PTT çalışanlarının çözüm beklentisi
Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından PTT Sarayönü Şubesi önünde toplanan PTT çalışanları basın açıklaması düzenleyerek biriken sorunlarının giderilmesini istedi.
Birlik Haber-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mithat Özgültekin tarafından okunan basın açıklamasında, Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile imzalanan ama hala hayata geçirilmeyen 2015 yılı 3. Dönem Toplu Sözleşmesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların biran önce giderilmesi istendi.
PTT çalışanlarının izinlerinin bir sonraki yıla devredilmemesi için kanuni bir düzenlenme yapılması gerektiğini söyleyen Özgültekin, “PTT çalışanlarının en büyük sorunu, izinlerinin bir sonraki yıla devredilmeyişidir. Yani iş yoğunluğundan ve eleman eksikliğinden dolayı izne çıkamayan PTT çalışanı 2016 yılının iznini, 2017 yılında kullanamıyor, 2016 yılının izni yanıyor. Toplu sözleşmede kabul edilen yıllık izinlerin bir sonraki yıla devri ile ilgili kanuni düzenleme yapılması konusunda Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sendikalar mutabık olmasına rağmen bu düzenleme hayata geçirilememiş ve yıllık izinler yanmıştır.” dedi.
Daha sonra hükümet yetkililerine seslenen Özgültekin, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu konu acil olarak ele alınmalı ve 2016 yılı dâhil olmak üzere derhal kanun çıkarılmalıdır. 2015 yılı 3.Dönem Toplu Sözleşme metninin 12 maddesinde baş dağıtıcı ve dağıtıcıların emeklilik yaşlarının 55’ten 60’a çıkarılması konusunda dönemin bakanıyla mutabakata vardık. Fakat bu kazanımımızda da maalesef kanuni düzenleme yapılmamış ve hayata geçirilememiştir. Bu yüzden çok sayıda baş dağıtıcı ve dağıtıcı mağdur olmaktadır. Öyle ki kurum İdari Hizmet Sözleşmesi dayatmasıyla bu arkadaşlarımızı mağdur etmektedir.”
Dağıtıcılara yıpranma hakkının verilmesi ile ilgili kanun düzenlemesinin hayata geçirilmesi gerektiğine değinen Ögültekin, “Dağıtıcılara yıpranma hakkının verilmesi için PTT A.Ş ve sendikamız mutabık kalmış fakat bununla ilgili kanun düzenlemesi yapılmamıştır. Bir an önce dağıtıcı arkadaşlarımıza yıpranma hakkı verilmesi için kanuni düzenleme yapılmasını bekliyoruz. İllerdeki çalışanlarımızın servisleri tasarruf tedbiri adı altında kaldırılmakta. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumdur. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. PTT A.Ş yol olmak üzere olan bir kurum ilken son on yılda rekorları alt üst ederek ciddi oranlarda kar eden bir kurum haline gelmiştir. PTT’nin bu seviyeye gelmesinde çalışanların bıkmadan, usanmadan, özveri ile göstermiş olduğu çabaları ile gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Biriken sorunlarının bir tanesi de personel açığı olduğunu söyleyen Özgültekin, son olarak şöyle konuştu:
“Bununla beraber artan iş hacmi ve gelişen teknoloji sonucunda personel sayıları yetersiz hale gelmiştir. Artık çalışanlar büyük baskı altında kalmaktadırlar. PTT’nin daha iyi seviyeye gelmesi ve halka daha iyi hizmet verebilmesi için acilen personel eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. PTT A.Ş’de tüm kademelerde çalışanların unvan yükselme sınavlarına girebilmesi sağlanmalıdır. Şu anki mevcut durum iş barışını ve kariyer planlamasına engel teşkil etmektedir.”
Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.