Öğretmenin darb edilmesine Eğitim Sendikalarından tepki

Öğretmenin darb edilmesine Eğitim Sendikalarından tepki
​Diyarbakır'da Şehit Mehmet Hüseyin BALTA Ortaokulunda görev yapan bir öğretmenin öğrenci velisi tarafından darp edilmesi olayı düzenlenen basın açıklaması ile kınandı.

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Şehit Mehmet Hüseyin BALTA Ortaokulunda görev yapan öğretmen A.B., öğrenci velisi tarafından darp edildi.

Eğitimcilere yönelik yapılan saldırıları kınamak amacıyla Şehit Mehmet Hüseyin BALTA Ortaokulu önünde bir araya gelen Diyarbakır Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen yöneticileri ile üyeleri basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasını eğitim sendikaları adına Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir ile Eğitim-Sen şube başkanlarından Zuhal Sezer okudu.

Eğitimcilerin darp edilmesinin insanlığın bir ayıbı olduğunun belirtildiği açıklamada, okullarda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, öğretmenleri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması için somut ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği belirtilerek başta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri gerekli yasal çerçeveli önlemleri almaları konusunda davet edildi.

Açıklamada, "Eğitim sisteminde öğretmenler, şiddet sorununun çözülmesinde kritik bir noktada görülmesine karşın, uygulanan yanlış politikalarla öğretmenlerin eğitimin edilgen öğesine indirgendiği ve şiddet ortamının bir mağduru hâline geldiği süreci yaşıyoruz. Son yıllarda okullarda öğretmenlere dönük artan şiddet olayları bu duruma ilişkin tespitlerimizi haklılık kazandırmaktadır." diye belirtildi.

"Öğretmeni hedef alan saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı"

Öğretmen-Veli ilişkilerindeki yanlış uygulamalara dikkat çekilen açıklamada, "Öğrenci ve veliyi sorgu hakimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren MEB destekli şikâyet mekanizmaları öğretmeni her fırsatta sigaya çekilen bir nesneye dönüştürmekte öğretmeni ve mesleğini itibarsızlaştırmakta ve öğretmen kimliğini oluşturan öğeleri değerden düşürmektedir." denildi.

Eğitim sahasındaki karar alıcıların tehlikenin ciddiyetini kavrayamadığının ifade edildiği açıklamada, "Daha iyi bir eğitim için daha iyi bir müfredat, pedagojik yöntem ve amaçlar üzerine kafa yormamız gerekirken bugün öğretmene şiddet konusuna ilişkin bir basın açıklaması daha yapmak mecburiyetinde kalışımızın ana sebebi, şiddetin ağırlaşan toplumsal maliyeti karşısında ilgililerin çözüm üretmede yetersiz kalmaları veya isteksiz davranmalarıdır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Şehit Mehmet Hüseyin BALTA Ortaokulunda görev yapan öğretmenin veli tarafından saldırıya maruz kalması olayının öğretmeni koruyan bir meslek kanununa duyulan ihtiyacın aciliyetini ortaya koyulduğu belirtilerek öğretmeni güçlendirecek, donatacak, koruyacak tedbirler almak yerine onu hedef alan saldırılar karşısında sessiz kalınmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

"Şiddetin eğitimi tehdit eder boyuta ulaşması, köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir"

Şiddeti eğitimle yok etmenin ilk aşamasının kesin bir anlayış ve program değişikliği olduğunun belirtildiği açıklamada, "Sorun üreten bir sistem çare olamaz. Eğitim, şiddeti ortadan kaldırılacak bir enstrüman olarak tavsif edilirken; şiddetin, eğitimi tehdit ve tahdit eder boyuta ulaşması, bunun geleceğimizi tehlikeye sokacak boyuta doğru tırmanıyor olması, acil ve köklü çözüm bulmayı zaruri hâle getirmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, "Eğitim çalışanlarının baskı ve tehditlerin kıskacına bırakıldığı, sistemin yanlış çarklarında sindirildiği, güvensiz ve güvencesiz iş ortamlarına itildiği, eğitim iş kolundaki hizmetlerin piyasacı bir anlayışla yürütüldüğü, öğrenci-öğretmen-veli ilişkisinin giderek yozlaştığı bir ortamda eğitim ve öğretim mekanizmasının toplumu dönüştüren ve iyileştiren bir sonuç üretmesi beklenemez." denildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.