Öğretmenlere göz tarama uygulaması semineri verildi
Kızılay Muş Şubesi ve Türkiye Optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği’nin 2017 yılı itibarı ile başlattığı ‘Aydınlık bir yaşam, eğitimde başarı’ sloganıyla yürüttüğü ‘2023 Vizyon’ projesi kapsamında Bulanık, Malazgirt, Varto, Korkut ve Hasköy ilçeleri ile kent merkezinde rehber öğretmenlere eğitim semineri verildi.
Muş Öğretmenevi'nde verilen eğitim seminerine Türkiye Optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği GAP Koordinatörü ve aynı zamanda Vizyon 2023 Proje Koordinatörü Neşat Çağlı, Kızılay Muş Şubesi Kadın Kolları Başkanı Dilek Ağa ve üyeleri, Muş Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Meryem Donbaloğlu ile çok sayıda rehber öğretmen katıldı.
Seminerin açılışını yapan Muş Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Meryem Donbaloğlu, proje kapsamında okullarda yapılan faaliyetlerle ile ilgi bilgi verdi.
Proje kapsamında Muş il genelinde 123 bin öğrenciyi göz taramasından geçireceklerini belirten Türkiye Optik ve Optometrık Meslek Adamları Derneği GAP Koordinatörü ve aynı zamanda Vizyon 2023 Proje Koordinatörü Neşat Çağlı ise şuanda çok başarılı bir ekip eşliğinde çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Çağlı, “Projemiz; göz taraması, eğitim ve sempozyum olmak üzere 3 ayaklı bir proje. Bulanık ve Malazgirt ilçelerini de ziyaret ederek, proje hakkında bilgilendirme çalışması yaptık. Pilot olarak Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı çocukların göz taramasını uzman göz hekimlerimiz tarafından yaptık. Bugün ise rehberlik araştırma öğretmenlerinin göz taramasının önemini nasıl yapıldığını uzman göz hekimi tarafından seminer verildi. Türkiye’de bu model ilk defa deneniyor. Türk Kızılayı ve Türkiye Optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği tarafından uygulanmaktadır. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin sunumunda yönetim aksaklıkları, donanım eksikliği, sağlık personelinin sayıca ve nitelikçe yetersizliği nedeniyle birinci basamak temel ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli ölçüde aksadığı görülmektedir. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görme kusurlarının tespiti ile ilgili yapılan çalışmaların da yeterli olmadığı görülmektedir. Görme kusurları, Türkiye’de örgün eğitime 5 yaşında başlayan çocukların eğitimini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Aydınlık Bir Yaşam ve Eğitimde Başarı Projesi, halkımızın doktora ve muayene imkanına ulaşması noktasında zorlandığını kırsal bölgelerde, yoksul ve yoksun, sosyo ekonomik koşullarda yaşayan çocuklar hedef alınarak eğitimini sürdürmeye çalışan öğrencilerin başarı seviyelerini yükseltmeye yönelik ve kalıcı sağlık problemlerinin erken teşhis ile tedavi olanaklarının belirlenmesi ve akademik çalışmalar yapılarak ülkenin sosyo ekonomik geleceğine katkı olarak uygulanmaktadır.” dedi.
Projedeki asıl amaçlarının Muş’ta ki çocuklarının ‘ömür boyu aydınlık’ sloganına uygun bir şekilde göz taramasından geçirilip Türkiye’de model bir uygulamaya imza atmak istediklerini kaydeden Çağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“'Vizyon 2023' projesinde daha önce geleneksel olarak yapılan göz taramaları dışında erken teşhisin öneminin tarama sonuçlarının raporlanması tarama sonuçları ülkemizin sosyo ve ekonomik durumu ve dünyadaki örneklerin elde edilerek geçici çözümlerin dışında kalıcı çözümlerin akademik çalışmalar yapılarak, ülkemizde bu konuda nasıl bir model oluşturma noktasında çalıştay, sempozyum ve pilot bölge uygulamaları ile sahada denenerek kısa orta ve uzun vadede gözlenerek sonuçları ile kamu yararına kurumsal bir kamu ve STK çemberi oluşturularak hedefi net olup hayati önem arz etmektedir. Özellikle bebeklik döneminde göz kayması genelde bu durum göz tembelliğine yol açar. Yeni doğan kataraktları kayma oluşturmadan önce genelde verdiği beyaz refle sayesinde tanınabilir. İlk 9 yaşına kadar göz hastalıkları açısından çocuğa yapılan yatırım hayati önem taşımaktadır. Bu dönemde tedavi edilmeyen pek çok hastalık daha ileri yaşta tedavi edilemezken işlevsel yetersizliklere neden olmaktadır. Türkiye ve AB ülkeleri göz doktorları raporunda ülkemizde kişi başına ortalama 100 bin kişiye 3,9 göz doktoru düşmektedir. Bu oran kırsal ve doğu güneydoğu bölgelerinde 100 bin kişiye bir hekime kadar düşmekle beraber doktora ulaşım zorlukları ve aksaklıkları gözlemlenmektedir. Göz sağlığı bozuk bir bireyin öncelikle kalıcı sağlık problemi ve gelecekteki vizyonu dünyaya katacağı pozitif fiiller elinden alınmış olup sosyo ve ekonomik durumunun geri kalmasına sebep olmaktadır. Özellikle körlüğe neden hastalık ve arızanın 0-15 yaş arasında tedavilerinin erken teşhis ile mümkün olabileceği görünmektedir.”
Seminer sonunda, rehber öğretmenlere görevli oldukları okullarında okuyan öğrencilere göz taraması yapmaları için 200 adet ‘tarama gözlükleri’ dağıtıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.