Okul kantinlerinde nelerin satışı serbest?

Okul kantinlerinde nelerin satışı serbest?
2011'deki yasaklar listesini daha da genişleten yeni genelge, bakanlığa bağlı bütün özel ve resmi okul ve kurumları kapsıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni genelgeyle, okul kantinlerinde kola, cips, yaş pasta, hamurlu tatlı ve çikolata gibi gıdaların satışını yasakladı.

Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç) okul kantinlerinde satılamayacak.

NELERİN SATIŞI SERBEST?

Genelge ile satışı uygun gıdalar da tanımlandı. Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler satışı uygun bulunan gıdalar. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. Ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalara da izin veriliyor.

'GENELGE ÇOCUKLARIN LEHİNE'

RS FM'de yayımlanan Burası Türkiye programına katılan diyetisyen ve beslenme uzmanı Simge Çıtak genelgenin doğru ürünleri içerdiğini belirterek 'koyulan yasakların çocukların lehine olduğunu' söyledi: 

"İlkokul çağındaki çocuklara ne öğretebilirsek onlar da öğrettiklerimizi uygulayacaklar. Bizim yasaklar koymamız çocukların lehine bir şey. Yıllardır bu listede neden ayran ya da meyve yoktu bilmiyorum. Yumurta da serbest olmalı ama bazı besinlerinde saklama koşulları çok önemli. Yumurta çok haşlandığında demir sülfür diye bir halka oluşur ve çok sağlıksızdır. Saklanma koşulları çok önemli ve denetimin muntazam yapılması gerekir. Belki kuru meyve de listeye eklenebilir" dedi.

​BAHAR YORGUNLUĞUNUN ÜSTESİNDEN NASIL GELİRİZ?

Beslenme uzmanı Simge Çıtak şu sıralar çok sayıda kişinin mustarip olduğu ‘bahar yorgunluğu' konusuna da değinerek tavsiyelerde bulundu:

"Mutlaka rahat ve yeterince uyuyarak uykumuzu almamız gerekiyor. Bağışıklık sistemimizin gelişmesi için uykuya ihtiyacımız vardır. B vitamini stres azaltır. B vitamini tahıllı ekmeklerde, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri, süt ve et grubunda bulunuyor. Antioksidan vitaminler de var. A,E ve C vitaminlerinde bulunur. Çinko ve selenyum tüketmek de etkili olabilir ama oranına dikkat etmek gerekir. Çinko, et, balık ve cevizde var. Selenyum da deniz ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta da var."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.