Nusaybinliler bir kışı daha dışarda geçirmek istemiyor
PKK'nın çukur siyaseti sonrası yaşanan çatışmalarda evleri tahrip olup yıkılan Nusaybinliler, geçen kış yaşanan sorun ve sıkıntıların tekrarlanmaması için, yapımına başlanan TOKİ konutlarının erken bitirilmesi gerektiğini belirttiler.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde PKK'nın çukur siyasetinin ardından başlayan çatışmalı süreç nedeniyle yıkılan evlerin yerine TOKİ tarafından inşa edilen 4 bin 600 konutun yapım çalışmaları devam ediyor.
1 Ekim 2015 tarihinde başlayan ve 3 Haziran 2016’da biten olaylarda evleri yıkılanlar için Dicle ve Yenişehir mahallelerinde yapılan TOKİ konutları hakkında İLKHA’ya konuşan Nusaybinliler, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dile getirerek, konutların bir an önce bitirilmesini istedi.
Yaşanan çatışmalarda Fırat Mahallesi’ndeki 2 katlı 4 daireli yeni evlerinin yıkıldığını kaydeden Rüstem Şayık, şu an ise kiraladıkları evde oturduklarını söyledi. TOKİ inşaatının yapımına başlandığını belirten Şayık, inşaatın bir önce bitirilmesini ve hak sahiplerine teslim edilmesi gerektiğini ifade etti.
"Bize ne verilecek bilmemiz gerekiyor"
Şayık, “Tabi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu evler konusuna netlik getirmesi gerekiyor. Biraz daha şeffaf bir şekilde halka anlatılması lazım, çünkü kimse doğru düzgün bir anlaşmaya gitmemiş. Biz bile daha anlaşma yapmamışız. Bizim dairelerimizin dışında arsamız da vardı, bize ne verilecek bilmemiz gerekiyor. Bilsek anlaşmaya gider ve TOKİ’ler bittiğinde eve yerleşiriz.” dedi.
Zeynel Abidin Mahallesi’ndeki 6 daire ve 4 dükkânın yanarak kullanılmaz hale geldiğini belirten Salih Dağ, ancak daire ve dükkânlarının tamamen yıkılmadığı için devletten her hangi bir destek alamadığını söyledi.
"Devletin mağduriyetimizi gidermesini talep ediyoruz"
Dağ, “Devlet, sadece ev ve işyerleri tamamen yıkılan hak sahiplerine yardım yapıyor, tamamen yıkılmayana yardım yapmıyor. Benim tek geçim kaynağım bu evler ve dükkânlardı. Bir yıldır evler ve dükkânlar boş olduğu için her hangi bir kira alamıyorum. Ev ve işyeri ağır hasarlı olmasına rağmen hafif hasar diye kayıtlara geçilmiş. Benim isteğim tekrar 'Hasar ve Zarar Tespit Komisyonu'nun gelip evlere bakmasıdır. Çünkü 6 dairem komple yanmış, hiçbir şey kalmamış. Evleri yıkılanlara kira yardımı yapılıyor ama bize yapılmıyor. Biz de mağduruz. Devletin mağduriyetimizi gidermesini talep ediyoruz. Bize de kira ödemesi yapılmasını istiyoruz.” dedi.
Konut ve arsalar konusunda çözülmemiş sorunlar var
Konu hakkında açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Nusaybin İlçe Başkan Yardımcısı Seyfettin Ağırman ise şu an inşaat alanında çalışıldığını, ancak bunun daha da hızlandırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Biz buna ani gelişen bir yapılaşma diyebiliriz. Bilindiği üzere devlet ya da hükümetler bir bölgeyi ya da bir şehri tekrar inşa ettiklerinde oranın planını, projesini, alt yapısını… Bütün bunlar önceden hazırlanarak bu işlere girişiliyor. Ama bildiğiniz gibi bu bir şehir ve şehrin yapılaşmasına gidilirken en başta araziler problemlidir. Yani birçok vatandaşımız kirada kalıyor, bunun dışında tapusu olmayan insanlarımız var bunun yanında tapusu olup da metrekaresinden şüpheli olan hatta davalık olan araziler var. Şimdi siz böyle bir arazide toplu yapılaşmaya gidiyorsunuz ve bir şehrin 6 mahallesini yeniden yapıyorsunuz. Tabi ki bunun alt yapı sorunu vardır. Vatandaşları ilgilendiren maddi ve manevi birçok yönden sorun vardır. Vatandaşlarımızdan edindiğimiz bilgi şu; mesela birçok insanımız devletin vermiş olduğu bilgilere dayanarak evrakları imzalamıyor, yani anlaşmaya yanaşmıyor. Sebebine gelince bunu diyorlar örneğin, 200-300 metre kare arsamız var bize deniliyor ki 130-140 metrekare üzerine size daire vereceğiz. Benim zararım ne olacak? Kimisi diyor 100 metre kare arsam var bana deniliyor ki sana 130-140 metrekare üzerinde daire vereceğim. Peki, bunun karşılığı nasıl olacak diye problemler yaşanıyor.”
"Tapu sorunu çözülmeli, halkın mağduriyeti giderilmeli"
Birçok kişinin tapu sorunu olduğuna dikkat çeken Ağırman, sözlerine şöyle devam etti: “Tabi bunun yanında tapusu olmayan; seneler önce şahit olduğumuz, tanıdığımız insanlar geliyor. 30-40 yıl önce evini inşa etmiş ama henüz tapusu yok. 20-30 yıl boyunca burada yaşayan insanlarımızın evi yıkılmış, eşyası gitmiş fakat ev tapusu olmadığı için bunu belgelendiremiyorlar. Belgelendiremeyince de bu kez hem arsa sahipleri ile davalı duruma düşüyor hem de devletle davalı duruma düşüyorlar. Dolayısıyla bu konuda birçok problem var. Bu tür problemler yaşandığı için maalesef vatandaşımız çalışan ekiplerle, yerel yöneticilerle de bu konu da anlaşamıyor. Bir türlü masaya oturamıyor ve gereken belgeleri bazıları imzalamıyor. Bizim yetkililerden isteğimiz şu; zaten insanımız mağdur olmuş, bir an önce bu çalışmalar bitirilmeli ve mağduriyetler giderilmelidir.”
Geçen kış mevsiminde büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Ağırman, aynı sorunların yaşamaması için TOKİ konutlarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Konutlar bir an önce bitsin diyoruz, çünkü biz gerçekten çetin bir kışı geçirdik, insanlarımız birbirini idare etti. Bir dairede 2-3 aile barındı. Şu anda köylerde oturanlar var. Havanın sıcak olması hasebiyle insanımız biraz idare edebilir, ama yine kış gelecek. Önümüzde böyle bir durum söz konusu. Tekrar öyle bir mağduriyet yaşanmaması için konutların bir an önce bitirilmesi ve teslimatın yapılması gerekir. Yoksa sorunlar biriktikçe bunun yan etkileri görülecektir.” diye belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.