Rahim ağzı kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen altıncı kanserdir. Çakmak Erdem Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yeşim Görgün, bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlerle ilgili konuştu.
Rahim ağzı, rahmi vajene bağlayan alt kısma denir ve serviks olarak adlandırılır. Rahim ağzı kanseri bu bölgedeki hücrelerde meydana gelen kanser türüdür. Tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edici olabilir. Smear testi ile gerek kanser öncesi değişiklikler için, gerekse kanser taraması yapmanın mümkün olduğunu söyleyen Op. Dr. Zeynep Yeşim Görgün, hastalık hakkındaki açıklamalarına şöyle devam etti: “Çoğu kadında kanser öncesi değişiklikler kaybolur ya da kansere dönmez. Tarama testi erken tanı ve tedavi imkanı tanıdığı için önemlidir. Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında HPV olarak adlandırılan virüs saptanmıştır. Bu virüs cinsel yolla bulaşır. Başlıca risk faktörleri; Çok partnerli kişiler, erken yaşta başlayan ilk cinsel deneyim, düşük bağışıklık sistemi, düşük sosyoekonomik durum, A-C vitaminleri ve folik asitten fakir beslenme, sigara, aşırı kilo, bağışıklığı baskılayan hastalıklardır. (HIV vb.)”
SMEAR TARAMASI HANGİ SIKLIKLA YAPILMALI?
Smear taramasının rahim ağzı kanserini teşhis etmede çok önemli olduğunu belirten Op. Dr. Z. Yeşim Görgün, bu taramanın ne sıklıkla yapılması gerektiğiyle alakalı: “21-29 yaşları arasında ilk üç yılda yılda bir 3 kez arka arkaya, normal smear gelmesi sonucunda ise 3 yılda bir tekrarlanır. 30-65 yaşlarında ise aynı tarama geçerlidir. HPV taraması ile birlikte yapıldığında ise 5 yılda bir yapılması yeterlidir. 65 yaş taramanın kesilmesi için sınırdır. Smear testi yaptırmak için en iyi zaman regl sonrası 7. ve 20. günler arasındadır. Vajinal muayene sırasında rahim ağzından fırça yardımıyla sürüntü örnekleri alınır. Testten 2 gün önce cinsel ilişki kesilmelidir. Vajinal infeksiyon ve vajinal ilaç kullanımında test, tedavi sonrasına bırakılır. Rahim ağzı kanserinden korunma ve kanser öncesi lezyonlar için geliştirilen HPV aşısı, HPV virüsünün en yüksek riske sahip olan(yaklaşık %70) tipine karşı geliştirilmiştir. Günümüzde 3 farklı koruyucu HPV aşısı kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi; sadece en çok rahim ağzı kanseri yapan iki HPV tipine karşı koruması olan ikili aşı. İkincisi ikili aşıda var olan tiplerin yanında erkek ve kadında siğillere neden olan HPV tiplerine karşı da koruması olan dörtlü aşıdır. Dörtlü aşının kapsadığı HPV tipleri, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’inden sorumlu tutulan HPV 16 ve HPV 18’in yanında, genital siğillerin yaklaşık yüzde 90’nından sorumlu olan ve kanser ile ilişkili olmayan HPV 6 ve HPV 11’i de içermektedir. Üçüncüsü ise erkek ve kadında siğillere neden olan HPV tipleri yanında kansere neden olan ek yedi HPV tipine karşı koruması olan dokuzlu aşı. Dokuzlu aşı henüz Türkiye’ye girmemiştir. Aşı uygulaması 9-29 yaş arasını kapsar. 9-14 yaş arası 2 kere, 15 yaştan büyük olanlara 1. ay, 2. ay ve 6. ayda olmak üzere 3 kere yapılır. Gebelere, maya alerjisi olanlara, ateşli hastalık geçirenlere yapılmaz.” dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.