Organize dolandırıcılığa dikkat

Organize dolandırıcılığa dikkat
GSM şirketlerinin aracılık ettiği dolandırıcılık firmaları, yasal faaliyet yaptıkları iddiasıyla vatandaşın izni ve bilgisi dışında cep telefonu faturalarından her ay 56 TL haksız kazanç sağlıyor.

Facebook sayfalarında paylaştıkları “Türkiye bu çocuğu konuşuyor”, “Dünya bu kızı konuşuyor” başlıklı paylaşımlarla cep telefonu kullanıcılarının tıklaması isteniyor. Linke tıklandığında “Videoyu izlemek için tıklayın” yazılı bir butona tıklanılması isteniyor. Söz konusu sayfada bu işlemin bir abonelik işlemi olduğu ve cep telefonu faturasına yansıyacağına dair hiçbir uyarı ve bilgilendirme yapılmıyor. Butona tıkladıktan sonra cep telefonunuza “Sifreniz: 5782 Telefon numaraniz ile beraber www.videospor.mobi adresinden giris yapabilirsiniz. Komik ve ilginc bir cok videoya ulasabileceginiz suprizlerle dolu video paketiniz baslamistir. Surekli yeni videolar eklenmektedir, lütfen siteyi siklikla ziyaret ediniz. Servisi, iptal video yazip 4349a gondererek durdurabilirsiniz. Aylik 56 tl, haftalik 14 tl olarak tahsil edilir. Yeterli bakiye bulunmadigi durumlarda abonelik ucreti hattiniza TL yuklediginizde gerceklestirilicektir. www.videospor.mobi Yardim: 08505322155” şeklinde bir kısa mesaj gönderiliyor. 

GSM ŞİRKETLERİ MÜDAHELE ETMİYOR

Vatandaş merakla cep telefonu operatörünün müşteri hizmetlerini arıyor. Kendisine abonelikle ilgili bir mesajın geldiğini söyleyerek bilgi istiyor. Müşteri Temsilcisi 4349 isimli bir içerik servisine abonelik yapıldığını ve her ay 56 TL'nin faturaya yansıtılacağını söylüyor. Vatandaş duruma itiraz ediyor ve işlemin bilgisi ve onayı dışında gerçekleştiğini ve bunun bir dolandırıcılık olduğunu dile getiriyor. Müşteri Hizmetleri görevlisi ise bu içerik servisinin kendilerine ait olmadığını ve vatandaşın onayı dışında abonelik işlemi gerçekleştiren firma tarafından iptal edilebileceğini söylüyor.

OTOMATİK YAZILIMLA DOLANDIRIYORLAR

4349 isimli içerik servis sağlayıcı firma, sosyal medya üzerinden yönlendirdikleri bir bağlantıyla otomatik bir yazılım üzerinden vatandaşın bilgisi dışında abonelik işleminin başlatılmasını sağlıyor. Wifi ile internete bağlanıldığı durumda, “Bu sayfa yalnızca 3G bağlantı kullanılarak görüntülenebilir. Lütfen 1 dakikalığına Wifi bağlantınızı kapatın” mesajı gönderiliyor. 3G bağlantısıyla internete girildiği durumda ise “Videoyu görüntülemek için tıklayın” yazan bir butona tıklattırılarak haberiniz olmadan ücretli bir servise otomatik aboneliğiniz gerçekleştiriliyor. 

GSM ŞİRKETİ 4349 ABONELİĞİNİ İPTAL ETMİYOR

Cep telefonu üzerinden internete bağlanıldığı için dolandırıcı içerik servisi firmasının yönlendirdiği video linkine tıklandığında, GSM operatörü size herhangi bir onay teyidinde bulunmadan paralı bir servise aboneliğinizi gerçekleştiriyor. Vatandaşın faturasına aylık 56 TL ücret yansımasını sağlayan 4349 isimli içerik servisi firmasının şirket bilgileri sorulduğunda, bu bilgileri verme yetkilerinin olmadığı söyleniyor. Bilginiz dışında gerçekleşen bu dolandırıcılık işleminin iptal edilmesini talep ettiğinizde ise “Bu aboneliği biz iptal edemeyiz. İlgili içerik servisini arayarak ancak oradan iptal ettirebilirsiniz.” cevabı veriliyor. 

GSM şirketi tarafından verilmiyor. sır gibi saklanıyor. Müşteri Hizmetleri numarası arandığında, şirket bilgilerini paylaşma yetkilerinin olmadığını söyleyerek “Dilerseniz aboneliğinizi iptal edebiliriz” cevabı veriliyor.  

“KESİLEN PARAYI BANKA HESABINIZA HAVALE EDEBİLİRİZ”

4349 isimli içerik servis sağlayıcı firmanın 0850 532 21 55 numaralı Müşteri Hizmetleri aranarak telefona çıkan görevliye, yaptıkları işin bir dolandırıcılık ve sahtekarlık faaliyeti olduğu, herhangi bir ücretli servise abone olunacağına dair hiçbir uyarıda bulunmadan otomatik olarak abonelik gerçekleştirerek yasa dışı dolandırıcılık yaptıkları söylendiğinde ise “Sanırım teknik bir hata olmuştur. Normalde ücretli abonelik başlatılacağı yönünde uyarıda bulunuyoruz” cevabı veriliyor. Gazeteci olduğumuzu söylediğimizde ise “IBAN numaranızı verirseniz fatura yansıtılan ücreti hesap numaranıza 10 gün içinde havale yapabiliriz” deniliyor.

“BÖYLE YÜZLERCE FİRMA VAR”

GSM Operatörü Müşteri Hizmetleri görevlisi, kendilerinin aracılık ettiği bu şekilde yüzlerce mobil servis şirketi bulunduğunu ve bunun yasal olduğunu söylüyor. Görevli, cep telefonu kullanıcısının talep etmesi durumunda, kişisel bilgilerinin İnternet ve SMS içerik servis sağlayıcılarıyla paylaşımının kapatılabileceğini söyleyerek, aslında vatandaşların kişisel verilerinin daha öncesinde bu firmalarla paylaşıldığını da itiraf etmiş oluyor. 

BİNLERCE ŞİKAYET YAĞIYOR

İçerik servisi adı altında dolandırıcılık yapan firmalar tarafından mağdur edilen binlerce vatandaştan adeta şikayet yağıyor. Hiçbir servise üyelik için onay vermediklerini ve bilgileri dışında dolandırıldıklarını dile getiren vatandaşlar, GSM şirketlerinin de bu dolandırıcılık şikayetlerini görmezden geldiklerini anlatıyorlar.
BTK BU DOLANDIRICILARA KARŞI NE YAPIYOR
GSM şirketleri üzerinden dolandırıcılık faaliyeti yürüten bu tür firmalara karşı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın etkili bir biçimde mücadele etmesi gerekiyor. Yasal mevzuattaki boşluklardan yararlanarak faaliyet yürüten dolandırıcılık firmaları, yasal kılıf adı altında vatandaşların bilgi ve iradesi dışında GSM şirketleri aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.