,
  • BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 26 °C

Rusya ve Kuzey Kore arasında saldırı durumunda "karşılıklı yardımlaşma" anlaşması

Rusya ve Kuzey Kore arasında saldırı durumunda "karşılıklı yardımlaşma" anlaşması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan anlaşmalara dair yaptığı açıklamada; 'Kuzey Kore ile imzaladığımız anlaşma ülkelerimize saldırı durumunda 'karşılıklı yardım'ı da içeriyor' dedi.

anlaşması, bu anlaşmanın taraflarından birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını da öngörüyor” dedi.

Putin açıklamasında “Rusya Federasyonu, bugün imzalanan anlaşma uyarınca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile askeri-teknik iş birliğini göz ardı etmemektedir” ifadesini de kullandı.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kuzey Kore'ye ayak basan Putin ile Kim Jong-un’un görüşmesi düzenlenen törenle başladı. Görüşme, iki ülkenin bakan ve yetkililerinin katılımıyla devam ettikten sonra iki lider stratejik anlaşmanın detayları için baş başa görüşmeye geçti.

İkili görüşme öncesinde bir açıklama yapan Putin "Rusya ve Kuzey Kore, yıllardır sağlam dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri ile birbirine bağlı. Ülkelerimiz arasındaki etkileşim eşitlik ve birbirimizin çıkarlarına karşılıklı saygı ilkelerine dayanıyor." sözlerini kullanmıştı.

Rus lider Kuzey Kore’nin Rusya’ya ABD ve müttefikleri tarafından yapılan baskı ve yaptırımlar konusundaki desteğine teşekkür etti ve bu iş birliğinin ekonomik ve askeri alanlarda karşılıklı olarak devam edeceğinin altını çizdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, iki ülke arasında imzalanan ve “saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanması” maddesini içeren anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Batı'nın yaptığı hemen hemen her şey şu ya da bu şekilde bize karşıdır. Biz ise tam tersine, özellikle komşularımızla ilişkiler kuruyoruz. Kimseye karşı değil ama kendi çıkarlarımız için. İki ülke halklarının menfaatleri için. Rus-Kore iş birliği herhangi bir üçüncü ülkeye karşı değildir” diye belirtti.

Vladimir Putin ile görüşmesinde Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı'na iki ülke arasındaki ilişkilerin "yeni bir refah" dönemine girdiğini söyledi.

Kim'in ayrıca Rusya'nın "dünyadaki stratejik dengenin korunmasındaki" rolüne dikkat çektiği ve Moskova'nın Ukrayna işgali olarak adlandırdığı "özel operasyona" desteğini ifade ettiği kaydedildi.

Kim, Pyongyang'ın Rusya ile "stratejik" iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, “Dünyadaki durum daha karmaşık hale geliyor ve hızla değişiyor. Bu durumda Rusya ile Rus liderliği ile stratejik temasları daha da güçlendirmek niyetindeyiz” dedi. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55