Sadece cuma, cumartesi ya da pazar günü oruç tutmak mekruh mudur?
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Sadece cuma, cumartesi ya da pazar günü oruç tutmak mekruh mudur?" sorusuna cevap verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Oruç tutmak sadece Ramazan Bayramı'nın ilk günü ile Kurban Bayramı'nın tamamında haramdır. Bu günlerde ister kaza olsun ister nafile bütün çeşitleriyle oruç tutmak caiz değildir. Bunun dışında, caiz olmakla beraber çeşitli sebeplerden dolayı mekruh olan günler de vardır.
Cuma günü Müslümanların haftalık bayramı olduğu için sadece bugünde oruç tutmak mekruhtur. Ancak kaza, adak veya adet edinilen nafile oruçlar bugüne denk geliyorsa tutmada herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca önceki veya sonraki gün ile birleştirilirse cuma günü oruç tutulabilir. Efendimiz (âleyhissalâtu vesselam) "Sizden hiç kimse cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde cuma günü de oruç tutabilir" diye buyurmuştur (Ebû Dâvûd).
Yine sadece cumartesi günü oruç tutmak da mekruhtur. Efendimiz (âleyhissalâtu vesselam) "Allah'ın farz kıldığı oruç dışında, sadece cumartesi günü oruç tutmayın. Eğer üzüm kabuğu ve ağaç dalından başka bir şey bulamazsanız bile o gün onları çiğneyerek oruç tutmadığınızı gösterin" buyurarak bugünde oruç tutmayı uygun görmemiştir (Ahmed, Tirmizî, Nesâî, Îbn Mâce, Ebû Dâvûd ve Hâkim).
Sadece pazar günü oruç tutmak da Şafii mezhebine göre mekruhtur. Çünkü Efendimiz (âleyhissalâtu vesselam) sadece cumartesi veya sadece pazar günü oruç tutmamış onun yerine her iki günü de oruçlu geçirmiştir (Cezîrî, El Fıkh Ale’l Mezâhibi’l Erbaʿa I, 508; Seyyid Sâbık, Fıkhu's Sünne I, 512-513)." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.