Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenme önemli
İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, Ramazan’da sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinerek öğünlerin sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde düzenlenmesini tavsiye ediyor.
Uzun süren açlıktan sonra boş mideyi birden doldurmanın, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtiyor. Demirel alternatif olarak, “İftar saatinden itibaren gece boyunca ihtiyaç duyulan besinleri aralıklı olarak yemek önemlidir. Öğünler sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde 3- 4 öğün olarak düzenlenmelidir” tavsiyesinde bulunuyor.
Ramazan’da daha da zenginleşen iftar sofralarında sunulan iftariyeliklerin dikkatli tüketilmesi gerektiği konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, günde yaklaşık 17 saat aç kaldıktan sonra bu tür ürünlerin ne kadar tüketildiğinin çok daha önemli hale geldiğinin altını çiziyor ve kaymak türü şarküteri ürünlerinin, doymuş yağ açısından zengin oldukları için tüketilen miktarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Sahurda protein, iftarda sebze ve hafif yiyecekler
Ramazanda sağlıklı bir vücut için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyleyen Demirel, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi bol proteinli besinlerden oluşan bir kahvaltı ya da çorba, az yağlı sebze ve kuru baklagil yemekleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Bu tür seçimler tekrar uykuya dönmeyi zorlaştırabilmektedir” diyor.
Yrd. Doç. Dr. Birsen Demirel, iftara ise çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanılması gerektiğinin de altını çiziyor. “Çorbadan 15-20 dk. sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salata, yoğurt ile devam edilmesi uygundur. Ana yemek olarak ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir. Kan şekerini çabuk yükselten ve ardından çabuk düşüren beyaz ekmek, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday unu ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir” diye önerilerde bulunuyor.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.