Prof. Dr. Ökten: Okumak yetmez fikir birliği oluşturmak gerekir
Ümraniye Belediyesi'nin düzenlediği 2'nci Kitap Fuarı'nın açılışı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, fuarın onur konuğu Prof. Dr. Sadettin Ökten, Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal, çok sayıda yazar ve kitapseverin katılımıyla açıldı.
Covid-19 salgını sebebiyle 1 yıllık aranın ardından kitapseverlerle tekrar buluşan "2'nci Ümraniye Kitap Fuarı"nda bu sene 251 yazar, yüzlerce yayınevi yer alıyor. 9 gün sürecek fuar boyunca imza günleri ve 41 söyleşi gerçekleşecek. Fuarın onur konuğu olarak bu yıl Prof. Dr. Sadettin Ökten seçildi.
Fuarın bu yılki onur konuğu olarak açılışa katılan Prof. Dr. Sadettin Ökten, onur konuğu olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek kitap okumanın 3 temel ölçütünün olduğunu söyledi.
Ökten, "Seçerek okumak lazım. O zamanlarda neşriyat fevkalade daha meftuttu. Aksi halde bu bir okyanustur kaybolursunuz. Neye göre seçerek okuyacağız? Hayattaki gayeniz ne ise hangi medeniyete mensupsanız o medeniyetin içerisinde sizi inşa edecek eserleri seçerek okuyunuz. Bir yazar, muharrir, düşünür, fikir adamı, sanatkâr bütün külliyatı okuyunuz. Buda çok mühim bir hadisedir çünkü zahirde baktığınız zaman o düşünce ve duygu anlamının ilhamları ve fikirleri önemlidir. İşin batın planına baktığınız zaman ona bazı tecelliat lütuf olunmuştur. O tecelliatı yaz denmiştir. Külliyat maceranın bütününü söyler. Herhangi bir düşünce adamı, sanatkâr, fikir adamı, felsefeci okuyorsanız külliyat okumak çok mühimdir. Bize genç yaşlarımızda söylenen başka bir şey var ki oda şudur; seçtiğiniz, beğendiğiniz, adeta bir başucu eserini hayatınızın farklı safhalarında okuyunuz. Bu şundan dolayıdır, eser sabit kalıyor ama siz yola devam ediyorsunuz. Hayatın başlangıcında elinizin altındaki tecrübeler mahdut, yavaş yavaş tecrübeleriniz artıyor. Siz aynı esere farklı zaviyelerden bakmaya başlıyorsunuz ve böylece bir zenginlik oluşuyor. Eserin bazı gizli taraflarını genç yaşta fark etmezsiniz sonra onun manası ortaya çıkar." dedi.
"Sadece okumak yetmez üzerine düşünmek gerekir"
İnsanın farkının fark eden bir mahluk olduğunu vurgulayan Ökten, "Kendimizi tanımak istiyorsak, ötekini mutlaka okumak mecburiyetindeyiz. Ötekinin hayatı, düşünceleri, duyguları, serüveni, macerası o kitaplarda ortaya çıkıyor. Okumak sadece yetmez üzerinde düşünmek, tefekkür etmek, teemmül etmek, dostlarla müzakere etmek, mümkünse yerine giderek görmek gerekiyor. Böylece bir birikim hasıl oluyor. Bu birikimle kendinizi inşa etmiş oluyorsunuz. Benim okumaktan anladığım budur." diye konuştu.
"Okumakla kalmamak lazım; amel, düşünce, fikir birliği oluşturmak gerekir."
Hala başucu kitaplarının olduğunu belirten Ökten, "Kitap dediğimiz zaman eğer eğer büyük harflerle yazacak olursak Kitab'ül Mübin'i anlıyoruz. Orada da oku emri çok mühimdir. Bize öyle gelen bir gelenekten devam eden nesilleriz inşallah. Büyük Kitab'ın gösterdiği istikamette okumalarımızı yapmaya çalışıyoruz. Okumakla kalmamak lazım, bir amel, düşünce, fikir birliği oluşturmak gerekiyor." şeklinde konuştu.
İslam medeniyetinin zengin repertuarından faydalanarak yeni eserler ortaya koymalıyız.
Fuarın açılışında bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kitap okumanın medeniyetimizin en temel unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Kalın, "Biz hep kitap medeniyeti olmakla övünürüz ama sözlü, yazılı kültürü ve medeniyeti bir araya getirmiş bir geleneğin mensuplarıyız. 'Oku' emriyle başlayan ama çok kısa sürede bunu yazıya çevirerek hem alemdeki ayetleri hem de yazılmış; kaleme alınmış ayetleri, işaretleri okuma eylemini en üst seviyelere çıkartmış bir medeniyetin mensuplarıyız. Önümüzde çok muazzam bir birikimin, mirasın olduğunu hatırlamakta fayda vardır. İslam medeniyetinin zengin repertuarı içinde kime, hangi rafa el atsanız karşınıza öyle muazzam eserler çıkacak ki bunları tüketmek mümkün değil ama onları bugün bu çağın ruhuyla, kaygılarıyla, meseleleriyle birlikte harmanlayarak, harcını kurarak, tekrar ifade etmek, tekrar yazmak, tekrar anlamak büyük önem arz ediyor." diye belirtti.
Fuarın açılışında selamlama konuşmasını gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, "Bizim her yaştan insanımıza, özellikle de çocuklarımıza okuma alışkanlığını aşılamak gibi güzel bir derdimiz var. Bu sebeple de Ümraniye'mize Anadolu Yakasının en büyük kütüphanesini kazandırdık. 2019 yılında yine bu alanda ilk kitap fuarımızı gerçekleştirdik. Malumunuz salgının başlamasıyla birlikte geçen sene fuarımızı kuramadık. Bugün bir yıllık hasretin ardından hasrete nokta koyuyoruz. Fuarımızda sizleri bekleyen 100'den fazla yayın evi bulunuyor. 28 Kasım'a kadar açık olacak bu alanda 40 önemli isimle birbirinden keyifli söyleşiler düzenleyeceğiz. Tüm etkinliklerimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yapılan açılış konuşmaları ve kurdele kesimi sonrasında Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ve İlçe Kaymakamı Cengiz Ünsal ile birlikte fuar alanını gezerek hem kitap alışverişi yaptı hem de bazı katılımcıların imza taleplerini geri çevirmeyerek aldıkları kitapları imzaladı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.