Prof. Dr. Aygan: Fiziksel farklılıklar değil, takva önemlidir
Aygan, bu bağlamda Abese Suresi’nden örnek vererek Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Mekke’nin ileri gelenlerine tebliğ yaparken âmâ bir sahabeye yeterince ilgi göstermediği için Allah tarafından uyarıldığını hatırlattı.
"Hayat, bir imtihan dünyasıdır"
Hayatın bir imtihan dünyası olduğuna dikkat çeken Aygan, "Hayat bir imtihan dünyasıdır. Bizler bir imtihan dünyasına doğuyoruz ve insan olarak belirli bir süre bu dünyada yaşıyoruz. Ardından öteki âleme göç edeceğiz. İslam’ın ahiret inancına göre, burada yaptığımız amellerden sorumlu tutulacağız. Bu dünya bir eşitlik veya adalet dünyası değil bir imtihan dünyasıdır. Bu sebeple farklılıkların olduğu bir dünyada yaşıyoruz." dedi.
"Engellilik, toplumun ayrılmaz bir parçasıdır"
Engellilik durumunun da bu imtihanın bir parçası olduğunu belirten Aygan, "Toplumumuzdaki engellilik durumu, bu imtihan çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir husustur. İnsanların bir kısmı belirli fiziksel özelliklerle, bir kısmı da farklı ruhsal veya psikolojik özelliklerle doğuyor. Ayrıca doğuştan gelen engelliliklerin yanı sıra, sonradan ortaya çıkan engellilik durumları da vardır. Hepimiz, insan olmamız hasebiyle, hayatımız boyunca bir engelli adayıyız." hatırlatmasında bulundu
"Takva, insan değerinin asıl ölçütüdür"
Fiziksel ya da ruhsal farklılıkların insanın değerini belirlemediğine vurgu yapan Aygan, takvanın önemine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:
"Allah katında insanın değeri, fiziksel özelliklerinden değil, takvasından kaynaklanır. Allah katında en üstün olanımız, en takvalı olanımızdır. Peygamber Efendimiz, Mekke’nin ileri gelenlerine tebliğ yaparken âmâ bir sahabeye yeterince ilgi göstermediği için Abese Suresi’nde uyarılmıştır. Bu olay, insanın fiziksel özelliklerinin değil, takvasının esas olduğunu bizlere hatırlatmaktadır."
"Fiziksel şartlarımız ne olursa olsun, bizler Allah’ın en güzel şekilde yarattığı değerli varlıklarız"
Bireylerin, engelli bireyler karşısındaki tutumlarının, İslam’ın insana verdiği değer doğrultusunda şekillenmesi gerektiğini belirten Aygan, "Fiziksel şartlarımız ne olursa olsun, bizler Allah’ın en güzel şekilde yarattığı değerli varlıklarız. Engelli bireyler, toplumun ayrılmaz bir parçasıdır ve asla dışlanmamalı ya da ötekileştirilmemelidir. Bireysel olarak, insanlara fiziksel durumlarına göre muamele etmemeli ve aynı durumlarla karşılaşabileceğimizi unutmamalıyız. Ayrıca şehirleşmeden bina tasarımına kadar hayatın her alanını engelli bireylerin rahat bir şekilde yaşayabileceği şekilde düzenlemeliyiz." şeklinde konuştu
“Allah, insanların kalbindeki samimiyete ve amellerine bakar”
Son olarak Aygan, İslam’ın insana verdiği değeri şöyle özetledi:
"Allah, insanların suretine, şekline veya giyimine değil, kalbindeki samimiyete ve amellerine bakar. İyi davranışlarda bulunan bir kişi, Allah katında en yüce mertebeye sahiptir. Bu bilinçle hareket ettiğimizde, ayrımcılık yapmayacağız ve hiçbir şekilde insanlara zarar verecek davranışlarda bulunmayacağız. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak, bir Müslüman olarak bizim görevimizdir."
Dünya Engelliler Günü’nün, engellilerin toplumsal hayatta karşılaştıkları zorlukları hatırlatma ve bu sorunların çözümüne yönelik adımlar atılması için bir fırsat olduğunu belirten Aygan, İslam’ın insana verdiği değeri bir kez daha hatırlattı.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.