ÖĞ-DER Genel Başkanı Sürücü, Öğretmenlik Meslek Kanununu değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlere vaat edilmiş bir kanun olduğunu belirten Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, yılbaşından önce de Meclise bir tasarı teklifinde bulunulduğunu aktardı.
Mecliste sunulan teklifin Öğretmenlik Meslek Kanunundan çok 3600 ek gösterge ve kariyer basamaklarıyla ilgili bir çalışma olduğunu söyleyen Sürücü, “3600 bundan 3 yıl önce Cumhurbaşkanı tarafından yine öğretmenlere, din görevlilerine, hemşirelere, sağlıkçılara ve polislere verilmek üzere söz verilmiş bir çalışmaydı. 3 yıldır bekledi. Tam yılbaşına ramak kala tekrar gündeme geldi. Özellikle ağustosta sendikalar tarafından yoğun bir şekilde gündeme getirildi o gün bugündür devam eden görüşmeler var. Bu konuda öğretmenlerin büyük bir beklentisi oluştu. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkacak, öğretmenlere sahip çıkılacak. Çünkü öğretmenlik bir kariyer meslek olarak kabul ediliyor aslında. 1739 sayılı Milli Eğitimin temel kanununda sadece bir tanım var onun dışında detayı yok. Bu detayın açıklanmasını ve kanunlaştırılmasını öğretmenler sürekli bekliyorlar. Bu beklentinin içerisinde tam yılbaşına doğru kanun teklifi verildi. Biz bu kanun teklifinin meclise verildiğini duyduğumuz zaman bu kadar hızlı bir şekilde nasıl oldu, görüşülmeden ve tartışılmadan ve STK’larla görüşülmeden diye gerçekten merak ettik. Bir taraftan da meslek kanunu teklifinin verilmiş olması güzel bir şeydir diye bunu kabul ettik.” dedi.
“Meclise teklif edilen şey Öğretmenlik Meslek Kanunu değil”
Açıklamasının devamında Sürücü, şunları aktardı:
“Fakat gördük ki meslek kanunu diye meclise teklif edilen şey Öğretmenlik Meslek Kanunu değil, çünkü bu kanun teklifinde öğretmenlerin özlük hakları, sorumlulukları ve görevleri yok. Öğretmenlerin bütün dertlerini kapsayıcı bir kanun değil. Eskilerin deyimi ile ‘efradını cami ağyarını mâni bir kanun değil. Bu Öğretmenlik Meslek Kanunu değil bu sadece 3600 ve kariyer basamaklarıyla ilgili bir çalışma. 3600 evet öğretmenlere verilmek için söz verilmiş bir çalışma fakat kanun teklifine baktığımız zaman 3600 ile ilgili sunulan teklif de garip. Burada da bir gariplik var. Çünkü bu konu 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girer yani kanun çıksa bile yürürlüğe 2023’ün 15 Ocak’ından sonra girecek. Bir devletin bütün giderlerini gelirlerini hesap edecek kadar devletin bütün vesilesini ve işleyişini alan önemli bir bütçe kanunu bir ay gibi kısa bir sürede hazırlanıyorken 3600 gibi bütçe kanunu düşündüğümüz zaman onun yanında sadece bir maddesini karşılayacak kadar kısa bir kanunu 3600 meselesini bir yıl ertelemenin mantığı nedir? Bunu da anlamak gerçekten zor.”
“Konuşulan kanun bu haliyle Öğretmenlik Meslek Kanunu değil”
Kariyer basamakları ile ilgile çalışma 2010’lu yıllarda zaten yapılmış olduğunu hatırlatan Sürücü, “Bu çalışma yapıldı, uygulamaya kondu. Öğretmenler sınavlara girdiler. Yüksek lisans yapanlar sınava girmeden uzman olacak ve doktorası olanlar başöğretmen olacaklardı. Ama burada bir kadro belirlendi sayı belirlendi. Anayasa Mahkemesi de bu sayının belirlenmesini eşitliğe aykırı gördü iptal etti. Peşinden de dedi ki ‘siz burada sınır koyamazsınız’ Yani bu kadar sayıda uzman öğretmen ve başöğretmen olacak diye sınırlandırma yapamazsınız. Sınava girip kazanan, yüksek lisansını yapan ve doktorasını yapan herkes başöğretmen ve uzman öğretmen olabilir. Buna sınır koymayın diye bu maddeyi iptal etti. Yani kariyer basamaklarıyla ilgili çıkartılan çalışmanın tamamını iptal etmediler sadece bir maddesini iptal ettiler. Anayasa Mahkemesi ‘bunu yeniden düzenleyin’ diye zaman verdi. Bu zaman içerisinden bunun düzenlenmesi gerekirdi. Ama şu anda o günkü yapılan düzenlemelerde yok sayılıp yeniden kariyer basamaklarıyla ilgili bir çalışma ortaya konmuş. Bunun ötesinde bir şey yok onun için biz bu Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifini Öğretmenlik Meslek Kanunu olarak değil sadece 3600 ve kariyer basamaklarıyla ilgili bir çalışma olarak görüyoruz. Bunun adının da böyle değiştirilmesi gerekir. Meclis çalışma başladıktan sonra bunu Öğretmenler Meslek Kanunu olarak görüşmemesi gerekir. Çünkü bu haliyle Öğretmenlik Meslek Kanunu değil.” şeklinde belirtti.
“Öğretmenlik Meslek Kanununda öğretmenlerin dertleri ve sıkıntıları yok”
Son olarak Sürücü, “Öğretmenlik Meslek Kanununda öğretmenlerin dertleri ve sıkıntıları yok. İdareciler, okul ve okulun bütçesi, teftiş ve müfettişler yok. Yani neredeyse hiçbir şey yok. Öğretmenlik mesleğini doğrudan ilgilendirmeyen ikinci meseleler olan ama öğretmenler için bir hak bir rahatlık getiren iki mesele var. Öğretmenlerin temel meseleleri yok. Onun için bu kanun eksik bir kanundur. Kadük bir kanun teklifidir ve bunun böyle çıkmaması gerekir. Öğretmenlik Meslek Kanunuyla ilgili biz Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak 2019 yılında bir çalışma yaptık. Millî Eğitim Bakanlığına çok detaylı bir çalışma sunduk. 2019 yılındaki kanun nasıl bir kanun olmalı kanunun içerisinde neler olmalı diye sunduğumuz teklif gerçekten incelenseydi bizim söylediğimiz gibi öğretmenler bütün meselelerini içine alan bir kanun hazırlanmış olurdu. Ama burada aceleye getirilmiş. Öğretmenlik Meslek Kanunuyla ilgili olmayan konular üzerinde meslek kanunu şeklinde bir algı yönetimi yapılmış bu yanlıştır. İnşallah bu yanlıştan en kısa zamanda dönerler.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.