Prof. Dr. Okyay Kaynak’a Alexander Von Humboldt Vakfı Araştırma Ödülü
Alanında uzman isimlere sunulan Humboldt Research Award, bilim insanları arasında uluslararası bir akademik işbirliği yaratmayı amaçlıyor. Bilim insanlarının yaşam boyu başarılarını değerlendirerek ödüllendiren Alexander von Humboldt Vakfı, ödül sahibi araştırmacıya çalışmak istediği her hangi bir alan veya konuda Almanya’da çalışma imkânı sunuyor.
Araştırmacının bütün kariyeri ve başarıları göz önünde bulunarak ve gelecekte de bilime katkıda bulunacağı düşünülen bilim insanlarına verilen Humboldt Research Award, uzmanlık alanı fark etmeden dünyanın her yerinden araştırmacılara veriliyor. Ödüle değer bulunan kişiler, seçtikleri alanda Almanya’da araştırmalar yürütme imkânının yanı sıra maddi değeri 60.000 Euro olan bir ödül sunuluyor. Söz konusu ödül, akademisyen veya araştırmacının gelecek araştırmalarında yaşam boyu maddi katkıda bulunmayı da vaat ediyor.
Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden 2.000 bilim insanına Almanya’da araştırma olanakları sunan vakfın 140 ülkede, aralarında 54 Nobel ödüllü olmak üzere 27 bin akademisyen ve araştırmacıdan oluşan geniş bir ağı bulunuyor.
Humboldt Research Award’ın yanı sıra bu yıl Eylül ayında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Çin’de çalışan yabancı uzmanları onurlandırmak için verdiği Çin Dostluk Ödülü’nü de alan Prof. Okyay Kaynak, Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans derecesini 1969 ve 1972 yıllarında İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nden aldı. 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde akademik kariyerine başladı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölüm başkanlıkları görevlerinde bulunmuş olan Kaynak halen UNESCO Mekatronik Kürsüsü Başkanlığı görevini sürdürüyor. Kaynak’ın Boğaziçi Üniversitesi’nin yanı sıra dünyanın lider üniversitelerinde misafir öğretim üyelikleri bulunuyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.