Palandöken: "Çocuk işçiliği dünyanın ve ülkemizin kanayan yarasıdır"

Palandöken: "Çocuk işçiliği dünyanın ve ülkemizin kanayan yarasıdır"
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çocuk işçiliğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Çocuk işçiliği hem dünyada hem de ülkemizde kanayan bir yaradır." dedi.

Çocuk işçiliğini bitirmede esnaf ve sanatkâr camiasının hassasiyet gösterdiğini belirten Palandöken, "çocukların küçük yaşta eğitimlerini aksatarak, oyun oynayamadan, kendini tanıyamadan ağır işlerde çalışmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi.

Palandöken, "Ülkemizde çocuk işçiliği maalesef son dönemlerdeki göçler sebebi ile daha fazla arttı. 6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi var. Çalışan çocukların 292 bini 6-14 yaş grubunda bulunurken; çocukların yüzde 44,7'si tarım, yüzde 24'ü ise sanayi alanında çalışıyor. Gelişimlerinin en önemli döneminde eğitimlerini aksatmamaları, oyun oynamaları, kitap okumaları, kendilerini geliştirmeleri gereken dönemde, karakterleri tam şekillenmeye başladığı zamanlarda çoğu ağır işlerde olmak üzere çalışıyor. Bu durum hem dünyada hem de ülkemizde kanayan bir yaradır. Bu durumla mücadelede aileler kadar iş yerleri ve işverenlere de büyük pay düşüyor. Geleceğin ve toplumun mimarı olacak çocukların küçük yaşlarda bu durumla baş başa bırakılması asla kabul edilemez." dedi.

"Kalifiye eleman eksikliği yaşanıyor"

Esnaf ve sanatkârların, geleceğin kalifiye iş gücünü yetiştirerek ekonomiye katkı sağladığına değinen Palandöken, şunları söyledi:

"Esnaf ve sanatkâr camiası, çocuk işçiliği konusuna hassasiyetle yaklaşmaktadır. Kuruluş kanunumuz uyarınca, iş yerlerinde 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek öğretilmektedir. Günümüzde halen büyük bir kalifiye eleman eksikliği yaşanıyor. Esnaf ve sanatkâr da bu mesleki eğitimin öneminin bilinciyle yanındaki çırak ve kalfaya meslek öğretiyor. Onu geleceğe hazırlıyor. Aileler çocuklarının doktor, mühendis ve benzeri olmasını istiyor fakat her çocuk bu mesleklerde başarılı veya mutlu olamıyor. Mezun olduklarında iş bulmakta sıkıntı çekebiliyorlar. Bu sebeple onların en doğru mesleğe yönlendirilmeleri çok önemlidir. Çocukların ve gençlerin çırak ve kalfa olarak meslek edinmeleri hem toplum için hem ekonomi için kilit noktadır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.