Özmen: “Resulullah’ın sünneti olan itikâfa girilmesi önemlidir”
Hazreti Peygamberin mühim sünnetlerinden olan itikâfa girilmesinin önemli olduğunu ifade eden Diyanet Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, “Resulullah’ın mühim sünnetlerinden olan itikâfa girilmesi önemlidir.” dedi.
Diyanet ve Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Diyanet Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Cüneyt Özmen, Kadir Gecesinin Ramazan ayının son on günü içerisinde aranması yönünde yapılan tavsiyelere dikkat çekerek, Ramazan ayının son on gününde Müslümanların, Resulullah’ın mühim sünnetlerinden olan İtikaf ibadetine ehemmiyet vermesi gerektiğini söyledi.
“Resulullah’ın yaptığı hal ve hareketler üzere bütün ümmeti onu örnek almalıdır”
İtikaf ibadeti hakkında açıklamalarda bulunan Özmen, “İtikâf, Allah‘u Teâlâ’nın mescitlerinde ihya edilen müstesna bir ibadettir. İtikaf için mescitlerde, camilerde olma şartı vardır. Resulullah (Aleyhisselam) Ramazan ayının son 10 gününde hem kendisi hem de aile fertlerini ibadete yönlendirir, itikaf için tavsiyelerde bulunurdu. Resulullah her hususta ümmeti için bir örnektir. Zira bunu da Allah’u Teâlâ teyit etmiştir. İtikâf konusunda da Resulullah’ın yaptığı hal ve hareketler üzere bütün ümmeti onu örnek almalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Bunun ismi de itikâftır”
Ümmet için gelen mesaj ve vahyin, son o gün içerisinde gizli olan Kadir Gecesi’nde nazil olmaya başlamasının ayrıca ehemmiyet arz ettiğini belirten Özmen, sözlerini şöyle bitirdi:
“Resulullah, bu dönemlerde 24 saatini yüce Allah’a ayırmış ve ibadetle geçirmiştir. Ve bunun ismi de itikâftır. Kur’an o gecede nazil olduğu için ve Resulullah bu geceye kavuşmayı arzuladığı için kendisi bizzat itikâfa girmiş ve ümmetine de tavsiye etmiştir.” dedi.
İtikafa nasıl girilir
İtikaf ibadetinin teknik yönü hakkında da bilgi veren Özmen, “İtikâfa girmeye niyetlenen Müslüman, camiye girer girmez ‘niyet ettim bu mescitte Allah rızası için itikâfa girmeye’ denilir. Girdiği gibi, ister 2 rekât namaz kılacak süre kadar kalsın, isterse de 24 saat kalsın bu süre itikâf olarak değerlendirilir. Mühim olan kaldığı süreyi Kur’an okuyarak, zikir, tespihat yaparak, dua ederek geçirmesidir ve olabildiğince uzun kalmasıdır. Bununla birlikte zaruri ihtiyaçları için camiden çıkması itikâfı bozmaz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.