Numan Kurtulmuş: Türk askeri işgalci değil

Numan Kurtulmuş: Türk askeri işgalci değil
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak merkezi hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'dan Musul'a kadar, uluslararası camia neredeydi?" dedi.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin (YEDAM) Cerrahpaşa'daki hizmet  binasının açılışına katılan Kurtulmuş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bir basın mensubunun, "Irak Meclisi tartışılacak bir karar verdi.  'Türk askerinin varlığını Başika'da istemiyoruz' dediler. Türkiye'nin bu konudaki  tavrı ne olacak, ne gibi adımlar atılacak?" şeklindeki sorusu üzerine Kurtulmuş,  Türkiye'nin Başika'daki varlığının, oradaki özellikle Musul'un DAEŞ tarafından  işgalinden sonra ortaya çıkan bir zorunluluk dolayısıyla olduğunu vurguladı.
 
 Kurtulmuş, şöyle konuştu:
 
"Önce Musul DAEŞ tarafından bir günde işgal edildiğinde Irak merkezi  hükümeti neredeydi? Yine birçok Irak şehri bir günde işgal edildiğinde Rakka'dan  Musul'a kadar, uluslararası camia neredeydi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin  Başika'daki varlığı ya da şu anda Suriye topraklarındaki operasyon dolayısıyla  varlığı, hiçbirisi işgalci bir amaçla değildir. O ülkenin iç işlerine karışmak  amacıyla değildir. Orada terör örgütlerinin ortaya çıkarmış olduğu siyasi  belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve özellikle Musul halkının korunmasıyla  ilgili olarak Türkiye Başika'da yer almaktadır. Oradaki yerel unsurlarla, oradaki  Peşmergelerle, Musul halkının oluşturmuş olduğu birliklerle, birimlerle de son  derece yakın temas içinde Musul'un kurtarılması meselesine Türkiye başından  itibaren kafa yormaktadır, bununla ilgili neler yapılabilir bunları ortaya  koymaktadır. Dolayısıyla bu kararı anlamakta zorluk çektiğimizi, bu kararı doğru  bir karar olarak görmediğimizi, Türkiye'nin hem Irak'ın toprak bütünlüğünün  sağlanması hem Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması bakımından üzerine düşen  her türlü sorumluluğu yerine getirdiğinin de açık olduğunu ifade etmek  istiyorum."
 
Irak ve Suriye topraklarının paramparça hale geldiğine işaret eden  Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Irak merkezi hükümeti eğer bir konu etrafında çalışacaksa, nasıl olur  da Irak'ın toprak bütünlüğü sağlanabilir, nasıl olur da Irak'taki DAEŞ başta  olmak üzere terör örgütlerinin faaliyetlerine son verilebilir, buna kafa yorması  lazım, bu konunun üzerinde çalışması lazım. Türkiye, Irak merkezi hükümetiyle  terör örgütlerinin Irak'tan temizlenmesi için her türlü iş birliği yapmaya  hazırdır. Türkiye bu anlamda Irak'ın büyük şehirlerinden birisi olan Musul'un da  DAEŞ'in ve diğer terör örgütlerinin tehdidi altında bulunmasına karşı olduğunu  başından beri ifade etmektedir. Musul, Musul halkına aittir. Rakka, Rakka halkına  aittir. Irak Iraklılarındır, Suriye Suriyelilerindir ama hiçbir terör örgütünün  oradaki etnik yapıyı değiştirmek, oradaki demografik yapıyı değiştirmek gibi bir  eylemin içinde olmasına ne Türkiye olarak bizim müsaade etmemiz mümkündür ne de  Irak'ın ya da başka bir ülkenin buna müsaade etmesi lazım. Dolayısıyla burada  eğer beraber çalışılacaksa, nasıl Musul'u DAEŞ'ten temizleyeceğiz, nasıl herhangi  PYD başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin Irak toprakları içinde faaliyette  bulunmasına mani olacağız... Biz bu konularda Irak hükümetiyle iş birliğine  hazırız ama kusura bakmasınlar Irak bu kadar bölünüp parçalanmışken durup orada  bir istikrar unsuru olarak bulunan Başika'daki Türk ordusunun varlığına da  oradaki üssümüzün, oradaki yerel unsurlarla iş birliği halinde varlığına da  kimsenin karşı çıkma hakkı yok."
 
Kurtulmuş, "Tabii yine Başika meselesinde biliyorsunuz başından  itibarenKuzey Irak'taki yerel yönetimin, Barzani yönetiminin de Türkiye'deki  Türk birliklerinden özellikle yerel güçlerin Musul'u kurtarmak için eğitilmesi  konusunda destek istediği, yardım istediği de açıktır, dolayısıyla bu konu  herhangi bir tartışma konusu değildir. Türkiye, Başika'nın tartışma konusu  yapılmasına müsaade etmeyecektir." diyerek, bu konudaki sözlerini tamamladı.
 
Bir basın mensubunun "Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Milli Savunma  Üniversitesi rektörlüğüne atandı. Bu süreç nasıl işledi?" şeklindeki sorusu  üzerine ise Kurtulmuş, "Burada ilgili arkadaşlarımız çalışmaları yaptılar, Milli  Savunma Bakanlığı'nın teklifi, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın tasvibleriyle  bu süreç tamamlanmış oldu" yanıtını verdi.
 

Kaynak:Vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.