Oturuş Bozukluğu Beden Sağlını Tehdit Ediyor
Gelişen teknolojinin hareketsizliği de beraberinde getirdiğini söyleyenOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu; “ Esnekliği azalan kaslarımız, ağır yük kaldırma, duruş-oturuş bozuklukları, ani ve ters hareketler sonucu kas-iskelet sisteminde problemlere yol açmaktadır. Şiddetli bel-boyun ağrısı şikâyeti olan hastalar hemen fıtık oldum, fıtığım patladı korkusuyla hekime başvurmaktadır. Öncelikle bu tür korkuları olan hastalara fıtık var mı? Fıtığın derecesi nedir?Gibi soruların cevabını almak için detaylı fizik ve nörolojik muayene yaptırmalarını öneririm. Ardından MR gibi radyolojik tanı yöntemleriyle de tanının desteklenmesi gerekir. Hasta ancak tüm bu aşamalardan geçtikten sonra hastalığını kabul edip, tedavi sürecini de çıkan sonuca göre şekillendirmelidir” dedi.
“Bel Fıtığı İçin Ameliyat Şart Değil”
Bel ağrılarının önemli bir kısmının mekanik kaynaklı olduğunu ve bu nedenle günümüzde cerrahi tedavi oranlarının belirgin oranda azaldığını söyleyen Doç. Dr. Mutlu; Ağrı bantları, manuel terapi, Osteopati, fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve nöralterapi gibi birçok tedavi yöntemiyle hastalar şifa bulmaktadır. İstirahatle geçmeyen ağrı, bel hareketlerinde aşırı kısıtlılık, bacağa yayılan ağrı, bacakta uyuşma, karıncalanma, bacak veya ayakta güçsüzlük veya felç durumu, idrar veya büyük abdesti tutamama gibi şikâyetler mevcut ise fıtığın ilerlemiş olduğu ve sinirin hasar gördüğünün habercisidir ki böyle durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi tedavide ise günümüzde ileri teknolojik aletler ile yapılan kapalı bel fıtığı(endoskopik) ameliyatları hasta açısından en konforlu tedavi seçeneğidir” açıklamasında bulundu.
Maşa Başında Çalışanlara Hayati Öneriler
Masa başında bir saat oturduktan sonra mutlaka 10-15 dakika kalkıp dolaşmanın ve farklı hareketler yapmanın beden sağlığı için çok mühim olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Mutlu; “Masa başında çalışanların özellikle duruş-oturuş bozukluğuna dikkat etmesi gerekir. Bilgisayar karşısında otururken masa yüksekliği 65-70 cm, yüksekliği ayarlanabilir, sırtı bele uygun ve esnek bir ergonomik koltuğunuz olmalıdır. Omuzlar rahat, dik oturulmuş ve sırtın desteklenmiş olması omurga sağlığı için oldukça önemlidir. Kollar yatay veya biraz yukarıda, dirsek ve eller düz bir çizgide, bacakların üst kısmı ise yatay şekilde olmalıdır.Bulunduğu ortamdaki hava koşullarına dikkat etmesi gerekir. Cereyan, klima gibi etkenlere maruz kalınmamalıdır. Ayrıca, bilgisayar başındaki kişiler kalın mouse-pad kullanmalı dirseğini dayamadan dirsek dışarıda kalacak şekilde mouse kullanması gerekir” dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.