Rohingyalılar: Bizi geri göndermek yerine öldürün!
Hindistan’da yaşayan Rohingyalı Müslümanlar, Hindistan’ın onları sınır dışı etme kararına karşılık zulüm görecekleri Myanmar’a gönderilmekten ziyade burada öldürülmeyi tercih ettiklerini söylediler.
Hindistan Bağımsız Haber Servisi (IANS)'nin haberine göre, Hindistan’a yaklaşık beş yıldır sığınan mülteciler, Myanmar’a dönmenin onlar için katledilmek anlamına geldiğini belirterek insanlık namına kararın geri çekilmesi çağrısında bulundular.
Myanmar hükümeti ve Budist çetelerin zulmünden kaçarak Hindistan’a sığınan Abdul Raheem adındaki Rohingyalı mülteci, "Kalmamıza izin verdiği için Hindistan'a teşekkür ediyoruz. Eğer hükümet bizi sınır dışı etmek istiyorsa kendisi bilir ama bizi burada öldürmeleri, oradaki zulmün içine göndermelerinden daha iyidir." dedi.
Eşi ve üç çocuğu ile birlikte 2012 yılından beri Hindistan’da yaşayan Abdul Raheem, canları ve mallarının tehlike altında olmadığından emin oldukları anda ülkelerine dönmeyi zaten düşündüklerini belirtti. Myanmar'ın Rakhine eyaletinde tarımla uğraştığını ve arazilerinin elinden alındığını ve hayatlarını kurtarmak için iki kardeşiyle beraber kaçmak zorunda kaldıklarını belirten Raheem, birçok mülteci gibi günlüğü yaklaşık 25 TL’den ayda sadece 15 gün çalışabildiğini aktardı.
Muhammed Younus, 63 yaşındaki başka bir mülteci. Budist Myanmar hükümetinin verdiği hiçbir sözde durmadığının altını çizen Younus, "Üç defadır ülkemden göç edip mülteci durumuna düşüyorum. Budist Myanmar hükümeti her defasında dönmemiz için verdiği sözlerin hiç birini tutmadı." diye belirtti.
Hindistan’da eşi ve kızı ile birlikte kalan Younus, Myanmar ordusu tarafından açılan ateş sonucu omuzundan yaralandığını, kurşunları çıkarmak için Bangladeş’e gitmek zorunda kaldığını belirtti.
Myanmar’ın Rakhine eyaletinde bir iş adamı olan Younus, mallarının hükümet tarafından elinden alındığını, Hindistan’ın Cammu şehrine 125 aileyle beraber üç ay önce göç ettiklerini belirterek, "Bazı insanlar Cammu’da kaldığımız kamptan bizi çıkardı. Çektiğimiz acıların sonu yok." ifadesini kullandı.
40 bin kadar Rohingyalı mülteci ülkede barınıyor
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre resmi olarak 16 bin Rohingyalı Müslümanın Hindistan'da yaşamını sürdürüyor ancak var olan toplam mülteci sayısının 40 bin civarı olduğu söyleniyor.
Hindistan İçişleri Bakanı Kiren Rijiju geçtiğimiz hafta meclise hitaben yaptığı açıklamada, ülkesindeki yasadışı göçmenleri belirleme ve sınır dışı etme yönünde çalışma başlattığını söylemişti. Rejiju, daha sonra bir haber ajansına verdiği demeçte, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne kayıtlı olanlar da dâhil olmak üzere tüm Rohingyalı göçmenleri sınır dışı edeceklerini belirtmişti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.