Ramazan Hilali Batman’da görüldü
Ramazan hilali Güney Afrika, Kenya, Mauritius, Zambiya, Zimbabwe, Güney Hindistan Kerala bölgesi ve Reunion'da rasat ile görüldü. Dolayısıyla Ramazan'ı Şerif'in ilk gününün takvimdeki gibi 27 Mayıs Cumartesi günü olduğu rasat (gözlem) ile kesinleşmiş oldu.
Türkiye Takvimi Vakit Hesaplama Heyeti Başkanlığının 26 Mayıs cuma akşamı verdiği bilgiye göre, Ramazan-ı Şerif ayı hilalinin görüldüğü ve 27 Mayıs cumartesi günü Ramazan ayının ilk günü olduğu kesinleşti.
Açıklamada, hilalin, Güney Afrika, Kenya, Mauritius, Zambiya, Zimbabwe, Güney Hindistan Kerala bölgesi ve Reunion'da gözlemlendiği ifade edildi.
İslâmiyet'e göre, Şaban ayının otuzuncu gecesi, dünyanın herhangi bir şehrinde hilal görülünce, bütün dünyada oruca başlamak lazım olur.
Batmanlı fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal çelişkilere son noktayı koymak için orucun ilk günü Batmanda görülen Ramazan Hilalini görüntüledi. Orucun Türkiye’de 27 Mayıs Cumartesi olduğu Hilal ile kanıtlamış oldu.
Kartal; “Takvime göre hareket edilmez. Hilalin görüleceği gün değil, doğacağı gün, doğru olarak hesapla tespit edilir. Fakat dinimiz, oruca başlamayı ve bayramı, hilalin doğmasına değil, hilalin görülmesine bağlamıştır. Hadis-i şerifte, (Hilali görünce oruç tutun, tekrar görünce orucu bırakın) buyuruldu. Hilal, ya hesapla bulunan günde veya bir gün sonra görülür. Hesapla bildirilen günden önce asla doğmaz, doğmadığı için de görülemez, çünkü Allah’u Teâlâ’nın koyduğu nizamda eksiklik, yanlışlık yoktur. Güneşin ve ayın hangi saatte doğup batacaklarını, çok önceden hesapla bilmek mümkündür. Yeni ayın hilali hesapla bulunan zamanda doğar, fakat havanın bulutlu olması gibi sebeplerle bazen doğduğu gün görülmeyebilir. Ramazan ayını tespit için, hilali aramak ve görmek gerekir. Hicri kameri ay 29 gün de çekebileceği için, hilal görülünce Şaban ayının 29’u da olabilir. Eğer görülemezse, Şaban ayını 30’a tamamlamak gerekir. Hilali görmekle ramazanın başlaması, hesapla bulunandan bir gün sonra olabilir, fakat bir gün önce olamaz, çünkü hilalin, hesapla bulunan günden önce doğması ve görülmesi mümkün değildir. Ramazan ayının her yıl 30 gün çektiğini sananlar da var. Hâlbuki kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Hep 30 çekse, hicri yıl 360 gün olur. Her yıl, 10-11 gün erken gelmesinin sebebi, kameri ayların bazen 29 çekmesinden dolayıdır.” diye konuştu
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.