Prof. Dr. Servet Özdemir: "Eğitimde yeni bir bakış açısına ihtiyaç var"

Prof. Dr. Servet Özdemir: "Eğitimde yeni bir bakış açısına ihtiyaç var"
Gaziantep’te okul müdürlerine yönelik “2023 Eğitim Vizyonu” konulu bir konferansında konuşan Prof. Dr. Servet Özdemir, eğitimde yeni bir bakış açısına ihtiyacın olduğunu ve mevcut eğitim sisteminin öğrencilere girişimcilik ruhunu vermediğini söyledi.

​Gaziantep’te okul müdürlerine yönelik düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Servet Özdemir, eğitimde yeni bir bakış açısına ihtiyacın olduğunu belirterek, mevcut eğitim sisteminin öğrencilere girişimcilik ruhunu vermediğini söyledi.

Gaziantep’te İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kentte görev yapan okul müdürlerine yönelik “2023 Eğitim Vizyonu” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta okul müdürlerine, Gaziantep’in 2023 yılına kadar eğitim alanında neler yapması gerektiği konuları anlatıldı.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Başkent Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, eğitimde yeni bir bakış açısına ihtiyacın olduğunu söyledi.

Katıldığı birçok konferans ve toplantılarda öğrencilerin daha bilimsel ve özgür fikirler üreten bireyler olması yönünde tavsiyelerde bulunduğunu aktaran Özdemir, müdürlerin okullarda Gaziantep’i temsil eden figürleri yapması gerektiğini söyledi.

Öğrencileri de bu yönde yönlendirmelerini ve yenilikçi bir nesil yetiştirmelerini isteyen Özdemir, eşit fikir yerine adil fikir üretilmesini desteklediğini kaydetti.

“Eğitim sistemimiz girişimcilik ruhu vermiyor”

Aile ve okul teorisinin iyi incelenmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Aile ve okul teorisi uyuşmalıdır. Eğitim sistemimiz girişimcilik ruhu vermiyor. Okul hayatın ta kendisidir. Diğer taraftan soru soran, araştıran, farklı fikirleri olan öğrencilerin önünü açmamız lazım. Farklı çocukları cesaretlendirmeliyiz. Çocukların taleplerini yerine getirmek ve haklarına saygı göstermek gerekiyor. Çocuğa ne kadar çok proje yaptırırsanız o kadar iyidir. Öğretmen bir ekosistemdir, sınıftaki çeşitlilikten faydalanmalıdır.” dedi.

Özdemir, Finlandiya’ya gitmeden ziyade kendi eğitim sistemimizin oluşturulması gerektiğini dikkat çekerek, “Bir öğretmen sabah okuluna giderken ülkemin en iyi edebiyatçısı olacak bir kişiye ben ders vermeye gidiyorum demeli. Bir öğretmen sabah okuluna giderken ülkemin geleceğinde en büyük şairi olacak bir öğrenciye ders vermeye gidiyorum demeli. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.” diye konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de iyi eğitim verebilmenin işini seven, çalışkan aynı zamanda öğretmenler, öğrenciler ve okul aile birliği arasındaki iletişimi güçlü tutan okul müdürleri ile mümkün olacağını ifade etti.

Daha önce görev yaptığı Sivas’taki bir uygulamayı Gaziantep’te de hayatı geçireceklerini belirten Vali Gül, bu uygulama ile okullarda “okul meclisi” oluşturacaklarını ve bu meclisin yarısının öğrencilerden yarısının ise öğretmen ile velilerden oluşacağını söyledi.

Okul müdürlerinin her şeyi Milli Eğitim Müdürlüğü’nden beklememesi gerektiğini ve bir dilekçe yazma ile tüm sorumluluğun bitmeyeceğini ifade eden Gül, layığı ile görevini yapan okul müdürleri ile devam edeceklerini yapmayanlara ise “dur” diyeceklerini belirtti.

Gül, “Bizim Gaziantep’te eğitim vizyonumuz; eğitim politikalarının en iyi uygulandığı bir şehir olmak istiyoruz. Bu 2023 vizyonu için de geçerli daha önceleri için de geçerli. Fiziki şartlarımız uygunsa okul öncesi eğitimleri çoğaltmamız lazım. 7 ve 8’inci sınıflarda öğrencilerimizin velilerini meslek liselerine yönlendirmemiz lazım. Okullarda spor kulüpleri kurulmasını istiyoruz. Birinci dönemin sonuna kadar 50 bin lisanslı sporcumuz olsun istiyorum. Öncelik sırasına göre tüm sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Çocuklarımızın yeteneklerine göre spor yapmalarını sağlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Vali Gül, 23 Aralık’ta koşulacak “Gazi Yarı Maratonu”na geçen sene 50 bin dolayında katılım olduğunu bu sene ise bu rakamı 100 bine çıkarmak istediklerini ve bu bağlamda okul müdürlerinin öğrencileri koşuya teşvik etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Okul müdürlerine eğitim alanında Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları projeleri ve katıkları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bilginin güç, gücün ise insanı lider yapacağını söyledi.

Şahin, Gaziantep’in hem içeriden hem de dışarıdan göç aldığını, bu göçü iyi yönetmeleri durumunda güce dönüşeceğini, eğer göçü iyi yönetememeleri durumunda ise beşeri sermayenin riskleri yüksek olan bir şehre dönüşebileceğini ifade etti.

Gaziantep’in genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bunu da iyi değerlendirmek istediklerini vurgulayan Şahin, eğitimin sadece matematik ile fizikten oluşmadığını belirtti.

“Bir şehri imar ederken nesli inkar edemezsiniz” diyen Fatih Sultan Mehmet’in sözlerini de anımsatan Şahin, beşeri sermayeyi güce ve bilgiye dönüştürmek istediklerini kaydetti.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise Gaziantep’in eğitim çalışmalarından bilgiler verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.