Muş'ta bin 900 metre rakımda fosiller bulundu

Muş'ta bin 900 metre rakımda fosiller bulundu
Muş'un Varto ilçesinde karların erimesiyle milyonlarca yıl öncesine tarihlenen hayvan fosilleri gün yüzüne çıkıyor. İlçede Orta Miyosen Dönemi'ne ait ve yaklaşık 11 milyon yıllık olduğu tahmin edilen fosiller bulundu.

Muş'un Varto ilçesinde bin 900 metre rakımda fosiller bulduklarını belirten Muş Alparslan Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, fosillerin Orta Miyosen Dönemi'ne ait ve yaklaşık 11 milyon yıllık olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Rakımın yaklaşık bin 900 metre olduğu dağda bulunan fosillerin acı su göllerine ait olduğu ve Anadolu'nun jeolojik tarihine ışık tutacağı tahmin ediliyor.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetin, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, fosilleri buldukları alanda incelemelerde bulunarak değerlendirmelerde bulundu. Alanın turizm açısından da önemli olduğunu belirten Dölek, fosillerin kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.

"Binde 3'ten daha düşük tuzluluk oranlarının olduğu acı su ortamlarında meydana gelmiş canlı topluluklarıdır"

Dölek, "Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile beraber yürüttüğümüz tabiat varlıklarının envanter çalışmaları kapsamında oldukça yüksek bir bölgedeyiz. Varto ilçesine yaklaşık 10 kilometrelik bir mesafede, karların ortadan kalkmaya başladıktan sonra ortaya çıkan fosil deposunun başındayız. Yaklaşık olarak 11 milyon yıl öncesine ait olduğunu düşünüyoruz. Orta Miyosen olarak ifade edeceğimiz jeolojik dönem içerisinde oluşmuş veya bugünkü Muş Ovası ile Van'a kadar uzanan belgeyi kapatan acı su gölüne ait ekolojik şartlarda var olmuş canlı topluluklarına ait fosiller. Deniz mesafesinden yaklaşık bin 900 metre yüksekteyiz. Anadolu'nun jeolojik tarihi ve jeolojik geçmişi için önemli olduğunu düşünüyoruz. Paleontolojik açıdan ve Paleoiklim koşulları açısından önemli bir depo olduğunu düşünüyoruz. Burada ayıklanmamış fosilleri var. Anadolu'daki neotektonik döneminin başlangıcına ait fosil gruplarının olduğunu düşünüyoruz. Bunların tabiat varlıkları olarak korunma altına alınması gerekiyor. Midye kabukları ve salyangoz olarak kabaca ifade edeceğim fosil grupları dışında mikro fosiller de var. Bunlar binde 3'ten daha düşük tuzluluk oranlarının olduğu acı su ortamlarında meydana gelmiş canlı topluluklarıdır. O günü Paleojeolojik ve Paleojeomorfolojik koşulları ifade etmesi açısından da önemli topluluklardır." ifadelerini kullandı.

Bu tür yerlerin kayıt altına alınması gerektiğini belirten Dölek, "Sadece yerbilimleri açısından değil ilin turizm potansiyeli açısından da önemli varlıklardır. Dünyada değişen turizm potansiyeli ile birlikte insanlar deniz ortamından kaçıp daha doğal ortamları tercih ediyorlar. Bu bakımdan Muş'ta keşfedilmemiş ve tanıtımının yapılmasını bekleyen birçok tabiat ve doğal varlıklar bulunmaktadır. Macera, keşif ve doğayı seven insanların gelip buraları görmelerini bekliyoruz." diye belirtti.

Muş Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Ertan Öncel ise fosillerin kayıt altına alınması için gerekli çalışmaları yapacaklarını belirterek, "Muş'un Varto ilçesinin kuzeydoğusunda bulunan fosil deposunda 11 milyon yaşında olduğunu düşündüğümüz fosiller var. Muş sınırları içerisinde pek çok jeosit alan ve fosiller bulunmaktadır. Burasının kesin korunacak alan olarak ilan edilmesi için gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Van Bölge Müdürlüğü'ne gerekli yazıları yazacağız. Akabinde bölge müdürlüğü tarafından burada gerekli incelemeler yapılacak. Bölge müdürlüğümüz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü'ne bilimsel araştırma raporu hazırlanması için ön incelemelerini yaptıktan sonra burası kesin korunacak alan ilan edilecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.