Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Şanlıurfa Sempozyumu sona erdi
Şanlıurfa’da düzenlenen 'Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa: Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu' sona erdi. Sempozyumda 70 bildiri kabul edildi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde GAPTEM Konferans salonunda düzenlenen ve 11 oturumdan oluşan 'II. Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa: Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumu' sonuç bildirgesinin okunmasının ardından sona erdi.
Türkiye ve dünyanın bir çok ülkesinden çok sayıda akademisyen ve araştırmacının aynı çatı altında buluşarak Şanlıurfa tarihini mercek altına aldığı sempozyumun kapanış sunumunu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, İslam Tarihçileri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Şulul, Sebahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu yaptı.
Kapanış sunumunda sempozyumun sonuç bildirgesini okuyan Yrd. Doç. Dr. Ömer Sabuncu bildirgede yer alan 6 maddeyi şu şekilde sıraladı:
1- Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa sempozyumu görünen ilgi üzerine bu yıl ki temasını Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa olarak belirlemiştir.
2- Sempozyumda 100 tebliğde bulunulması ilim çevrelerinin Şanlıurfa'ya ve şehir tarihçiliğine ne kadar önem gösterdiğini göstermektedir.
3- Geçen yılın tebliğleri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından sempozyumdan önce kitap olarak basılmış katılımcılara ve kütüphanelere gösterilmiştir ve talep üzerine 2. baskısı yapılmıştır.
4- Katılımcıların ortak kanaati sempozyumun devam etmesi yönündedir.
5- Akademik camia başta Harran ve Suruç olmak üzere Urfa ilim erbaplarının eserlerinin gün yüzüne çıkarılmasını, Osmanlı arşivindeki belgelerin yayınlanmasını talep etmektedir.
6- Gelecek yılın konu başlıkları olarak Akademisyenler ve katılımcılar şu konu başlıklarını teklif etmektedirler: İslam Öncesi Dönemi, Vakıflar Ve Vakfiyeler, İlimler Ve Alimler, Seyyahların Seyahatnamelerinde Urfa, Tanzimattan Cumhuriyete Ve Kurtuluş Mücadelesinde Urfa şeklindedir.
Sempozyumun değerlendirmesini yaparak tüm katılımcılara teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, bu yıl ki buluşmada 70 bildirinin kabul edildiğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfa tarihine önem verdiklerini dile getiren Açar, "Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa: Osmanlı Belge ve Kaynaklarında Urfa Sempozyumumuzu çok değerli akademisyenler ve araştırmacı katılımcılarla düzenledik. Bu yıl ki buluşmamızda 100 bildiriden 70'i kabul edildi. Bunlar geçen yıl olduğu gibi bu yılda kitaplarda basılacak. Ve yine üniversitelere, kütüphanelere bu kitaplarımızı göndereceğiz. Sempozyumumuzda Urfa adına tarihte ne varsa tüm gerçekler tekrardan hatırlatıldı. Çok kıymetli bir çalışma oldu. Bu çalışma içerisinde Valiliğimizin, Türk Tarih Kurumunun, Ensar Vakfının, İslam Tarihçileri Derneğinin, Harran Üniversitesinin büyük katkıları yer aldı." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.