Putin’den Kabil’e terörle mücadelede yardım önerisi
Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani’ye bir mesaj gönderen Putin, Cumartesi günü Kabil’de düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Afganistan milleti ve devletine başsağlığı dileyerek Moskova yönetiminin terörle mücadelede Kabil ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. Kabil’de düzenlenen hain terör saldırısında 90 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Bu saldırı yüzlerce Afgan vatandaş başkentte barışçıl bir protesto eylemi düzenlediği sırada gerçekleşti. Tekfirci IŞİD terör örgütü bir bildiri yayımlayarak örgüte bağlı iki intihar eylemcisi protesto eylemi sırasında bu saldırıyı gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Aslında Rusya yönetimi Afganistan’da terörle mücadele etmeye hazır olduğunu ilk kez açıklamıyor. Bundan önce de Moskova yönetimi defalarca Afganistan’da terörle mücadele yönünde yardımcı olmaya ve Afgan ordusu ve polis teşkilatını eğitmeye ve donatmaya hazır olduğunu belirtmişti. Gerçekte Rusya’nın bu önerisinin en önemli sebebi, Rusya’nın Afganistan ile ortak sınırlarında güvenliği temin etmektir. Afganistan’da üretilen uyuşturucu maddenin önemli bir bölümünün Rusya’ya sevki edilmesi, Moskova yönetimini Afganistan’da güvensizlik şartlarının sürmesinden kaygı duymasına yol açan en önemli sebeplerden biridir. Rusya yönetimi Afganistan’da terör ve güvensizliğin yayılması yüzünden Rusya’ya uyuşturucu madde kaçakçılığı arttığına inanıyor.
Kuşkusuz Rusya, Afganistan’da yayılan terörün Rusya topraklarına sıçramasından da ciddi derecede endişe ediyor. Nitekim IŞİD’in Afganistan’ın doğusunu kendi üssü yapacağı yönündeki açıklamaları da Kremlin sarayının kaygılarını arttırıyor. Bu yüzden Putin, Eşref Gani’ye gönderdiği mesajda bir kez daha Moskova yönetiminin Afganistan ile terörle mücadelede işbirliği yapmaya hazır olduğunu gündeme getirdi.
Gerçekte Moskova yönetimi Kabil yönetimi ile ortak işbirliği çerçevesinde radikalizmin yayılmasını önlemenin yanında, Rusya’nın Afganistan’da nüfuzunu ABD ile dengelemek istiyor. Rusya bir yandan Amerika ve NATO’nun Afganistan’daki varlığını kendi milli çıkarlarına yönelik bir tehdit olarak algılarken, öbür yandan Kabil yönetimi ile terörle mücadelede işbirliği yaparak bu tehdidi bir ölçüde kontrol altına almaya çalışıyor.
Rusya Afganistan yönetimi ile terörle mücadelede işbirliği yapmanın yanı sıra bu ülkede barış sürecine yardımcı olmaya da önem veriyor. Rusya’nın Hindistan ve Çin ile Afganistan barış sürecini görüşmek üzere geçen Nisan ayında bir zirve düzenlemesini de bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.