Oruç ayı Ramazan'ın tamamlayıcısı: Şevvâl

Oruç ayı Ramazan'ın tamamlayıcısı: Şevvâl
​Ramazan bayramının birinci gününden sonra Şevval ayı bitinceye kadar 6 gün oruç tutmak, Hazreti Muhammed'in tavsiye ettiği sünnet bir ibadettir.

Şevval ayının birinci günü Ramazan bayramıdır. Bayram gününden sonra Şevval ayı bitinceye kadar altı gün oruç tutmak, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemin tavsiye ettiği sünnet bir ibâdetir. Şevval ayında tutulacak altı günlük oruca bayramdan hemen sonra başlayıp ara vermeden tamamlamayı daha faziletli kabul eden âlimler olduğu gibi, ayın içine yayarak tutmayı daha faziletli bulanlarda vardır.

İLKHA'ya konuşan Siyer Vakfı  Kurucularından Muhammed Emin Yıldırım, Şevval orucunun faziletlerini anlattı.

Bu önemli sünnetin ihya edilmesini gerektiğini belirten Yıldırım, Ramazan ve Şevval ayında tutulan oruçların bire on sayıldığını ve böylelikle bir yıla denk geldiğini söyledi.

Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin hayatında önemli bir yer tutan sünnetin Müslümanların hayatında da önemli bir yere sahip olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Kim şevval orucundan altı gün oruç tutarsa senenin tamamını oruçlu geçirmiş olur." hadis-i şerifini hatırlattı.

Yıldırım, "Şevval orucu, Ramazan bayramının birinci gününden hemen sonra tutulabileceği gibi, Allah Resulünün yaptığı şekilde de yapılabilir. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bazen pazartesi bazen perşembe günü oruç tutarak diğer zamanlarda tuttuğu sünnet oruçları gibi tutmuştur. Şevval ayında tutulacak 6 günlük oruç üst üste tutulmayabilir. Bu ay içerisinde hangi günlerde tutmak istenirse tutulabilir. Yeter ki 6 günü tamamlasın, böylelikle sünneti yerine getirmiş olur." şeklinde konuştu.

Ramazan ayından çıkıldığı için oruca hazırlıklı olunduğunu söyleyen Yıldırım, "Elimizden geldiğince bu şevval ayının 6 gününde oruç tutarak Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) müjdesini verdiği bir yıllık orucu tamamlamış, bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanabiliriz.  Onun için elimizden geldiğince diğer sünnetlerde olduğu gibi bu sünneti de hem ihya etmeye hem de insanları bu meselede biraz daha uyarmak zorundayız. İnşallah biz yaptıkça halka halka bu topluma daha farklı bir biçimde yayılacak ve o sünnet de İslam toplumunda hak ettiği karşılığı bulmuş olacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.