgi sahibi olmalıdır"

Dawaba, "Hazreti Ömer'in (Radiyallahu anh) bir özelliği de pazara çıkacak insanların bu işi bilenlerden oluşmasını istemesiydi. İş adamlarının dikkat etmesi gereken üç önemli husus var. Bunlardan birisi inançtır. Diğeri ticaretinin İslam'a uygun olması, üçüncüsü de ahlaki boyutudur. İş adamı bu üç esas üzerine işini bina etmelidir. Eğer kişi İslami esaslara göre ticaret yapacaksa öncelikle İslam fıkhına dair bilgi sahibi olmalıdır. Kişi öncelikle yaptığı işin meşru olmasına dikkat etmeli, sonrasında faizden kaçınmalıdır. Üçüncüsü insanların mallarını haksız yere kazanmaya çalışmamaktır.  Dördüncüsü içerisinde aldatma olan işlerden uzak durmaktır. Son olarak da İslam dininin ekonomiyle elde etmek istediği, ulaşmak istediği hedefleri en güzel şekilde anlamaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum