Prof. Dr. Mustafa Agah: İslami ilimlere olan ihtiyacımız Hz. Âdem aleyhisselam yaratıldıktan beri vardır

Prof. Dr. Mustafa Agah: İslami ilimlere olan ihtiyacımız Hz. Âdem aleyhisselam yaratıldıktan beri vardır
Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Agah, İslami ilimlerin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

"İslami ilimlere olan ihtiyacımız Hazreti Âdem aleyhisselam yaratıldığı günden beri vardır" diyen Prof. Dr. Mustafa Agah, ”Yüce Allah tarafından insanlığa Peygamberler silsilesi gönderilmiştir. Ve hepsi de Yüce Allah ile insanlar arasındaki irtibatı sağlamak için çalışmışlardır. Bu irtibatı sağlayan bazı Peygamberlerin etrafında çok insan toplanmış, bazıları da sıkıntı duymuşlardır. Sıkıntı duyan Peygamberlere baktığımız da Yüce Allah, onların kavimlerine musibetler de göndermişlerdir. Tabi Peygamber Efendimiz aleyhisselamın gelişiyle O’nun ümmetine genel musibetler verilmemiştir ve genel musibetler kaldırılmıştır.” dedi.

“Kur'an bütün insanlığı temsil eden bir kitaptır”

İslam dini Kuran’ı Kerim demektir diyen Agah, “Kuran’ı Kerim bütün insanlığı temsil ediyor. Hz. Muhammed (sallalahualeyihi vesellem) Kuran’ı açıklamıştır, biz buna hadis-i şerif diyoruz. Bu ilkeler doğrultusunda Peygamber aleyhisselam insanlara açıklama getirmiştir. Bütün İslami ilimlerin kaynağını Kuran’ı Kerim olarak görüyoruz. Örneğin, zekât, namaz, oruç gibi ibadetler var mıdır, biz bütün bu ibadetlerin varlığını Kuran’da görüyoruz. Bunların teferruatı da bizim İslami ilimler dediğimiz, tefsir, hadis, fıkıh, kelam gibi ilimler bizlere anlatıyor. Bütün bu İslami ilimlerin merkezinde Kuranı Kerim vardır. Kaynağımız Kuran’ı Kerim’dir. Biz Kur'an var oldukça ona tabi olmalıyız ve peşinden gitmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Agah, konuşmasına şöyle devam etti: “İslami ilimler insan hayatında çok önemlidir. Bu ilimler olmazsa Kuran’ın insanlara açıklanması ve aktarılması biraz zor oluyor. Bunu da bilmeliyiz ki İslam dini insanların hayatını temsil ediyor. Bir insan Müslüman ise, İslamiyet’i uyguluyor ve yaşamaya çalışıyorsa o insan gerçekten başarılı oluyor, mutlu oluyor ve ahirette de Yüce Allah’ın rızasını kesinlikle kolay bir şekilde kazanabiliyor. Eğer bir insan İslamiyet’i uygulamıyorsa, namaz kılmıyor, zekât vermiyorsa, hacca gitmiyorsa ve bazı İslami ibadetlerin teferruatını yaşamıyorsa bakıyoruz ki onun hem dünya hem de ahiret hayatı mutsuzluğa gider ve durumu çok da iyi görünmez. İyi kabul etmek de mümkün değildir. Dolayısıyla biz İslami ilimlerle kalkıp oturmamız gerekiyor.”

“Her birimiz işin bir ucundan tutabiliriz”

Üniversitelerde İslami İlimler Fakültesindeki işleyiş hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Agah, “Bizim içinde bulunduğumuz İslami İlimler Fakültesi de çabamız, İslamiyet’i nasıl öğreniriz, nasıl uygularız ve öğrencilere nasıl anlatabilirizdir. Burada öncelikli çabamız Kuran dili olan Arapça’yı öğretmektir. Bu vesileyle öğrencilerimizin Arapça dilini öğrenip Kuran’ı hadisi, tefsiri, fıkhı öğrenip bunları aktarmalarıdır. Amacımız öğrencilerimizin İslami ilimleri daha iyi kaynaklardan alabilmeleridir. Bunun yanında fakültemizde Tefsir, Hadis, Kelam, Fıkıh ilimleri ve diğer yardımcı ilimleri öğretiyoruz. İnşaallah bunlar insanlar için, Müslümanalar için ve yöremiz için faydalı olur. Bu konuda öğretim üyelerimiz de öğrencilere ilmi öğretme noktasında büyük bir çaba içerisindedirler. Tabi bu yeterli değildir, her zaman daha fazla faydalı olabilmek için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Bu sadece bizimle olacak iş değildir, toplumumuzun da bu konuda destek vermesi gerekmektedir. Toplumla el ele olup her birimiz bir taraftan tutarsak çok daha başarılı olunur. Kimisi teşvikinden, kimisi yemeğinden, kimisi tebessümünden ve başka alanlarda yardımcı olmak suretiyle öğrencilere destek verip onları motive edebiliriz. Ve öğrencilerimiz bu destek ve eğitimlerle alim olabilsin.” ifadelerine yer verdi.

“İslami ilimler Yüce Allah’ın dünyada yürümemiz gereken yolu gösterir”

İslami ilimlerin faydalarına değinen Agah, “İslami ilimler hem dünya hem ahireti hedefleyen bir ilim, bir meslektir. Şahsen ben kendim medreseden geldim, Ezher’de okudum ve şu an buradayım. Dünyaya bir daha gelsem bir daha bu ilimleri tahsil etme noktasında tercihte bulunurdum. Çünkü İslami ilimler iki şeyi çok açıkça bize öğretiyor; birincisi, Yüce Allah’ın dünyadaki yürümemiz gereken yolu bize gösteriyor ve bu şekilde dünyada mutlu oluyoruz. İkincisi ise, bu yolu takip edersek ahirette de mutlu oluyoruz. Dolayısıyla dünya ve ahiret mutluluğunu bize öğreten ilimlerin en güzel, en kıymetli ve en değerli ilimler olduğunu bilmemiz gerekiyor ve bu şekilde çaba harcamamız gerekiyor. Allah hepimize ve tüm insanlara Tevfik ve hayır versin. İnşaallah bunu okuyup da fayda görüp ve insanlara fayda şeklinde anlatabiliriz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.