Nusaybin esnafı yetkililerden dertli!

Nusaybin esnafı yetkililerden dertli!
Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Mardin Nusaybin’de büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren esnaf, çok zor durumda oldukları halde hiçbir yetkilinin dertlerini dinlemediğini savundu.

Sokağa çıkma yasağı sonra yaklaşık 8 ay sonra işyerlerini açan Nusaybin esnafı, zor durumda oldukları halde hiçbir yetkilinin dertlerini dinlemediğini söyledi.

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Mardin Nusaybin’de çatışmalar nedeniyle 6 mahallenin etrafı güvenlik telleri ile çevrilmişti. Kışla ve Zeynelabidin mahallelerini birleştiren Lozan Caddesi üzerindeki teller, geçtiğimiz günlerde kaldırıldı.

Tellerin kaldırılmasıyla yaklaşık 8 ay sonra işyerlerini açabilen esnaf, bazı eşyalarını çöpe attıklarını, bazılarının ise çalındığını söyledi.

Büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren esnaf, çok zor durumda oldukları halde hiçbir yetkilinin dertlerini dinlemediğini savundu.

14 Mart’tan beri işyerinin kapalı olduğunu söyleyen Aydın Mavigöz, “14 Mart’ta saat 12.00’den sonra sokağa çıkma yasağının olacağını söylediler. Biz, ‘Sokağa çıkma yasağı olsa evimizden çıkmayız, yasak saatlerine uyarak burada yaşamaya devam ederiz’ dedik. Evimizin aşağısında patlama oldu. Birkaç kişi yaralandı. O patlamadan sonra halk korkup dükkânlarını kapattı ve Nusaybin’i terk etmeye başladı.” dedi.

Çatışmadan sonra köye yerleştiklerini ve 15 kişiyle aynı odada kalmak zorunda olduklarını belirten Mavigöz, sözlerine şöyle devam etti:

“Yasak kalktıktan sonra Nusaybin’e geri döndüm. Buraya tel örgü çekildiğini gördüm. Tel örgüyü geçmemiz yasaktı. Neyim varsa dükkânımdaydı zaten. Dükkânımın arka kapısının kırıldığı gördüm. İşlerine yarayacak malzemeleri almışlardı. Kalanlar da çöp yığınına dönmüştü. İade edebileceğim malzemeleri temizleyip bir kenara bırakıyorum. Gerisini de hep çöpe atıyorum.”

“10 dairesi olan arkadaşımın şu an kirada oturacak durumu yok”

İşyerleri aylarca kapalı olduğu için çok zor günler geçirdiklerini ifade eden Mavigöz, “8 aydır dükkânlarımız kapalıydı. Bu süre zarfında dükkânlarımıza yaklaşmamız bile yasaktı. Tek geçim kaynağım bu dükkânımdı. Köydeyken bir defa 500 TL kira yardımı verildi. Buraya geldiğimizde bin TL daha kira yardımı aldık. 2 çocuğum şu anda İzmir’de aylık 300 TL maaşla çalışmak zorunda. Benden daha mağdur insanlar var burada. Yaşamak için bir bodrum bile bulamayanlar var. Herkesin evi enkaza dönmüş. 10 dairesi olan arkadaşım vardı. Şu an kirada oturacak durumu yok.” şeklinde konuştu.

Yetkililerden, mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulunan Şerif Cengiz ise “Eskiden en azından ekmek paramızı kazanabiliyorduk ama şu an o bile yok. İnsanlarda para olmadığı için alışveriş yapamıyorlar. Eskiden Nusaybin ticaret merkeziydi. Her yerden buraya gelip alışveriş yaparlardı. Şu an gelen giden yok. Buradaki halk, sadece ekmek ve sebze alabiliyor. Başka hiçbir iş yok. Çok zor durumdayız. Hiçbir yetkili gelip bizi dinlemiyor. Bu durum böyle devam ederse mevcut esnaf da kapatmak zorunda kalacak. Hiç kimse evinden çıkamıyor.” dedi. (İLKHA)

nusaybin-esnafi.jpg

nusaybin-esnafi-001.jpg

nusaybin-esnafi-002.jpg

nusaybin-esnafi-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.