Pamuk işçilerinin zorlu mesaisi

Pamuk işçilerinin zorlu mesaisi
Pamuk hasadıyla beraber sabah saatlerinden akşama kadar saatlerce güneşin altında çalışan mevsimlik işçiler, kışı daha rahat geçirmek için pamuk hasadına başladılar. İşçiler, devletin kendilerini sağlık güvencesine alması talebinde bulundular.

​Diyarbakır'da pamuk toplayarak geçimlerini sağlayan işçiler, zahmetlerinin karşılığını göremediklerini belirterek yetkililerden çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti.

Kilo hesabı üzerinden ve çoğu kadın olmak üzere ailece pamuk toplayan işçiler, devletin, kendilerini sağlık güvencesi altına almasını talep ediyor.

Çalışmak zorunda olduğu için okulu yarıda bırakan mevsimlik işçilerden İbrahim Dijle, çok zorlandıklarını söyledi.

Dijle, "Akşama kadar sırtımız eğik şekilde çalışıyoruz, sırtımız ağrıyor, çok zor iştir. Kilo hesabı ile çalıştığımız için bazen yevmiyemiz çıkmıyor. Hükümetten, sigortalarımızın yatırılmasını istiyoruz. Biz işçiyiz, eğer bu zahmeti çekmesek devlet de pamuk işleyemez, üretimi yapmaz. Onun için bizim için kolaylık sağlamalarını istiyoruz." dedi.

10 kişilik bir aileden olan işçilerden Aysel Tekdal da yıllardan beri geçimlerini sağlamak için sabahtan akşama kadar güneşin altında çalıştığını ve devlet güvencesi altına alınmayı istediklerini söyledi.

Çocuklarını okutmak mevsimlik işçi olarak çalıştığını dile getiren İbrahim Dijle ise "7-8 senedir bu işi yapıyorum, işimiz zordur. Geçimimizi bununla yapıyoruz. Sabah 5'te iş başı yapıyoruz,  akşam 5’te paydos ediyoruz. Kilo hesabına göre ücretimizi alıyoruz. Memnun olsak da olmasak da işimiz budur. Devlet kilo fiyatını artırsa çok güzel olur. Zor bir iştir. Çocuklarımızı okutmak için gelip burada sıcaklıklar altında çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir kadın olarak çalışırken koşullardan dolayı zorlandığını belirten Yıldız Dijle, şunları kaydetti:

"Geçimimizi sağlamak için bu işi yapmak zorundayız. Kışı daha iyi geçirebilmek için mecburen sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışıyoruz. Bir kadın olarak bize tabi ki daha zor geliyor ama başka çalışma alanı olmadığı için mecburiyetten buradayız. Devletin, bizim için koşulları daha iyileştirmesini istiyoruz. En azından sağlık güvencesi altına almasını istiyoruz."  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.