ÖNDER'den çağrı: Her alanda ciddi başarılara imza atan imam hatip liselerini tercih edin
LGS tercihleri 4 Temmuz ve 20 Temmuz tarihleri aralığında LGS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre yapılacak. Merkezi yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. LGS tercih sonuçları 25 Temmuz'da açıklanacak.
Öğrencilerin geleceğini şekillendirecek olan lise tercihleri hakkında İLKHA muhabirine konuşan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, İslami ilimlerin yanı sıra fen ve anadolu liselerinde verilen fenni eğitimlerin de verildiği, şimdiye kadar 9 bu seneden itibaren 10 dilde eğitim verecek olan, her alanda ciddi başarılar elde eden imam hatip liselerinin tercih edilmesi için ailelere ve öğrencilere çağrıda bulundu.
"Aile ve öğrenciler, her alanda başarılar elde eden okullarımızı ziyaret etmeden karar vermemeli"
İmam hatip okullarının elde ettiği başarılar ve geldiği seviye ile ilgili konuşan Ceylan, "İmam hatip okullarının 1951 yılından yeniden açılmasının ardından geçen 71 yıllık süreçte büyük bir müktesebata sahip oldu. Tarihi, kültürü, program çeşitliliği, mezunları ve mensupları ile Türkiye'nin en büyük, en köklü ailesini oluşturuyor. Şu anda geldiğimiz noktada hem akademik başarılarımız hem spor, kültür, teknoloji, sanat, yabancı dil, hafızlık proje okullarımız, uluslararası okullarımız sahayı kuşatan çok güçlü yapılara dönüştü. Bu yüzden tüm veli ve öğrencilerimize kendilerine yakın il ve ilçelerdeki proje okullarımıza, adrese dayalı okullarımız ziyaret etmeden, okullarımızı görmeden, öğretmenlerimiz ve idarecilerimizle konuşmadan kesinlikle tercih yapmamaları gerektiğini ısrarla tavsiye ediyoruz." dedi.
"10 yabacı dilde eğitim veren proje okullarımız var"
Ceylan, "Okullarımız hem sosyal hem sportif imkânları, hem bir aile ortamı olması hasebiyle hem de içerisindeki program çeşitliliği itibarıyla gerçekten çok güzel eğitim kurumlarına dönüşmüş durumdalar. Okulların sadece teknik imkânlarından bahsetmiyoruz. Hem sivil toplum noktasında destek veren kurumları hem de sahadaki gayretli, bu işin dertlisi olan hocalarımızla imam hatip okullarımızı ısrarla tüm veli ve öğrencilerimize tavsiye ediyoruz. Çünkü şu anda özellikle proje okullarımız ile ilgili çok ciddi ve çeşitli bir program başlığımız var. Bugüne kadar 9 yabancı dilde eğitim veriliyordu. Bundan sonra 10 yabancı dilde eğitim verilecek. İngilizce ve Arapçanın yanı sıra Fransızca, Japonca, Çince, Farsça, Almanca, İspanyolca eğitim veriliyordu ve inşallah bu sene İtalyanca da eğitim vermeye başlıyoruz. 10 yabancı dilde eğitim veren proje okullarımız var. Bunun yanında çok güzel başarılara imza atan teknoloji okullarımız var. Önümüzdeki dönemde milli ve yerli teknolojide inşallah bu okullardan çıkan gençlerimiz yeni nesil SİHA ve İHA'ları, belki çok daha farklı teknolojileri ülkemize katma değer olarak kazandıracaklar. Çünkü tamamen bu yönde bir eğitim çalışması yürütülüyor." diye konuştu.
Herkese göre bir imam hatip okulu var
İmam hatip liselerinde sadece İslami ilimlerin okutulduğuna ilişkin yanlış algının artık kırıldığını, her alana hitap eden imam hatiplerin elde ettiği başarılar ile göz doldurduğunu hatırlatan Ceylan, okul çeşitliliği ve verilen eğitimlerle ilgili şunları kaydetti:
"Sahada çok güçlü olan spor okullarımız var. Türkiye'nin farklı noktalarında şu anda 8 tane spor lisemiz var. İlk mezunlarını yeni vermiş olmalarına rağmen Türkiye'nin sportif alanlarda başı çeken madalyaları ve şampiyonlukları göğüsleyen okullarımıza dönüştü. Bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen gençlerimiz bu okulları tercih edebilirler. Sahada aktif olarak yürüttüğümüz hafızlık okullarımı var. Bu okullar hem fen-sosyal eğitim veren hem de örgün eğitim ile birlikte hafızlıklarını yapabildikleri okullar. Bu okulları da ısrarla tavsiye ediyoruz. Buralarda sadece İslami ilimlerin okutulmadığını artık herkes biliyor. Biz, Türkiye'deki herhangi bir fen lisesi, bir anadolu lisesi kadar okullarımızda fizik, kimya, matematik, edebiyat ve tarih dersleri okutuluyor. Bunların yanın sıra diğer okulların seçmeli ders olarak aldıkları alanlarda Kur'an-ı Kerim, siyer, fıkıh, İslami ilimler gibi dersler veriyoruz. Bu noktada öğrencilerimizin proje okullarımız özellikle ziyaret etmelerini istirham ediyoruz. Yine yabancı öğrencilerin okuduğu uluslararası imam hatiplerimiz var. Dünyanın her yerinden gelen öğrencilerimiz var. Aslında öğrencilerimiz daha liseden dünyaya açılmış oluyorlar. Bu noktada uluslararası okullarımızı da velilerimize tavsiye edebiliriz. Çağdaş ve geleneksel sanatlar dediğimiz okullarımız, musiki okullarımız var. Bu alanda kendisini geliştirmek isteyenler bu okullarımızı tercih edebilirler."
"Geçen sene YKS'de ilk yüzde 42, ilk binde 387 kişi imam hatipliydi"
İmam hatiplerdeki bunca program çeşitliliğinin yanı sıra artık akademik başarı ile alakalı bir sorunun kalmadığını, aslında daha önce de böyle bir sorunun olmadığını ancak algı yapıldığını hatırlatan Ceylan, "Buraya öğrencilerini gönderen hiçbir velinin çekincesi olmamalı. Zaten okullarımızda başarı ile ilgili bir sorun yoktu ama sanki bu okullarda sanki fizik, kimya, matematik dersleri verilmiyormuş gibi bir algı oluşturuluyordu. Bir anadolu lisesi, fen lisesinde ne kadar fizik, kimya, matematik, edebiyat dersi veriliyorsa imam hatip liselerinde de aynı şekilde veriliyor. Bu noktada bizim okul iklimimiz, atmosferimiz öğrenciyi besleyen, destekleyen nitelikte. Sivil toplum noktasında yine öğrencilerimizin arkasında duran, onlara burs veren, daha nitelikli, duruş sahibi öğrencilerin yetişmesi için de sivil toplum noktasında bir mücadele veriyoruz. Bu noktada okullarımız akademik olarak rüştünü ispat etmiştir. Geçen sene 2,7 milyon öğrenci YKS'ye girdi. İlk yüzde 42, ilk binde 387 imam hatipli derecemiz vardı. 2,7 milyonun içerisinde ilk yüze girmek, ilk bine girmek kolay bir başarı değildir. Hamdolsun imam hatip okullarımı bunu başardı. Sadece adı markalaşmış birkaç okuldan da bahsetmiyoruz. Okullarımızın başarısı 43 ile yayılmış durumda. Artık her ilin kendi marka okulu var. Artık illerin en iyi okulları imam hatip okulları oldu. Onun için velilerimiz bu noktada gönlü rahat bir şekilde çocuklarını gelecekte hangi meslekte hayal ediyorlarsa etsinler imam hatip okullarımız bu noktada onlara en iyi altyapıyı sunacak ve öğrencilerimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak okullarımız olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.
"İmam hatip okulları hem dünyayı hem ukbayı hesaba katarak iki kanatlı olarak öğrenci yetiştiriyor"
"Bizler hem dünyayı hem ukbayı kuşatma, ikisini birden omuzumuza yüklenip cennet yolunun yolcusu olan insanlar olarak kendimizi görüyoruz." Diyen Ceylan, son olarak şu ifadeleri kullandı:
, Bu noktada imam hatip okullarımız çift kanatlı bir eğitim veriyor. Hem dünyayı hem ukbayı sırtlanan, Allah'ın emir ve yasaklarını bilen, Peygamberin sünnetini bilen, sıratı müstakim üzere yürüyen gençlerin yetişmesi için bu okullar mücadele ediyor. Gerçekten vatanını, milletini seven, yerli ve milli değerlerle yetişmiş, kendi kültüründen, medeniyetinden beslenen genç kardeşlerimiz bu okullarda eğitim görüyorlar. İnşallah çok kısa sürede bunun meyvesini de göreceğiz. Hem nitelikli hem donanımlı hem de ahlaklı nesillerin yetişmesi için imam hatip okullarımızın daha fazla teşvik edilmesi, velilerimizin gönül rahatlığıyla bu okulları tercih etmesini istiyoruz. Bunun için şu okula gidin dememize gerek yok. Evlerine en yakın, illerinin markalaşmış okullarını ziyaret etmelerini, okul idarecilerimizi, öğretmenlerimizi, hatta okulda okuyan öğrencilerle görüşmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü oraya gittiklerinde zaten oranın iklimi onları kuşatacak ve imam hatipli olmanın farkını hissedecekler." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.