Rektör Demir'den Batman Basın Konseyine ziyaret
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Basın Konseyini ziyaret ederek, Başkan Ercan Arslan, Yönetim Kurulu ve üyelerle bir araya geldi.
Ziyaret sırasında çalışmaları ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. İdris Demir, “Biz Tıp Fakültesi dosyasını hazırlayıp YÖK’e sunduk. Niye? Çünkü biz muhatabımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Ama bu bir başına rektörlüğün, ya da bir başına basının yapacağı bir şey değil, topyekün olacak. İlimizdeki siyasetin, ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarının, iş adamlarının vs. dinamiklerin altını dolduracağı bir şeydir. Mesela YÖK, konservatuar talebimize ‘yok’ dedi. Niye? Diyarbakır’da konservatuar var, yarısı boş, Mardin’de var ama 3’te 2’si dolu, 3’te 1’boş, Batman’da kursan bu da boş kalacak, dedi. Benzer bir durum Batman için istediğimiz tarım bölümleri için de oldu. Ama ‘Bakın Siirt’te var’ dediler. Orada da eksiklik var ve yüzde 100’ü dolu değil. Biz tabii bunlar kabul görmeyince boş kalmadık ve gittik dengbejleri anlattık. Bu konuda hoca bana yol gösterdi ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılabilecekleri açabilirsin; sen program olarak bize öner biz onları kabul edelim, dedi. Tamam dedik ve bunun çalışmasına başladık” dedi.
‘REKTÖRLÜK GELİP GEÇİCİ BİRŞEY, ÖNEMLİ OLAN BATMAN’A ESER KATMAK’
Rektör Demir, “ Rektörlüğü iki şekilde de yapabilirsin. Makamdır, oturursun, gelene gidene çay-kahve ısmarlarsın, görev süren biter gidersin. Zaten kimse niye böyle yapıyorsun, şöyle yapmıyorsun diyemez, demez. Ama bu makam öyle bir şey değil. Ama biz kaç çalışma yaparsak Batman kazanacak. Sağlık Yüksek okulunu fakülteye dönüştürdük. Bizde iki tane daha yüksek okul var üniversitede, ben orada oturabilirim ama hayır, onları da fakülteye çevireceğiz. Ama aşama aşama, teker teker gidiyoruz. 10 tane işi birden yaparsan hepsini yarım yamalak yapacaksın” dedi.
‘ENERJİDE İHTİSASLAŞACAĞIZ’
Pilot Üniversite olmamız aslında biz enerjide ihtisaslaşacağız demektir. 2016 yılında 5 tane üniversiteye, kendi alanlarında ihtisaslaşma payesi verilmiş. Batman Üniversitesi bugüne kadar müracaat etmemiş. Bize nasip oldu.
‘DİŞ FAKÜLTESİNE BİRAN ÖNCE DİŞÇİ GELSİN VE TEDAVİ BAŞLASIN İSTİYORUZ’
Diş Fakültesi için de muhataplarımıza ‘bize bir yer verin’ dedik, ancak bir diş fakültesi İktisadi ve idari bilimler gibi, eğitim fakültesi gibi vs değil. O binanın yüksekliğinden, kapı genişliğinden, o bina içersinde kullanacağınız bakır borulardan tutun, suyu oksijeninden ayırıp basınç düzeyine kadar vs. bir sürü şey gerekiyor. Yani her bina ona uymuyor. Yeni bina lazım, ya da var olan binayı buna çevirebilmek için de regülasyanlar gerekir. Regülasyonlar da sürekli değişiyor. Mesela deprem yönetmeliği öncesinde de vardı, yeni bir deprem yönetmeliği geldi, ondan sonra o da birkaç sefer revize oldu. Diş Hekimliği Fakültesi binası ve Diş Hekimliği Hastanesi için de öyledir. Mesela daha önce siz bir binaya ruhsat almışsınız ama o regüle olmuş ve şuanda alamıyorsunuz. Biz an itibariyle kendi üniversitemizin binalarından bir tanesini buna çevirmeye çalışıyoruz. Ama daha önce Batman Üniversitesi olarak biz Cumhurbaşkanlığı Strateji Dairesine diş hekimliği binasının projesi için bir talepte bulunduk. Daha henüz o proje için bile izin verilmedi. Onun için ret aldık. Niye? Çünkü projelendirmenin de bir maliyeti var. Ama biz oturuyor muyuz yerimizde? Yok. İleride, yarın, bir gün, 3-5 seneye kadar biz bunu yapacağız. O zamana kadar da boş durmuyoruz. Hemen istiyoruz ki, dişçi oraya gelsin ve tedavi başlasın. Biz bunun hazırlığı içerisindeyiz” dedi.
‘BATMAN ÜNİVERSİTESİ OLARAK İÇE KAPALI HAREKET ETMİYORUZ’
Prof. Dr. İdris Demir, “ Üniversite olarak içe kapalı hareket etmiyoruz. Biz de eğitimci olduğumuz için özellikle eğitim kurumlarıyla hareket ediyoruz. Bir de kamu üniversite sanayi işbirliği kapsamında büyük toplantılar yaptık. Şimdi başka bir şey daha yapacağız. Bu enerji payesinden sonra ilimizdeki sanayicilerle direkt görüşüp, onları davet edip ‘ Bir üniversite bir sanayiciye ne verebilir, ne katkı sunabilir’ diye çalışacağız. İşin genişlemesi açısından konuşmak gerekirse, o işveren zaten sahada ve tecrübesi var. Bunun yurt dışı örnekleri, hocaların bilgi yüküyle birleştirmesiyle, kendi iş hacminin artması demektir. Kendi iş hacmi artarsa ne olur? İstihdama da katkı sağlar. Bu anlamda üniversite bir işveren kurum değil, doğrudur ama yapacağı bu katma değerlerle ilerleyebilir. Biz ne yaptık bu konuda? Mesela ben gelir gelmez DİKA vasıtasıyla nitelikli istihdamın kabul edilmesini sağladık. Bu proje vasıtasıyla, bir kişinin sadece burada değil, başka bir yerde de işe girmesi için ona gerekli olacak belge sertifikasyon ortamını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü ile ilgili de konuşan Rektör Demir, “ Şubat’ta ben göreve başladım, baktım Petrol burada ama Petrol Mühendisliği kapalı, öğrenci almıyor. Biz ne yaptık? Hemen bir formül ürettim; Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği yüzde 100 İngilizce olmasına karar verdik. Bu durum çok az yerde var” diye konuştu.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.