Pakistan MİLGEM Projesi'nin Üçüncü Gemisi Badr, denize indirildi
Törene Pakistan Savunma Üretim Bakanı Muhammed Israr Tareen, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Amjad Khan Niyazi de katıldı.
Törendeki konuşmasına Pakistan'ı bir kez daha ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Bakan Akar, "Bugün, Pakistan Silahlı Kuvvetleri için gerçekleştirilen MİLGEM korvet projesinin önemli bir aşamasına daha geldik." diye konuştu.
Proje kapsamındaki gemilerin Pakistan'ın savunmasında hayati görevler üstleneceğine, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine faydalı olacağına, bölgede ve dünyada barış ve istikrara katkıda bulunacağına ilişkin düşüncesini paylaşan Bakan Akar, "25 Ekim 2020'de Karaçi Tersanesinde gerçekleştirilen MİLGEM korvet PNS Badr'ın kızağa konma törenine katılmaktan onur duydum. Şimdi, bu geminin denize indirilme törenine katılmak benim için bir zevk." açıklamasında bulundu.
Korvetlerin sahip olduğu özelliklere vurgu yapan Bakan Akar, "MİLGEM Sınıfı Korvetler, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin teknolojik olarak en gelişmiş su üstü platformlarından biri olacak. Satıhtan satha ve satıhtan havaya füzeler, denizaltılara karşı silahlar, gelişmiş komuta kontrol sistemi de dâhil olmak üzere son teknoloji ürünü silahlar ve modern sensörlerle donatılmış olan bu gemiler Pakistan Deniz Kuvvetlerinin yeteneklerine önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye'de inşa edilen sınıfının ilk gemisi PNS Babur'un, 15 Ağustos 2021'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin de katıldığı törenle denize indirildiğini anımsatan Bakan Akar, PNS Babur'un 2023'te, sınıfının ikinci gemisi PNS Badr'ın 2024 yılında hizmete alınmasının planlandığını belirtti.
Bu yıl içinde İstanbul'da denize indirilecek PNS Khaibar'ın 2024'te Pakistan donanmasına teslim edileceğini dile getiren Bakan Akar, Karaçi'de inşa edilecek olan dördüncü geminin 2025'te hizmete gireceğini söyledi.
Söz konusu projelerin hayata geçirilmesinde zamanın önemine dikkati çeken Bakan Akar, şunları söyledi:
"Böylesine büyük bir projenin, küresel Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen 'en düşük maliyet', 'en yüksek kalite' ve 'en kısa süre' ilkelerine göre zamanında gerçekleştirilmesi; ortak proje yönetim kabiliyetimizi, iş disiplinimizi ve kararlılığımızı göstermesi açısından da önemlidir. Teknolojik bağımsızlığın öneminin her geçen gün arttığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu bağımsızlık sayesinde millî savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızı gerçekten karşılayabiliyor ve uluslararası sorumluluklarımızı yerine getirebiliyoruz. Türkiye savunma sanayisinde önemli adımlar attı. Yerli üretimin payı şu anda yüzde 80'i aşmış durumdadır. Yerli ve millî imkânlarla üretilen silah ve teçhizatın çoğu muharebe koşullarında kendini ispatlamıştır.”
Pakistan’ın ikinci evleri olduğunu dile getiren Akar, şöyle devam etti: “Ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarından aldığımız güçle ilişkilerimizi daha üst seviyelere taşımak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişki, diğer ülkeler arasındaki normal ilişkilerden farklı olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir. Millî Mücadelemizde Pakistanlı kardeşlerimizin verdiği desteği asla unutmayacağız. Kederli zamanlarda olduğu gibi kıvançta da her zaman bir arada olacağız."
Bölgenin zor bir dönemden geçtiğini, birden fazla kriz alanıyla çevrili olunduğunu ifade eden Bakan Akar, "Böylesine hassas bir dönemde, tarihimizin ve medeniyetimizin omuzlarımıza yüklediği büyük bir sorumluluk var." diye konuştu.
Bakan Akar, "Bugün tanık olduğumuz her şey, ülkelerimizin güçlü bir savunma sanayisine, etkin ve caydırıcı silahlı kuvvetlere sahip olmasının şart olduğunu göstermektedir. Biz de dostlarımız ve ortaklarımızla tecrübelerimizi ve savunma sanayisi ürünlerini paylaşmaya hazırız." diye konuştu.
Okunan duanın ardından tören, Pakistan MİLGEM Projesi'nin üçüncü gemisi Badr'ın denize indirilmesiyle sona erdi.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.