Şanlıurfa’da şehrin daha iyi tanıtılmasının sağlanması için ‘Şanlıurfa Marka Belirleme Çalıştayı’ düzenlendi.
İki gün devam edecek olan çalıştaya Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ve Şanlıurfa Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Taş katıldı.
Şehirlerin de tıpkı ürünler müşterilere tanıtılması gibi insanlara tanıtılması gerektiğini ifade eden Vali Yardımcısı Açıkgöz, "Şehirler de kendilerini gezmek, görmek, tanımak isteyen müşteriler için ürün gibidirler. Şehirlerin ekonomileri canlı olabilmesi için ve bu canlılığın süreklilik arz etmesi için büyük ölçüde tanınmış olmaları ile mümkündür. Nasıl ki ürünler küresel pazarda birbirlerinin rakibi ise tüm şehirler dünyada ürün gibi birbirlerinin rakibidir. Dünyada turistin en fazla ziyaret ettiği Paris’in rakibi Roma, Londra ve İstanbul’dur. Şanlıurfa neden bu şehirlerden biri olmasın. Kuşkusuz Şanlıurfa zengin tarihi ve dokusu ile bulunduğu konum ve üç semai dinin peygamberleri olan Hz. İbrahim sahip olmasıyla bunu çoktan hak etmiştir." diye konuştu.
Şanlıurfa’nın yeterince tanıtılmadığından yakınan Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, "Bizim her tarafımız ve her şehirde bir evliyamız var ve her tarafımız insanlıkla doludur. Urfa bu konuda çok mühim bir yerdedir. İnsanlara bunu anlatabiliyor muyuz dünyaya? Bu noktada problemimiz vardır. Dışarda bakınca Urfa’yı sorunca ya da Ankara’nın bir sokağında sorsan Urfa nedir diye? İbrahim Tatlıses’in memleketi ya da acı ve tatlı çiğköfte diye tanınıyor. Hz. İbrahim’in burada olduğunu sorsan ya da bir istatistik yapsan 10'da 3'ü bilmez. Bunlar tüm tecrübelerimizle sabittir." dedi.
Şanlıurfa’nın daha çok basında yapılan kavgalarla gündeme geldiğini belirten Taşaltın, konuşmasına şöyle devam etti:
"Urfa’yı ne ile tanıtmışız? Akşam haberlerinde Şanlıurfa varsa ya da haberlerde iki aile kavga etmiş varsa diye tanınmış. Urfa'yı peygamberler şehri olması, binlerce evliyaların makamının bulunması… Bunu niye tanıtamadık? İki milyon kişiden iki ya da üç kişi kavga etmişse haber oluyor. İki milyon kişiden beş yüz bin kişi insanlık gösteriyor niye haber olmuyor? Burada problemimiz vardır."
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürüyle marka bir şehir olduğunu belirtti.
Çiftçi, "Tarih boyunca medeniyetimiz, insanlığa örnek teşkil edecek derecede eşsiz şehirler kurmuştur. Bunun en güzel örneği de dünya coğrafyasında kuruluş tarihi bilimsel olarak tespit edilemeyen, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimi ile dünya kültürel mirasına giren Şanlıurfa'dır. Stratejik konumu, bereketli toprakları, en az 12 bin yıllık tarihi, üç semavi dinin atası Hz. İbrahim’e (a.s) yurt olması, Peygamberler Şehri Şanlıurfa’yı maddi ve manevi açıdan sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli şehirleri arasına konumlandırmaktadır. Bu nedenle bu çalıştayın şehrimizde yapılması çok anlamlı ve önemlidir. Burada 'Şanlıurfa Marka Değerleri Belirleme Çalıştay’ında' emek verecek olan aydınlar ve bilim insanları inanıyorum ki; hepimiz için yol gösterici meşaleler yakacaklardır" (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.