OHAL komisyonuna 125 bin 600 başvuru yapıldı
OHAL kapsamında alınan kanun hükmünde kararnameler sonucu komisyona 22 Mayıs 2017 tarihinden 31 Aralık 2018'e kadar 125 bin 600 başvuru yapıldı.
Komisyonun internet sitesi üzerinden yayımlanan rapora göre, komisyonun OHAL kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, emekli personelin rütbelerinin alınması ile kurum ve kuruluşların kapatılması işlemlerine ilişkin başvuruları değerlendirip karara bağlamak üzere, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş olup, 22 Mayıs 2017 tarihinde göreve başladığı hatırlatıldı.
7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun ile 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Kanun haline getirildi.
Komisyonun görev süresi 7075 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesi gereğince, Cumhurbaşkanı kararı ile 23 Ocak 2019 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatıldı.
Komisyon bünyesinde 80’i raportör (hâkim, uzman, müfettiş) olmak üzere, toplam 250 personel görevlendirildi. Komisyon tarafından elektronik ortamda başvuru alma, arşivleme ve inceleme işlemleri için özel bir bilgi işlem altyapısı oluşturuldu, başvurulara ilişkin 20’den fazla kurum ve kuruluştan temin edilen bilgiler bu sisteme kaydedildi. Ayrıca, yargı mercileri tarafından verilen kararlar da UYAP sistemi üzerinden takip edildi.
OHAL kapsamında yayımlanan KHK’lar ile 125 bin 678’i kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildi. 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 125 bin 600 oldu.
22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan Komisyon tarafından, 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle verilen karar sayısı 3 bin 750'si kabul, 46 bin 750'si ret olmak üzere toplam 50 500 oldu. Karar sayısı dikkate alındığında, incelemesi devam eden başvuru sayısı 75 bin 100 oldu.
Buna göre, Komisyon bir yıl içerisinde toplam başvuruların yüzde 40’ı hakkında karar vermiş oldu.
Ayrıca Komisyon görev kapsamına girmeyen 2 bin 400 başvuru hakkında da ön inceleme kararı verdi.
Komisyon kararları tebliğ edilmek üzere kişilerin en son görev yaptığı kurumlara teslim ediliyor. Başvurusu kabul edilen kişilerin atama işlemi, ilgisine göre en son görev yapılan kurum ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılıyor.
Komisyon kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Hâkimler ve Savcılar Kurulunca belirlenen Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluş aleyhine iptal davası açılabiliyor
Başvurucular, Komisyon web sitesindeki “OHAL Komisyonu Başvuru Takip Sistemi” uygulaması üzerinden Komisyona yapılan başvuruların safahatı ve kararın sonucu (“Kabul” veya “Ret”) hakkında bilgi edinebiliyor.
Komisyon, inceleme neticesinde haftada bin 200 civarında başvuru hakkında bireyselleştirilmiş ve gerekçeli karar verdi. Bu kapsamda incelemesi devam eden tüm başvuru dosyalarının 1,5 yıl içinde karara bağlanması hedefleniyor. (İLKHA)
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu 2018 yılına ait faaliyet raporunu indirmek için tıklayınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.