Müslümanlar mescide çevirdiği evlerinin bir odasında itikafa girebilir
Müslümanların beş vakit namaz kılınan bir mescitte Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre kendisiyle baş başa kaldığı itikaf günleri başladı. Peki, salgın nedeniyle itikafa evde girilebilir mi? Mardin Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı ve İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Fasih Memiş, konuya ilişkin İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.
“Peygamberimiz Ramazan’ın son 10 günü itikâfa girerdi”
Müslümanların Kadir Gecesini tebrik ederek konuşmasına başlayan Memiş, “Mübarek üç ayların sonuncusu olan ve başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayının son günlerine girmiş bulunmaktayız. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) içerisinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ve Allah-u Teâlâ tarafından bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen 'Kadir Gecesi'ni de barındıran son 10 gün ve geceyi itikafa girerek ihya ederdi.” dedi.
İtikaf nedir?
“İtikaf nedir?” sorusuna cevap vererek konuşmasına devam eden Memiş, itikafın beş vakit namaz kılınan bir mescit veya mescit hükmündeki bir yerde ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak belirli bir süre Allah rızası için durmak olduğunu söyledi.
Hazreti Peygamberin, özellikle Medine döneminde her Ramazan'ın son on gününde devamlı itikâfa girdiğini hatırlatan Memiş, Müslümanların itikâf sünnetini ihya etmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
“Ramazan’ın son 10 gününü itikaf ile geçirenler o gecenin feyz ve bereketinden nasiplenmiş olacaklardır”
Memiş, sözlerine şöyle devam etti: “Ramazan ayının içinde öyle bir gece vardır ki, Allah-u Teala o gecenin ne olduğu ne anlama geldiği, bu gecede hangi önemli olayların cereyan ettiği Kur’an-ı Kerimin 97. Suresi olan Kadir Suresi’nde bizlere şöyle bildirmiştir. ‘Şüphesiz, biz onu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yeri ağarmasına kadar bir esenliktir.’ Peygamber Efendimiz de bin aydan daha hayırlı olan ‘Kadir Gecesini Ramazan’ın son 10 gününde arayınız’ diye buyurmuştur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, madem Ramazan ayının içerisinde ve büyük ihtimal ile son 10 gününde, o zaman bu geceleri iyi değerlendirmeliyiz. Bir Müslüman, eğer Ramazan’ın son 10 gününü itikaf ile geçirirse o gecenin feyz ve bereketinden nasiplenmiş olacaktır. Peygamber Efendimiz, bunu öyle yapıyordu. İslam alimleri, kadın eğer camiye veya mescide gidemiyorsa kendi evinde namaz kıldığı odasını itikaf mahalli olarak ayırabileceğini söylüyor.”
“Mescide çevirdiğiniz evlerinizin bir odasında itikafa girin”
Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle geçen yıl Müslümanların camilerde itikafa giremediğine dikkat çeken Memiş, bu yıl da camilerin vakit namazlarına açık, ancak teravih namazına kapalı olduğunu, itikaf içinde izinlerin gerekli olduğunu ifade etti.
Memiş, “Müslümanlar eğer mescitlerde itikafa giremiyorlarsa tavsiyem mescide çevirdikleri evlerinin bir odasını itikaf için ayırsınlar. Orada tefekküre dalsınlar, Kur’an tilaveti yapsınlar ve dua etsinler. Kardeşlerimiz, itikaf için ayırdıkları odalarında Kur’an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak, tövbe, istiğfarlarda bulunarak, dua ederek, nefis muhasebesi yaparak, Allah’ı zikrederek, tefekkür ederek, gereksiz söz ve işlerden uzak durarak Peygamber Efendimizin bu güzel sünnetini ihya edebilirler.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.