SAĞ-ÇEV: "Virüsten korunmak için önerilen tavsiyelere uyalım"
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, "Dünya Sağlık Haftası" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Sağlığın Allah'ın insanlara bahşettiği en büyük nimetlerden birisi olduğunu anımsatan Güneş, "Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Vesellem'in 'İki nimet vardır ki, insanlar bunların kadrini, kıymetini bilmiyorlar; sağlık ve zaman' hadisi şerifinde dile getirdiği gibi insanın sağlıklı olması, her nimetin başı olarak değerlendirilebilir. Çünkü insanın sağlığının bozuk olması, hayatının diğer bütün alanlarını olumsuz yönde etkiyebilmekte, kişinin hayat kalitesini düşürmektedir." dedi.
Salgın hastalığın olduğu bu dönemde sağlığın öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirten Güneş, "Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde bulunması olarak tanımlanmıştır. Halkımızın da sağlığının korunması ve geliştirilmesinde sorumluluğunun farkında olarak, hastalıktan önce sağlığının kıymetini bilmesi ve Bakanlık tarafından önerilen koruyucu önlemlere riayet etmesi yararlı olacaktır. Son aylarda ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan, şu anda Türkiye'nin de büyük bir mücadele içinde olduğu Coronavirus'un ortaya çıkmasıyla, koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır." diye konuştu.
"Sağlığımız için kurallara uyalım"
Covid-19 salgınından korunmak için Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının önerdiği tavsiyelere mutlak suretle uymak gerektiğini vurgulayan Güneş, şunları söyledi: "Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun. Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın. Kıyafetlerinizi 60-90 derece normal deterjanla yıkayın. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun. Öksürme ve hapşırma arasında ağız ve burunu tek kullanımlık mendille kapatın, mendil yoksa dirseğin iç kısmını kullanın. Yurtdışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin. Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığınız yüzeyleri su ve detarjanla her gün temizleyin. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçının. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalarla temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın. Ellerinizle gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın. Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın. Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin."
"Hayatını kaybeden sağlık çalışanları oldu"
Bu zor süreçte görünmeyen düşmana karşı en ön cephede mücadele edenlerin sağlık çalışanları olduğunu ifade eden Güneş, "Canı pahasına hizmet sağlayan, ailesinden çocuklarından aile büyüklerinden ayrı kalan, çoğu insanın evinde oturduğu günlerde okulların kapalı olduğu günlerde gerekirse çocuklarını komşusuna bırakıp göreve devam eden, hastalar ile yakın temasta olan, çoğu evlerine gidemeyen, aileleri ile online iletişim kurmak zorunda kalanlar sağlık çalışanlarımızdır. Sağlık Bakanımızın 601 tane sağlık çalışanlarımızın testinin pozitif çıktığını ve her geçen gün arttığını söyledi. Maalesef bu süreçte hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızda oldu. İnşallah bir daha olmaz." diye konuştu.
"Sağlık çalışanlarımızın özlük hakları iyileştirilmeli"
Sağlık çalışanlarının kendileri ve ailelerinin korunması için gerekli bütün şartların sağlanması gerektiğini belirten Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesini, 3600 ek göstergenin bir an önce verilmesini, maaşlarına iyi bir zam yapılmasını, döner sermayenin adaletli bir şekilde dağıtılmasını, sosyal haklarının artırılmasını talep ediyoruz. Bu hakların bir an önce verilmesini istiyoruz."(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.